Chleb Razowy
Pyszny chlebek, zdrowy i bez żadnych trujących związków ;] Długo zachowuje świeżość a co najważniejsze jest bardzo smaczny. Na początku musimy wyhodować tzw. zakwas. Robi się go tak
1 dzień
100 ml ciepłej wody
100g maki żytniej razowej typ 2000
(do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, cena około 3,50 zł za kg)
dodajemy wszystko do dużego pojemnika, mieszamy przykrywamy i odstawiamy na 24h w cieple miejsce
2 i 3 dzień
dodajemy składniki z dnia 1 również mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24h
4 dnia zakwas będzie gotowy, powinien mieć kwaśny smak i zapach "cytrusów"
Wygląda mniej więcej tak:
http://img254.imageshack.us/img254/5007/34286411bi5.jpg
Ciasto na chleb:
cały wyhodowany przez nas zakwas
150ml wody
400g maki żytniej razowej
1 łyżka grubej soli
(Ja robie z podwójnej porcji, wychodzi wiekszy i wyższy)
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy, ręcznie lub w maszynie, ciasto jest lepkie i luźne. Zostawiamy do wyrośnięcia. Znów mieszamy, krotko, przekładamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrębami lub płatkami żytnimi, smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ma rosnąć powoli, kilka godzin). Uważamy żeby nie przerosło!
Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200C i pieczemy godzinę. Chlebek jest w miare prosty do wykonania i nie drogi, każdy może spróbować. Powodzenia i smacznego.
Foto(niestety, mam tylko po upieczeniu)
http://s2.zapodaj.net/53758431.jpg.html
http://img211.imageshack.us/my.php?image=12114940fi8.jpg
http://img205.imageshack.us/my.php?image=66948527ky1.jpg
http://img205.imageshack.us/my.php?image=11063761ux6.jpg
pzdr.
Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2008-09-18 14:36:46