temat konkursowy który nie wygrałem ale pomyślałem że udostępnię to co napisałem bo może sie przyda? Podczas redukcji jak i innych cyklów najważniejsza jest wzorowa dieta i trening! (ja skupię się na dodatku do celu czyli suplementacji). Podczas redukcji by zachować jak największy % tkanki mięśniowej, która jest podatna w tym okresie na [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Choć nie wygrałem konkursu na arta o tej tematyce, postanowiłem podzielić się swoją pracą - może komuś się przyda. Sam właśnie przechodzę z redukcji na masę, więc mam nadzieję, że przy okazji ktoś wyłapie jakieś błędy merytoryczne w arcie i pomoże mi zejść z niewłaściwej drogi }:-( ----- Pisząc ten artykuł nie wiem o Tobie, czytelniku, prawie nic. [...]
Jakie białko wybrać? Kiedy je stosować? Wiele osób uprawiających sport zadaje sobie właśnie to pytanie. WSTĘP Dawniej dostarczenie organizmowi dodatkowej porcji białka wymagało nie lada wyczynów - od jedzenia ogromnych ilości mięsa, ryb i soi aż do picia mleka i surowych jaj. Na szczęście te czasy już minęły. Przez ostatnie dwadzieścia lat [...]
Witajcie! Ostatnio natknąłem się w necie na takie coś- w związku z czym proszę oceńcie to ... Zalecane jest aby do takiej kuracji odpowiednio się przygotować oto kilka punktów wprowadzających : 1) zanim zaczniesz kuracje zakup sobie wszystkie produkty, które będą Ci niezbędne w diecie. 2) Jeśli dawno nie ćwiczyłeś zacznij od tygodniowej [...]
Witam.Zaczęły się wakacje...Każdy chce zgubić trochę tłuszczyku i zbędnych kg. i zdobyć masę mięśniową. Zapraszam do przeczytania artykułu, który może Wam w tym pomóc. Redukujemy tkankę tłuszczową. Aby skutecznie wspomóc nasze wysiłki mające na celu zredukowanie tkanki tłuszczowej, stajemy przed dylematem wyboru preparatu, który mógłby sprostać [...]
CZ.II. CZY NADMIAR NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W DIECIE CZŁOWIEKA MOŻE SZKODZIĆ ZDROWIU? Awers + rewers, czyli złoty środek? W części pierwszej w przystępny sposób wyjaśniłem, dlaczego i w jaki sposób nadmierna ilość nienasyconych ( a przecież w odpowiedniej ilości działających prozdrowotnie) kwasów tłuszczowych może zagrażać [...]
Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie Jaką role pełni tłuszcz i jakie są jego właściwości? To dobre pytanie....Jak wiadomo to co jemy ma wielki wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie [...]
Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie Jaką role pełni tłuszcz i jakie są jego właściwości? To dobre pytanie....Jak wiadomo to co jemy ma wielki wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: [...]
KONCENTRATY BIAŁKOWE Najważniejsze dla życia i budowy naszych mięśni. Woda i białko to dwa główne składniki budulcowe naszego organizmu. Białko, obok lipidów, stanowi składnik błon biologicznych każdej komórki oraz wchodzi w skład zewnątrzkomórkowej tkanki łącznej. Pełni ono także wiele ważnych funkcji fizjologicznych, między innymi tworzy [...]
Witam.Chciałbym sie od was dowiedzieć jak się odżywiać przy porannym treningu i popołudniowej pracy.Mam dietę ustawioną na trening wieczorny ,ale niestety zmieniły mi się godziny pracy..Podaję mój plan dnia: 8:00-pobudka 8-30-śniadanie 10:00-11:00trening 11:30-II śniadanie 13:20-obiad 14:00 idę do pracy 17:00-I posiłek w pracy 19:40-II posiłek w [...]
Żywienie w sporcie Wiele pytań młodych osób zainteresowanych żywieniem optymalnym kierowanych do Naszego Doktora i doradców żywieniowych dotyczy żywienia młodych ludzi uprawiających sport dla przyjemności i poprawienia kondycji oraz sportowców wyczynowych. Wobec wzrastającego zainteresowania dietą optymalną, sprawnością fizyczną i - z drugiej [...]
