Prolaktyna oddziałuje na gruczoły sutkowe, przyczynia się do rozrostu gruczołów i wydzielania mleka. Niemniej jej patologiczne stężenia są spotykane np. przy gruczolakach przedniego płata przysadki mózgowej (prolactinoma). Czy może mieć on wpływ na przyrost masy ciała? Okazuje się, że tak. Dlatego u osób, które mają problem z przyrostem masy [...]
Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]
Ginekomastia na forach internetowych jest dość popularnym tematem, który szeroko opisywany jest przez użytkowników. Istnieje wiele wątków na temat leczenia popularnego “gino”, gdzie rozmówcy wymieniają się spostrzeżeniami po zabiegu, jak i dzielą się doświadczeniem co do ewentualnej diagnozy hormonalnej i innych przyczyn leżących po stronie tej [...]
Insulinooporność jest jednym z najbardziej destrukcyjnych schorzeń, które zwiększa ryzyko chorób krążenia i cukrzycy typu 2. Na dodatek wiele osób nie jest diagnozowana i nawet o niej nie wie. Jest to stan, w którym komórki słabiej reagują na insulinę - hormon wytwarzany przez trzustkę, który pomaga glukozie dostać się do komórek. Podsumowanie [...]
Różne rodzaje raka stały się prawdziwą plagą XXI wieku. Co roku eliminują przynajmniej 10 milionów ludzi, w tym ponad 608 tysięcy w USA (na 1,9 mln nowych przypadków odnotowywanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych). Czy naturalny polifenol resweratrol, występujący w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i suplementach diety ma wpływ na [...]
Obecnymi czasy wrażliwość insulinowa w społeczeństwie drastycznie spada, prowadzi to do występowania efektu oporności tkanek na działanie tego hormonu, co w konsekwencji może być przyczyną cukrzycy. Podwyższony poziom cukru we krwi skutecznie uszkadza wiele narządów, prowadząc do powolnej degeneracji organizmu. Inna ciekawą właściwością morwy [...]
Kalkulator BMI to najłatwiejszy i najszybszy sposób na samodzielne sprawdzenie prawidłowej masy ciała. BMI (Body Mass Index) - nazywany jest inaczej wskaźnikiem Queteleta. Nazwa pochodzi od belgijskiego statystyka, Adolfa Queteleta, który opracował indeks masy ciała w 1832 roku. Wskaźnik BMI wykorzystywany jest do oszacowania, czy waga ciała [...]
Zapalenie stawów to pojęcie obejmujące wszelkie schorzenia stawów, których podstawą jest przewlekły stan zapalny. Najczęściej występującymi objawami zapalenia stawów jest ból, ograniczenie ruchomości, obrzęk i podniesiona temperatura. Najbardziej znanymi chorobami zapalnymi są: reumatoidalne zapalenie stawów łuszczycowe zapalenie stawów dna [...]
Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]
Rynek sportowych przekąsek obecnie się rozrasta, a jedną z opcji, jakie wykorzystać może osoba trenująca są fit ciastka. Są to zazwyczaj odpowiedniki rynkowych słodyczy, które zostały wyprodukowane zgodnie z fit normami, jak i przy użyciu dodatków wzbogacających ich wartość odżywczą, co sprawia, że są korzystniejszą opcją dla naszego zdrowia [...]
Regularne ważenie się najczęściej kojarzy się ze zmniejszaniem tkanki tłuszczowej/redukcją wagi. Jednak warto pamiętać o tym, że regularne korzystanie z odczytów wagi, może być pomocne nie tylko w tym czasie. Nawet jeśli jesteś w fazie anabolicznej - budowania masy mięśniowej - może to być cenne narzędzie pozwalające monitorować Twój progres. [...]
Trzymasz dietę od poniedziałku do piątku. Gdy przychodzi weekend, zaczynają się schody. Piwo, pizza, lody – przecież nie żyjesz dla diety! – próbujesz się usprawiedliwiać. W rzeczywistości jednak twoja silna wola staje się słaba... za słaba, by utrzymać założenia diety. W dzisiejszym artykule znajdziesz trzy wskazówki, które pomogą Ci przestać [...]
IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową związaną z hormonem wzrostu (GH), zwiększającą syntezę białek w mięśniach szkieletowych. Myszy zmodyfikowane pod względem ekspresji IGF-1 miały znacznie szybszą regenerację mięśni. Hipertroficzne efekty podawania IGF-1 są dobrze udokumentowane u zwierząt i w badaniach na liniach komórkowych. Ekspresja IGF-1 [...]
Kwasy omega-3 kiedyś nie były znane, a później nie zdawano sobie sprawy z ich znaczenia dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. W XXI wieku nadal spotyka się osoby, które uważają, że tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. Ignorują przy tym fakt, iż tłuszcze to potężna rodzina odrębnych związków, z których każdy wywiera inny wpływ na zdrowie, stan [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Wielu ludzi ogląda niskiej jakości programy telewizyjne dotyczące produkcji mięsa. Część z tych filmów jest manipulacją lobby wegetariańskiego (np. produkcja „What the health”), inne zawierają przekłamania i nie podparte badaniami obserwacje. Jak więc jest w istocie? Słyszałem teorię, że od kurczaków rosną piersi. Cóż, skąd biorą się [...]
Nie, to nie jest prima aprilis. Niektórzy autorzy są szczerze przekonani, że koktajle proteinowe powodują depresję, otłuszczenie i pogorszenie stanu zdrowia sportowców. Według nich, naukowcy z Uniwersytetu w Sydney wykazali, że szejki białkowe skracają życie. Naukowcy podawali grupie myszy standardową paszę składającą się z 18% aminokwasów . [...]
Nie wszystkie tłuszcze, jakie dostarczamy do organizmu, służą tylko i wyłącznie do celów energetycznych. Niektóre z nich mają szczególne właściwości i sprawiają, że nasze ciało funkcjonuje sprawniej. Do kwasów tłuszczowych tego typu zaliczamy CLA, czyli sprzężony kwas linolowy występujący w mięsie oraz nabiale. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę [...]
Większość osób zdaje sobie sprawę z niebezpiecznych konsekwencji nadwagi i otyłości, a wiele artykułów skupia się na sposobach odchudzania. Jednak niezamierzona utrata wagi może również zagrażać zdrowiu lub wskazywać na stan chorobowy. Niewyjaśniona utrata masy ciała występuje, gdy ludzie tracą kilogramy bez zmiany diety lub zwiększenia [...]
W naszym życiu przechodzimy różne etapy. Są okresy, kiedy błądzimy i szukamy własnego JA, kiedy sami nie wiemy jeszcze, co chcemy robić, do czego się nadajemy i co jest dla nas szczęściem i spełnieniem. To, kiedy znajdziemy odpowiedzi na te pytania, jest kwestią indywidualną, ale dużo osób, kończąc trzydziesty rok życia, znajduje się na takim [...]