[...] a johimbina dość silnym. No i obydwie podnoszą poziom kortyzolu. Jak ktoś dobrze reaguje to ok. Ale jak ktoś ma skłonności np do napadów lękowych czy jakieś wiadome lub utajone problemy z układem krążenia to może i wylądować na oddziale przy sypnięciu odrobinę zbyt wysokich dawek. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-06-04 14:23:58
Właśnie czysta 100% stewia (zmielone liście) są bezpieczne w przypadku chorób układu pokarmowego, w przeciwieństwie np. do większości cukrów alkoholowych jak ksylitol, erytrol, mannitol... stąd ja polecam właśnie stewię. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-22 09:54:04
[...] - kapsaicynę i kurkuminę. Obydwie substancje rozpuszczają się w tłuszczach. Podczas takiego leżakowania w tłuszczu, powodujemy po prostu "ekstrakcję" tych substancji do oliwy z oliwek. Obydwie metody dadzą imo dużo lepszy efekt dla zdrowia niż łykanie jakichś kapsułek z czosnkiem/alicyną. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-16 15:18:34
[...] (no chyba, że producent stosuje jakieś zaawansowane metody "kompresji" bakterii jak np. Symbiolact Comp.) ps. niektóre enzymy jak np. laktaza, są unieczynniane w soku żołądkowym, więc trzeba wtedy stosować w produkcie kapsułki dojelitowe, albo inne metody stabilizujące, inaczej lipa. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-11 22:32:13
Fruktoza w diecie sportowca o niskim BF, a fruktoza w diecie osoby z nadwagą, jadającej przetworzona żywność, to dwie różne bajki - nie dla każdego fruktoza w umiarkowanych ilościach, pochodząca z dobrych źródeł, jak owoce i miód, jest "zła". Nie istotne jest, czy fruktoza jest "przetworzona" (nie bardzo nawet rozumiem co ten termin do końca [...]
[...] najprostszą metodą jest... zacząć uprawiać sport. Cokolwiek, bieganie, chodzenie, jakikolwiek ruch. Powiedzmy, że niektóre produkty mogą odrobinę przyspieszyć metabolizm jak zielona herbata, czy pu-erh o właściwościach termogenicznych, ale to są jedynie drobne wspomagacze i nie zastąpią ruchu. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-19 23:47:39
[...] ps. W ogóle w naturze cukry proste w takich stężeniach jak w obecnych produktach przetworzonych nie występują. Jedyne co przychodzi mi do głowy to miód, ale on też jest już częściowo przetworzony przez pszczoły. W owocach mamy 5-10% zawartości. W produktach przetworzony często >50%. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-08-07 09:47:08
[...] skojarzyło mi się z witaminą PP, czyli niacyną, czyli witaminą B3 :) Ale niet. ps. Generalnie pod hasłem witamina P wyskakują bioflawonoidy typu hesperydyna, rutyna, kwercetyna, dihydrokwercetyna, przeróżne inne bioflawonoidy cytrusowe. Możesz raczej bez obaw przyjmować, nic się nie stanie :) Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-07-08 01:19:39
Jak chcesz rozwalić sobie florę jelitową to spróbuj takiej diety przez kilka miesięcy :) Tylko ostrzegam, dysbioza manifestuje się w bardzo nieprzyjemnych objawach jak biegunki, przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, gazy... cuchnący oddech z ust (nadmiar gazów wchłaniany jest przez ścianki jelit i wędruje do płuc skąd je wydychamy...). Miód to raczej [...]
[...] i jej właściwościach kardioprotekcyjnych :P Tyle, że badania owe są na temat steroli, a nie margaryny, natomiast producenci margaryn sugerują iż to właśnie margaryna ma takie właściwości, mimo że samych steroli jest tam pewnie nie więcej niż 1%... Manipulacja treścią, ot cała tajemnica. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-20 22:53:36
Arthass, czy dobrze zrozumiałem, że nie ma czegoś takiego jak "zakwaszenie"? To dlsczego np na wynikach moczu jest czasami "kwaśny" a czasami "zasadowy"?
Arthass, czy dobrze zrozumiałem, że nie ma czegoś takiego jak "zakwaszenie"? To dlsczego np na wynikach moczu jest czasami "kwaśny" a czasami "zasadowy"? Dlatego, że właśnie organizm poprzez m.in. mocz reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Nie ma czegoś takiego jak "zakwaszenie" rozumiane przez naturopatów jako wahania ph krwi, bo to [...]
Pod filmem literatura. Mniej więcej wiem kim jest ten człowiek nagrywający te filmiki. Bynajmniej nie jest to przypadkowy "każdy". Laborant, z tego co kojarzę patofizjolog, ale co do tego ostatniego nie dam sobie ręki uciąć. Literatura, literaturą ;-) Niech dokładnie wskaże gdzie napisane jest, z to toksyczne. Toksyczne jak się okazało było [...]
[...] - przecież większość olei spożywczych składa się w różnych proporcjach ze wszystkich frakcji tłuszczów, z tym że organizm będzie pewnie faworyzował przyswajalność formy aktywnej z suplementu, a dopiero potem ALA z oleju lnianego, który wymaga konwersji endogennej do form aktywnych. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-12-29 02:16:10
Można. Z kawą są dwa wyjścia: albo pijemy regularnie w niewielkich ilościach - 1-2 filiżanki - albo nie pijemy w ogóle. Nieregularne picie kawy wykazuje szkodliwy wpływ. Regularne picie w standardowych ilościach - pozytywny. Jakieś badania na ten temat masz? Żeby się nie produkować bezsensownie na każdym forum, bo mówiąc szczerze, po prostu [...]
[...] flora syntetyzuje wiele hormonów endogennych jak serotonina, kwas GABA czy inne endorfiny - czyli hormony "szczęścia" i dobrego samopoczucia. Niektórzy jednak lepiej czują się bez węglowodanów, a niektórzy w ogóle nie jedzą śniadania - wszystko zależy od indywidualnych uwarunkowań organizmu. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-28 00:30:51
[...] żołądki, odpowiednie szczepy bakterii, długi trakt pokarmowy itd. Te słoiki pełnią właśnie taką rolę naszych drugich, "zewnętrznych" żołądków. Zresztą o metodzie słoikowej w sieci można poczytać, choć tam akurat zwykle nie kładzie się nacisk na wyjaśnienie funkcji, a same przepisy. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-27 18:55:55
[...] rana do wieczora, to nie widzę problemu. Szczególnie, że niektóre są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Moczenie jest zawsze dobrą taktyką, ale to też zależy od świeżości produktu, co przekłada się na ilość fitazy i innych enzymów aktywujących rozpad tych substancji. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-10-12 20:16:52