Wiele pytań młodych osób zainteresowanych żywieniem optymalnym kierowanych do Naszego Doktora i doradców żywieniowych dotyczy żywienia młodych ludzi uprawiających sport dla przyjemności i poprawienia kondycji oraz sportowców wyczynowych. Wobec wzrastającego zainteresowania dietą optymalną, sprawnością fizyczną i - z drugiej strony - plagą otyłości [...]
Żywienie w sporcie Wiele pytań młodych osób zainteresowanych żywieniem optymalnym kierowanych do Naszego Doktora i doradców żywieniowych dotyczy żywienia młodych ludzi uprawiających sport dla przyjemności i poprawienia kondycji oraz sportowców wyczynowych. Wobec wzrastającego zainteresowania dietą optymalną, sprawnością fizyczną i - z drugiej [...]
Z uwagi na to że w tym tygodniu już kilkakrotnie pojawiały się bzdurne tematy z zapytaniem o kreatynę zamieszam tutaj art bardzo ciekawy nie wiem czy już był na forum ale ja się z nim nie spotkałem Kreatyna jest aminą występującą w tkankach człowieka. Znajduje się także w małych ilościach w żywności pochodzenia zwierzęcego. Związek ten jest [...]
Zwycięska praca w konkursie noworocznym autorstwa Martainna. Bardzo szybki rozwój technologiczny XX i początku XXI wieku nie ominął również kwestii żywienia. Rozwój ten przyniósł ze sobą wiele korzyści, ale też i bardzo wiele zagrożeń wynikających ze stosowania różnego rodzaju polepszaczy, zamienników, czy też substancji mających zapewniać wyższą [...]
Trening ten został stworzony z myślą o początkujących kulturystach. Uwzględniono w nim najczęstsze braki fizyczne towarzyszące osobom dopiero rozpoczynającym swoją przygodę z siłownią. Dlatego też liczba sesji treningowych została ograniczona do trzech w tygodniu (ilość serii w sesji treningowej 22-24 - w zależności od dnia). Należy pamiętać, iż [...]
Witam.Chciałbym sie od was dowiedzieć jak się odżywiać przy porannym treningu i popołudniowej pracy.Mam dietę ustawioną na trening wieczorny ,ale niestety zmieniły mi się godziny pracy..Podaję mój plan dnia: 8:00-pobudka 8-30-śniadanie 10:00-11:00trening 11:30-II śniadanie 13:20-obiad 14:00 idę do pracy 17:00-I posiłek w pracy 19:40-II posiłek w [...]
artykuł zaczerpnięty z miesięcznika "Kilturystyka i fitnes". Kreatyna jest aminą występującą w tkankach człowieka. Znajduje się także w małych ilościach w żywności pochodzenie zwierzęcego. Związek ten jest powszechnie stosowany przez sportowców, ponieważ jest traktowany jako skuteczny i bezpieczny sposób poprawieniasprawności fizycznej. Gdzie [...]
[...] Chemicznych Żywności z Państwowego Zakładu Higieny . Po trzecie zaś, ilość rtęci w rybach morskich zależy również od obszaru geograficznego, z którego pochodzą. „Ryby z czystych wód oceanicznych zawierają mniejsze ilości toksycznych substancji" - zapewnia dr Usydus. Czy jedzenie ryb jest bezpieczne? W myśl rozporządzenia Komisji [...]
ARTYKUŁ TEN ZOSTAŁ PRZEPISANY DLA MŁODYCH KULTURYSTÓW Z 53 NUMERU MAGAZYNU MUSCLE "JEDZ CO CHCESZ I SPALAJ TŁUSZCZ" Smak i głód mają nad nami wielką władze. Są jednocześnie potrzebną i pragnieniem. Walka z głodem jest z góry skazana na niepowodzenie i jednym jej efektem jest rozczarowanie. Chociaż większość z nas chciałaby [...]