[...] Pamiętaj, że dzienna racja mięsa nie może przekraczać 120 g. Aby zapobiec podrażnieniu śluzówki żołądka zbyt dużą ilością białka zwierzęcego, jedz też dużo warzyw. Ryby i owoce morza Najlepszy jest szczupak, śledź, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, sieja, sardynki, okoń, pstrąg i solą. W jadłospisie mogą się znaleźć: flądra, [...]
Niejako w odpowiedzi na niedawny post Kaina w którym zaapelował on do wszystkich pytających o czytanie archiwum gdyż na większość pytań została już udzielona odpowiedź, postanowiłem zgromadzić najczęściej moim zdaniem pojawiające się pytania aby każdy miał je teraz w jednym miejscu i osoby wchodzące po raz pierwszy patrzyły najpierw tutaj a [...]
To ja sciagne troche po Marcelu i rowniez wrzuce cos autorstwa p.Darka Szukały Dziedzina fizjologii żywienia wciąż dostarcza nam nowych, ciekawych informacji na temat roli różnych składników pokarmowych w procesie przemian metabolicznych, ich wzajemnego oddziaływania, oraz wpływu na kształtowanie wydolności organizmu, stanu naszego zdrowia, [...]
[...] wit A, ryboflawinę miedzi, wit B12, taimine B6, kwas foliowy niacynę i selenu. Pokrywa 1/3naszego zapotrzebowania na żelazo i zwiera nawet witC ../../buziaki/14.gif Ryby i owoce morza Nie muszę się powtarzać o wyższości dzikich ryb nad hodowlanymi dość ze powiem ze łosoś fermowy nie zawiera zdrowych kwasów Omega3 za to zawiera doże [...]
Temat zakładam w celu umieszczenia w nim najbardziej wartościowych prac konkursowych pochodzących z: --->http://www.sfd.pl/Fighterski_konkurs__Fitmax_to_nie_tylko_si%C5%82ownia__450z%C5%82%2BGratisy_do_zgarni%C4%99cia!-t675079.html#post1 Mam nadzieję, że będą one cennym źródłem informacji dla przyszłych/obecnych, zarówno tych początkujących, jak i [...]
[...] Najwięcej cynku znajduje się w mięsie wołowym (3,8 mg w 100g), prawie dwa razy więcej, niż w mięsie wieprzowym i cielęcym i 5-7 razy więcej, niż w mięsie drobiu. Ryby zawierają 0,3 - 1 mg cynku w 100 g. Porcja 100 g mięsa wołowego pokrywa 30% dziennego zapotrzebowania kobiet na cynk i 23% zapotrzebowania mężczyzn. Zwiększone [...]
W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/osobę) i są to: Ca, P, [...]
[...] taką jak: właściwości składników pokarmowych, przyswajalność przez organizm oraz kaloryczność, ryby powinny być spożywane w większych ilościach niż obecnie w Polsce. Ryby należą do produktów o krótkiej trwałości, łatwo ulegają psuciu, dlatego w celu przedłużenia ich trwałości konieczne jest chłodzenie lub zamrożenie. Charakterystyka [...]
Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]
Wśród osób stosujących diety krąży wiele opinii na temat wartości odżywczych różnych produktów. Trwają spory na temat tego, czy jedząc makaron można schudnąć, czy lepiej jeść masło zamiast margaryny albo czy wszystkie produkty "light" to postawa zdrowego żywienia. Czy produkty "light" są faktycznie niskokaloryczne? W większości przypadków tak, [...]
Zalaczam moj komentarz do ponizszego ciekawego artykulu i mysle ze kazdy z nas powinien zadbac o wlasne zdrowie bo kto to za nas zrobi? Miażdżyca jest najczęstszą przyczyną zgonów w krajach wysoko rozwiniętych. W Polsce ponad połowa zgonów jest wynikiem zmian miażdżycowych. Choroba ta rozwija się niezauważalnie przez wiele lat, za to w końcowym [...]
