SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ważenie produktów

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1758

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

Płeć

Cel

Waga

Wzrost

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

Stosowana lub planowana suplementacja

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Wiek 21 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 102
Witam, wiem, że produkt typu. Udko z kurczaka powinno się liczyc przed obróbką termiczną lecz nie mam takiej możliwosci żeby zważyć go przed obróbką tylko własnię po obróbce. W takim wypadku po jego zważeniu na wadze kuchennej po obróbce ile powinienem dodać/odjąć, żeby kaloryka mniej więcej się zgadzała ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33167 Napisanych postów 23242 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278233
Movanir
Czyli jak mam po obróbce 2 sztuki mięsa wieprzowo wołowego które ważą razem 140g to powinienem dodac do tego 30% i by mi wyszło mniej więcej ?
Kiedyś bawiłem się w porównania jakie ubytki wagi i objetosci są w przypadku mies po obróbce i wysżło że piers z indyka lub z kurczaka traci średnio 15 %wagi podczas gotowania natomiast schab czy wołowina dochodziło do 30% strat i np po wsadzeniu 200 g wyciągałem po dłuższej obróbce 140-150 g natomiast pierś z 200 g około 170g zostawało
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51767 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349884
Udka to jeden z produktów, których nigdy nie policzysz precyzyjnie.
Ja (piekę bez tłuszczu) robię tak, że od masy całkowitej odliczam ~30% i wliczam jako mięso z ud kurczaka.
Ewentualnie bierz z tabel wartości dla pieczonego udka.


Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2022-05-17 19:56:43

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Wiek 21 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 102
Czyli po obróbce termicznej jak będe ważył to od tego odjąć -30% ?. A w przypadku warzyw na patelni czy tam ryżu jak po obróbce to liczyć ?


Zmieniony przez - Movanir w dniu 2022-05-17 20:10:31
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2511 Napisanych postów 2358 Wiek 27 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 77161
Z ryżem i produktami skroniowymi jest troche inaczej, bo wchłaniają one wode i wiesz raz worek ryzu może mieć 400g a raz 300g, ale jeśli zjadasz ten worek ryzu sam w ciagu dnia czy dwóch to nie rozkminial bym za bardzo ile tam masz w posiłku, bo w bilansie dobowym/dwudniowym zjesz ta zaplanowana ilośc :p

Z warzywami polecam zrobic raz i mieć pózniej proporcję dla przykładu, ze nałogowo wcinam fasolkę szparagowa to jak na torbie jest 450g to po ugotowaniu ma okolo 400g :)

Co do kurczaka jak bys kiedyś szukal(piersi) to ja licze ze 100g surowej piersi z kurczaka odpowiada 70-75g po przyrządzeniu :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17708 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
W tabelach kalorycznych też powinieneś mieć produkty poi obróbce termicznej.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2479 Napisanych postów 5800 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 106184
No tak tylko wszystko fajnie ale jeden zrobi mięso ze wysuszy je na wiór i nawet straci połowę swojej wagi a inna osoba będzie na dusić a wcześniej obsmazy i się okaże że przed i po waga produktu prawie nic się nie zmieniła. ciężko tak liczyć dokładnie ale lepsze to niż liczenie na oko bo wtedy to już mija się to z celem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33167 Napisanych postów 23242 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278233
Udko tak samo jak każdy inny produkt ważysz przed obróbką i po zjedzeniu wszystkiego mięsa odejmujesz wagę skór i kosci i już po problemie , zresztą tak jak juz wyżej wspomniano wiele kalkulatorów ma różne opcje do wyboru i tam tez są opcje po ugotowaniu lub samo mieso z ud ale tu niestety trzeba brac pod uwagę pewną granice błędu bo każdy produkt w zależnosci od czasu obróbki termicznej traci mniej lub więce wagi / objetości . Kolejna sprawa to taka ż eudko jak zjesz raz/ dwa razy w tyg i będzie jakaś mała różnica w kcal to świat się nie skonczy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6278 Napisanych postów 76084 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755107
Niestety nikt z nas nie jest w stanie stwierdzić ile udko z kurczaka będzie ważyło po obróbce termicznej. Zbyt wiele zmiennych będzie miało na to wpływ. Między innymi sposób obróbki produktu, jak i długość, np. pieczenia. Piekąc długo udko z kurczaka straci ono więcej wody, niż pieczone krótko, lub gotowane. Oczywiście można przyjąć na oko te około 30 procent. Być może będzie to akurat właśnie tyle. W zasadzie to nie masz innego wyboru w sytuacji, gdy nie jesteś w stanie zważyć produktu przed jego obróbką.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
osobiście często zajadam nózki, udka, ćwiartki pieczone i kiedyś każde pieczenie ważyłem przed i po i średni wynik oscylował w okolicy, że masa po obróbce termicznej jakim było pieczenie to 65% masy surowego, z tym że jeżeli chciałbyś być jeszcze bardziej precyzyjny i nadgorliwy, to należałoby zważyć takie upieczone udko przed zjedzeniem, po zjedzeniu odjąć masę tego co zostanie i dopiero wynik końcowy podzielić przez 0,65 i wtedy będziesz miał wynik jaki wpisać do swojego dziennika jako mięso z ud ze skórą surowe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17708 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
tak gdzieś będzie, keidyś pierś robiłem i z kilograma gdzieś 700 g wyszło

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Wiek 21 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 102
Czyli jak mam po obróbce 2 sztuki mięsa wieprzowo wołowego które ważą razem 140g to powinienem dodac do tego 30% i by mi wyszło mniej więcej ?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Somatotyp budowy sylwetki, a dieta

Następny temat

Dieta redukcyjna do oceny [70kg]

WHEY premium