[...] tłoczonego na zimno, kiedyś pogardzanego, dziś nazywanego oliwą Północy, który jej w niczym nie ustępuje. Z całą pewnością warto zrobić na stole dużo więcej miejsca dla ryb. Ryby pełnomorskie, także popularne u nas śledzie czy dorsze, mają mnóstwo cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Ci z nas, którzy nie lubią niczego, co pochodzi z morza, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] i należy raczej ograniczać ich spożycie do minimum. Produkty te tylko w pewnym stopniu składają się z mięsa, w zamian zawierają natomiast rozmaite wypełniacze i konserwanty. Ryby morskie Ryby morskie stanowią niezwykle cenny składnik diety. Niestety ich spożycie jest często niewystarczające. Wielu nastolatków w ogóle ich nie jada! Ryby morskie [...]
Elastyczne zarysy w pełni ukształtowanych mięśni nie ujmują uroku kobiecości. One uzupełniają, podkreślają i co więcej poprawiają jej możliwie najlepszy wygląd zewnętrzny. Empiryczne obserwacje dowodzą, że kobiety nie są w stanie tak jak mężczyźni rozwinąć dużych, potężnych mięśni i zdobyć w krótkim czasie masę mięśniową w odniesieniu do wagi [...]
Tekst stanowi LUŹNE streszczenie artykułu zamieszczonego na łamach czasopisma "Wiedza i Życie" pt."Zdrowo i po polsku" autorstwa Małgorzaty T. Załogi. O czym jest ten artykuł? O tym, że Polak potrafi ------------------------------------------------------------- W dobie epidemii chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca,cukrzyca czy [...]
Zainteresowanie selenem i jego znaczeniem dla organizmu znacznie wzrosło w ostatnich latach. Spożycie selenu w Europie maleje, a jednocześnie pojawia się coraz więcej obaw, że niewielkie jego niedobory mogą zwiększać ryzyko takich chorób przewlekłych, jak choroby nowotworowe i choroby układu krążenia. Czy rzeczywiście istnieje takie zagrożenie i [...]
Witam! chciałbym przedstawić ciekawy artykuł o żelazie,ze względu,że w wyszukiwarce o nim nic niema i wogóle. Żelazo (medycyna-dietetyka) W organizmie człowieka znajduje się od czterech do pięciu gramów żelaza. Około 70% tej ilości jest związane w krwi, głównie w postaci hemoglobiny. W mięśniach żelazo wchodzi w skład mioglobiny, czerwonego [...]
Białko - kilka słów przypomnienia W wyniku wytężonej pracy mięśniowej (trening siłowy, kulturystyczny lub wytrzymałościowy) mamy do czynienia z nasilonym katabolizmem białek strukturalnych, enzymatycznych i transportowych, dlatego organizm osoby ćwiczącej wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy. [...]
http://www.dobrenasiona.pl/allegro/zdjecia_kup_teraz/sm/15.jpg Na temat pracy Jakieś kilka lat temu napisałem artykuł o układaniu diet, zamieściłem tam dużo teoretycznych informacji które wyczytałem z dziesiątek innych prac publikowanych na stronach głównie internetowych. Akurat dzisiaj po kilku latach studiowania, poszerzeniu swojej wiedzy oraz [...]
taki sobie art,można przeczytać -może komuś się przyda Termogeniki to substancje, które zwiększają spalanie tłuszczu w naszym ciele. Ich nazwa pochodzi od termogenezy, czyli procesu spalania tłuszczu. Ogromne zainteresowanie termogenikami wywołała teoria, iż mogą się one przyczyniać do utraty wagi. W ostatnich latach, przeprowadzono wiele [...]
[...] gdy ryba jedzona jest ze szkieletem). Znaczącymi źródłami (spośród wszystkich ryb) dobrze przyswajalnych witamin A i D są głównie: -śledzie -sardynki -węgorz -łosoś -makrela Ryby są ciągle w Polsce niedocenianym i rzadko spożywanym produktem, kiedy powinny pojawiać się na naszym stole przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Są one źródłem białka o [...]
