Mimo, że nie ma tam wody, to te wątróbki i tak "pływają" we własnym tłuszczu, który w pewnym stopniu się "ekstrah**e" podczas obgotowania i sterylizacji. I pomyśleć, że szukając przyzwoitego pasztetu drobiowego/wieprzowego skończyłem na wątróbkach rybich. Można kupić w ogóle jakiś dobry pasztet? Ja kiedyś kupowałem na wagę z indyka, ale nie wiem [...]
[...] są od wewnątrz powłokami, które mogą wydzielać różny syf w kontakcie z kwasowym pH soków owocowych (a praktycznie każdy sok owocowy ma kwaśne pH), i tutaj sok pomidorowy również posiada bardzo niskie pH. Jeśli takie powłoki zawierają aluminium w składzie, to trochę niefajnie się robi. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-11-08 16:06:54
[...] witaminy C. Mamy więc zwiększone ryzyko kamieni nerkowych szczawianowych. Moim zdaniem sensowną dzienną dawką jest 500mg, maksymalnie 1g, ale przy wyższych dawkach sensowniej jest już dostarczać formy buforowane i/lub o przedłużonym uwalnianiu, optymalnie uwalniające się przez 8-12h. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-11-12 21:04:32
[...] witaminy A oraz D. Tylko trzeba uważać z ilością - raczej raz na czas, bo można przedawkować te witaminy, szczególnie witaminę A. Fajne jako zamiennik pasztetu, bo niestety ale gotowe pasztety drobiowe/wieprzowe na rynku są najczęściej wypchane zbędnymi śmieciami. Minusem może być cena... Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-09-17 23:27:13
[...] jak na słodką przekąskę), czekoladę z orzechami laskowymi, batona Bounty... Mniejsze zło. Nawet lody o dobrym składzie są ok, a widziałem że Koral zaczyna niektóre już robić na oleju kokosowym. No ale też brak podstawowej wiedzy w temacie odżywiania + powszechnie panująca dezinformacja. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-09-18 18:35:27
[...] czyli odrobinę posmak kredy, ale żurawina urozmaica doznania. Nie widzę zbędnych wypełniaczy czy konserwantów. Olej słonecznikowy na minus. Brak mleka, fruktozy oraz innych cukrów fermentujących (chyba, że to wersja z inuliną), a więc produkt bezpieczny dla osób z nietolerancjami/alergiami. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-11-07 23:13:33
[...] w ustach, ani też NIE MA się po nim "odbijać rybą". To są oznaki zjełczałego (czytaj: zepsutego) produktu niezdatnego do spożycia. No ale żadnych regulacji prawnych jak dotąd nie ma w tej kwestii, więc (nie tylko w przypadku tranu) zjełczałe oleje można sobie sprzedawać bez konsekwencji. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-10-12 19:40:37
[...] „filtrem UV” we wszelakich kremach i lotionach przeciwsłonecznych, szukajcie Titanium Dioxide w składzie INCI)." Po co do odżywki żywnościowej wrzucać barwnik stosowany w kremach, kosmetykach i pastach do zębów? Szczególnie wątpliwego bezpieczeństwa. To ja już wolę zjeść normalnego kurczaka. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2016-03-21 21:51:18
[...] TS, Chen PS. "Intestinal autointoxication: a medical leitmotif". Journal of Clinical Gastroenterology. 1989, 11: 434–41. 5. Sies CW, Brooker J. Could these be gallstones? Lancet. 2005 365:1388. https://www.youtube.com/watch?v=7ogtNpBtjqA https://media.giphy.com/media/blEl99OgPQnNS/giphy.gif Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-10-21 06:13:32
[...] wysuszyć w niskiej temperaturze, zmielić na proszek i spożywać. Albo dorzucić karczocha do diety. PS. Można sobie co najwyżej robić nalewki na bazie takiego zmielonego ostropestu :D Ale nie jestem pewien do końca skutków terapeutycznych :P Chyba, że łyżeczkę dziennie, to może być nawet ok. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-10-29 14:10:15
xtras - był kiedyś w dziale odżywianie na forum taki użytkownik - Arthass sie nazywał. Potem widziałam go na innym forum. Jak będziesz sie kiedyś nudził - poszukaj jego postów - dla mnie bomba absolutna i olbrzymia wiedza.
[...] znaczy to, że warto je spożywać. Szczególnie jeżeli komuś zależy na zdrowiu i efektach treningowych, a chyba to jest jeden z głównych targetów docelowych tego produktu? Jeżeli uda się pozbyć tych zbędnych składników to podpisuję się pod tym obiema rękami. W obecnym stanie mam mieszane uczucia. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2016-03-23 15:39:27
proszę o usunięcie powyższych postów. Miałem problemy z połączaniem (Internet) i ich wysłąniem. Teraz już OK. Arthass; dziękuję za kolejną dawkę rzetelnej wiedzy! Jestem pod wrażeniem! a jak odniesiesz się do zmniejszenia u mnie ilości owoców na "bezpieczną"? Jeśli chodzi o owoce to jak bardzo to ograniczyć? Spożywać połowę z tego? 1/3? Albo jaki [...]
[...] powodujące często dyskomfort trawienny. ps. Można też korzystać fasoli z puszki. Wystarczy wtedy dokładnie przepłukać i można od razu używać. Można tez np. namoczyć większą ilość i część zamrozić. Widziałem fajne przepisy na pasty fasolowe z mikrofalówki :) Właśnie na bazie fasoli z puszki. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-10-22 03:17:46
Pamiętam, że kiedyś pewna firma chciała wprowadzić odżywkę białkową zawierającą białko z ziemniaka %-) Ciekawe :D Generalnie musieliby chyba jakość wstępnie poddać ziemniak obróbce termicznej, bo jak wiadomo surowy jest szkodliwy. Niemniej, taka odżywcza mogłaby być naprawdę tania i skuteczna :) Update: Kasztanom jadalnym wyszedł kompletny [...]
Ja do mojego wyrobu planuję dodawać kropelkę olejku eterycznego z oregano - to pewnie dość mocno przedłuży datę ważności :D ps. Tylko będzie śmierdzieć, ale mnie nie przeszkadza :P Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-09 12:33:16
[...] ja się takiego długiego czasu przechowywania już obawiam. Gdybym używała powiedzmy soku z cytryny zamiast octu i mniej przypraw, to starałabym się go zużyć w kilka dni. Arthass - bardzo ciekawy pomysł; sądzę, że wiele olejków tu by się nadało, jak i wiele przypraw - tylko trzeba dostosować je pod swój gust, żeby majonez po prostu później [...]