Artykuł ten przeznaczony jest dla osób, które postanowiły zmienić swoje nawyki żywieniowe, ułożyć dietę, poprawić stan zdrowia czy poprawić wygląd swojej sylwetki. Treść będzie napisana prostym językiem z przeznaczeniem dla osób, które pierwszy raz zaglądają w tematykę żywienia człowieka. W artykule podałem odnośniki do prac, które szerzej [...]
Dla wielu osób o słabej genetyce, którzy są przedstawicielami genotypu nazwanego endomorf, który posiada skłonność do utrzymywania większej ilości tkanki tłuszczowej. Wiele osób endomorfów, które próbują schudnąć stwierdza, że jest to bardzo trudne. Ci, którzy zechcą współzawodniczyć w kulturystyce, mogą uznać że jest to prawdziwie frustrujące [...]
witam! ostatnie moje przejscia związane z alergiami, kazały mi zaprzestac treningu, a zarazem zmotywowały do zgłębienia wiedzy na ten temat, którą chciałem sie z wami podzielic. Jak były podobne tematy to prosze o skasowanie. Co to jest alergia pokarmowa? Alergia pokarmowa polega na specyficznej reakcji organizmie człowieka, która może być [...]
Witam, chciałem opisać mój sposób na dietę na bazie kilku lat eksperymentowania, zdobytej wiedzy. Wszystko zapiąłem w jednym artykule najogólniej i najprościej jak się dało. Mam nadzieję że odniesiecie się do tego artykułu i wskażecie ewentualne błędy: Witam. Po kilku latach testowania różnych diet i suplementów postanowiłem podzielić się swoimi [...]
http://www.atleta.pl/sfd/test-produkt%C3%B3w-big-zone1.png Witamy! Zapraszamy do drugiego testu produktów marki BIG ZONE oraz Mr.Big http://bigzone.pl/ http://mr-big.com.pl/ Dział firmowy sponsora zestawu na forum, to dział firmy Atleta.pl - http://www.sfd.pl/ATLETA-f137.html . Atleta Łódź to wyłączny dystrybutor na Polskę firm Big Zone, Mr.Big i [...]
[...] są mięso i wędliny, ryby, jaja, produkty mleczne. W mięsie zależnie od gatunku zwierzęcia i części tuszy zawartość tłuszczu waha się od 3-55%, podobnie jak w wędlinach. Ryby zawierają od 0,1-13% mleko i przetwory mleczne od 1-30% i jaja ok. 11% tłuszczu. Najlepsze źródło kwasów tłuszczowych takich jak EPA oraz DHA stanowią tłuszcze ryb [...]
Odchudzanie w okresie dojrzewania, jak to zrobić efektywnie i zdrowo? psonic Witam! Postanowiłem ukazać moją wizję odchudzania w okresie dojrzewania. Zacznijmy od tego czym jest otyłość, choć biorąc pod uwagę, iż SFD jest forum sportowym to nie zawsze jest ona powodem redukcji. Otyłość jest chorobą, podczas której zwiększamy nadmiernie masę [...]
kumpel po przeczytaniu mojego poprzedniego postu http://www.sfd.pl/topic.asp?whichpage=1&topic_id=106143 powiedzial mi, ze moge go sobie wsadzic i kazal mi opracowac ten temat tak, jak powinien on byc opracowany, albo w ogole lepiej nie wysylac takich rzeczy, bo tylko w glowach mieszaja no to siadlem do komputera i pisze powyzszy post radze [...]
Witam. Znalazłem ten artykuł u siebie na kompie trochę go poprawiłem, pomyślałem że bedzie pomocny dla użytkowników forum jesli juz cos takiego było to z góry przepraszam Odżywianie . Pamiętaj ! : Dobre odżywianie zapewnia co najmniej50% sukcesu. Ma kluczowe znaczenie dla przemian energetycznych, ogólnego zdrowia, no i oczywiście dla budowy masy [...]