SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Produky przetworzone w diecie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2180

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 30 Wiek 24 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 4220
Cześć, jak stosowanie produktów wysoko przetworzonych w diecie wpływa na efekty planu?
Załóżmy, że moim celem jest redukcja. Zapotrzebowanie dobowe wynosi 3000 kcal, plan żywieniowy na 2700kcal - żeby był deficyt. Duże znaczenie ma czy te 2700 kcal dostarczę z produktów nieprzetworzonych (ryż, płatki owsiane itp.), czy z wysoko przetworzonych (płatki śniadaniowe, gotowe posiłki itp)?
Oczywiście wszystko trzymając się założeń kalorycznych (2700 kcal), makroskładników (B:2g/kgmsc, T:1g/kgmsc, W:reszta kcal) oraz soli na poziomie ok 8g dziennie.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
Jak najbardziej mogą być, tylko wiadomo kwestia ilości i kalorii. Jeśli bazą są produkty nie przetworzone to nie ma problemu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7721 Napisanych postów 13999 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2237849
Siemka tutaj zastosował bym metodę 80% do 20% tak więc 80% czyste jedzenie niskoprzetworzone i 20% możesz sobie dorzucać jedzenia bardziej przetworzonego. W takich proporcjach myślę że nic złego się nie stanie.

W sumie z drugiej strony jeżeli całość jedzenia będzie z produktów przetworzonych a będziesz w deficycie kalorycznym to i tak powinna to waga lecieć jednakże wiadomo że samopoczucie może być inne, sytość po posiłku, praca jelit i układałdu trawiennego.

Podsumowując na hamburgerach z McDonalda zredukujesz ale czy to będzie optymalne? No raczej nie ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 12977 Napisanych postów 20737 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607888
Jedzenie to nie tylko makro i kcal, to także witaminy i minerały. Nieprzetworzone jedzenie jest bardziej wartościowe i korzystne dla zdrowia, dostarcza wszystkich potrzebnych składników. Posiłki gotowe często mają dużo soli i mało wartościowych składników (niezdrowe tłuszcze, proste węglowodany, brak warzyw itp.). Szczególnie na redukcji, jak jedzenia jest mniej i tym samym mniej witamin i minerałów, warto stawiać na jedzenie dobrej jakości. Oczywiście takie przetworzone produkty też mogą się pojawiać, ale nie powinny stanowić podstawy diety. U niektórych osób mogą też spowalniać redukcję.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 201 Wiek 39 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 10517
Nieprzetworzonym raczej bardziej się nasycisz- jeśli jest z tym problem.
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33168 Napisanych postów 23242 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278233
Jak juz wyżej wspomniano to zdecyowania okazjonalnei mozna sobie takie produkty wprowadzać bo nie można być więżniem diety gdyż każda restrykcja prędzej czy później spowoduje flustracje i człowiek może odpuścić .Dlatego uważam że podejście 80/20 jest idealne bo można fajnie łączyć przyjemne z pozytecznym , nie ma też co się bać produktów przetworzonych bo umieszczone w diecie okazjonalnie nei spowodują większych strat a jedynie mogą dostarczyć sporo plusów w kwestii braku obciążenia psychicznego
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
w teorii trzymając się założeń diety, czyli kaloryki oraz rozkładu makroskładników nie powinno to w niczym przeszkodzić i ta forma powinna iść normalnie, aczkolwiek stosując dużo produktów wysokorpzetworzonych może być gorzej pod względem zdrowotnym, tzn. większe ilości cukrów, soli, mniej lub brak mikroskładników, jednak ja np. po sobie zauważam, że jak pilnuję wszystkiego ale wpada więcej przetworzonych produktów to ta redukcja gorzej idzie, dlatego staram się zawsze bazować jak najbardziej na nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych, a pozostałe bardziej jako dodatki lub pojedynczy posiłek, najlepiej przyjąć sobie zasadę 80/20 - 70/30, czyli większość produktów "zdrowych", a ten mały procent z diety przeznaczać na produkty mniej zdrowe, tak żeby nie brakowało Ci jakichś smaków czy zachcianek - wilk syty i owca cała
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6278 Napisanych postów 76084 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755107
Pod kątem kształtowania sylwetki, w szczególności redukcji tkanki tłuszczowej najważniejsze będzie to żeby bilans kaloryczny był ujemny. W następnej kolejności należy zadbać o ilość składników odżywczych, a w trzeciej o ich źródła. Kolejność ta trochę zmieni się pod kątem zdrowotnym. Dlatego też zdecydowanie warto zadbać również o wysoką jakość źródeł makroskładników, a nie tylko określone ilości. Proces kształtowania sylwetki, czy samego pojęcia kulturystyki zakłada w pierwszej kolejności zdrowie, a nie tylko efekty wizualne sylwetki. Należy znaleźć pewien dysonans między jednym, a drugim. Nie brnąć 100% w jedną ze stron.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 78 Napisanych postów 620 Wiek 35 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 9374
Ja mam 70/80 - 30/20 zdrowe - przetworzone. Czy to masa czy redukcja to baza posiłku jest ta zdrowa. Np mając +/- 1,5 worka ryżu na posiłek daje worek ryżu a te 0,5 zamieniam na 50g corn falkes np. i do tego białko z owocami i orzechy. Taki przykład tylko .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2722 Napisanych postów 8344 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 100321
Najważniejsze żeby po prostu nam to jedzenie smakowało, żebyśmy słowa "dieta" nie rozumieli jako kara, to mają być po prostu nasze nawyki żywieniowe i codzienność wtedy się uda, pamiętam jak na początku swojej przygody jadłem rzeczy które mi nie smakowały ,bo tak mówili na siłce że trzeba jeść,po kilku tygodniach jadłem to co lubiłem i progres był mega bo byłem w stanie przejść daną kaloryke
1

Kompleksowe prowadzenie online.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 78 Napisanych postów 620 Wiek 35 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 9374
Tak jak wyżej zostało w skrócie napisane chyba wszystko po pojęciem " dieta "
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Deficyt kaloryczny - wątpliwości

Następny temat

Budowa mięśni - porady

WHEY premium