[...] naszą dietę, ale są również traktowane jako naturalny i skuteczny lek. Najlepszym źródłem kwasów Omega-3 są ryby morskie, olej lniany, orzechy włoskie, oliwa z oliwek). Ryby powinny pojawiać się na naszym stole przynajmniej 2 razy w tygodniu. 5. Ziarna pełne wartości Czy pieczywo tuczy? „Tuczą tylko niektóre jego odmiany. Zdecydowanie [...]
Witam chciałbym przedstawić artykuł o diecie dla grupi krwi 0. Wiem że już był taki artykuł ale na podstawie ksiązki Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" a poniżsdze informacje zostały pobrane z ksiązki tych samych autorów ale wydane dwa lata później (Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi). Tysiące zaświadczeń [...]
Tabela dot. kubka mleka (250ml) Po części jest to odp. na tematy mleko to zabójca itp. Wiele osób piło,pije i nie świeci, nie zatykaja im sie jelita, nie umieraja i nie maja przez to raka. A teraz do rzeczy: Z czego składa się mleko? "Mleko jest substancją bardzo złożoną, w której skład wchodzi około 250 składników. Jest dobrym źródłem [...]
[...] które zawierają konserwujące związki azotowe, które mogą się przyczynić do wystąpienia raka żołądka u osób z niedokwaśnością - charakterystyczna dla osobników z gr. A. Ryby i owoce morza. Dopuszczalne ilości to 250 g 3-4 razy w tygodniu. Zaleca się pieczenie, gotowanie i grilowanie. Najbardziej korzystnymi w tej grupie są: karp, dorsz, [...]
Witam, moje zapasy odżywek białkowych powoli się kończą zatem powoli rozglądam się za jakimś białkiem które spełni moje wymagania : - dość dobra jakość -przyzwoita kinetyka wchłaniania (BV) - zadowalająca cena - jako białko na noc I analizując te wszystkie czynniki doszedłem do wniosku, że można samemu "stworzyć" ciekawy MIX białek o róznej [...]
[...] lekko strawne. Tłuszcz ryb morskich zawiera znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym także omega-3, które odgrywają istotną rolę w profilaktyce miażdżycy. Ryby są również bogate w składniki mineralne i witaminy, m.in. selen, fosfor, magnez, wapń, witaminę A, fluor, potas, witaminę D. Ryby morskie oraz owoce morza są ponadto [...]
Przestrzegaj poniższych zaleceń krok po kroku i weryfikuj plan posiłków, który jest wprowadzeniem tych zasad w życie. Jeśli będziesz działał zgodnie z tym planem, wówczas będziesz miał wystarczająco dużo białka i węglowodanów potrzebnych do budowy mięśni i nie przybędzie Ci tłuszczu. Krok 1; Zapisz swoją wagę ciała. Krok 2: Pomnóż swoją wagę przez [...]
CZ.II. CZY NADMIAR NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W DIECIE CZŁOWIEKA MOŻE SZKODZIĆ ZDROWIU? Awers + rewers, czyli złoty środek? W części pierwszej w przystępny sposób wyjaśniłem, dlaczego i w jaki sposób nadmierna ilość nienasyconych ( a przecież w odpowiedniej ilości działających prozdrowotnie) kwasów tłuszczowych może zagrażać [...]
Autor: Maciej Sulikowski "Knife" na zlecenie SFD Redukcja tkanki tłuszczowej dla wielu pań jest głównym celem treningu. Niestety, bardzo często cały proces wygląda jak równanie: „codziennie, bardzo dużo aerobów + dieta 1000-1200 kcal”. To nie działa długofalowo – zaś daje tylko krótkotrwałe rezultaty i efekt jojo. Jeżeli uświadomisz sobie, iż [...]
[...] Co do diety to - PALEO. Strasznie sie zapaliłem do tego. Głównie będe opierał się na mięsie oraz warzywach i jajach od rolników, które kupuje 2 razy w tyg. na targu. Ryby będe kupował w MAKRO, bo są najświeższe %-) Będę starał się nie robić odstępstw, zobaczymy co z tego wyjdzie. Jadę już na PALEO ok 2tyg. [...]