SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Ważenie produktów - przed/po obróbce?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 241

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 576 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 9018
Witam , mam przed sobą 3 produkty :

- Szynka Wieprzowa - 350g
- Pierś z Kurczaka - 350g
- Filet Miruna - 350g

wszystko przed obróbką termiczną waży po 350g ale już po usmażeniu produkty ważą

- Szynka Wieprzowa - 230g
- Pierś z Kurczaka - 250g
- Filet Miruna - 330g

jak obliczyć ich wartość odżywczą skoro są aż tak duże różnice wagowe ??
wiadomo że filetem z Miruny bardziej się najem, niż Szynką Wieprzową bo mam jej wiecej na tależu, a wszystko przed obróbką ważyło po 350g

Sprawdź ile masz % tłuszczu?

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3022 Napisanych postów 57766 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 648797
Produkty zawsze ważyć należy przed obróbką. Nie ma znaczenia ile będzie po niej. Wodą nie ma kcal.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dudee Doradca
Ekspert
Szacuny 1736 Napisanych postów 27216 Wiek 24 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 516303
Zgadza się.

Każdy produkt ważysz przed obróbką termiczną.

Ustalanie indywidualnych planów dietetycznych
Zapraszam do współpracy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
blue_hope Doradca
Ekspert
Szacuny 3210 Napisanych postów 15808 Wiek 30 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 146708
Przecież logiczne jest, że obróbka termiczna zmienia wagę produktu.
Woda wyparowuje, objętość się zmniejsza, tłuszcz wytapia.
Więc zawsze są dwie różne wagi przed i po.
Dlatego też należy ważyć wszystko przed obróbką termiczną.
Waga się zmniejsza, ale wartości BTW zostają takie same.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wartość biologiczna białka, ma znaczenie?

Następny temat

Dieta na masę do oceny, 70kg