SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mięso liczycie przed obróbką, czy po obróbce termicznej?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 180

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 89 Wiek 19 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 2335
Jak wiemy do mięs jest dodawane od cholery wody, gdzie kurczak przed smażeniem/pieczeniem waży 1kg, a po ~700g. Jak to wliczacie przed czy po?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Ranking TOP10 spalaczy tłuszczu

Chcesz wspomóc walkę z niechcianym tłuszczem? Zastanawiasz się jaki produkt wybrać?

Zobacz ranking
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 15735 Napisanych postów 15148 Wiek 28 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 333392
wszystkie produkty ważysz przed obróbką
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 89 Wiek 19 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 2335
DJ_DoDo
wszystkie produkty ważysz przed obróbką


czyli w tych wszystkich kalkulatorach do liczenia kalorii jest uwzględniana ta woda?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 79 Napisanych postów 872 Wiek 1 rok Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 8240
Ważysz surowe produkty, wszystko jest uwzględnione
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 15735 Napisanych postów 15148 Wiek 28 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 333392
dokładnie tak, a odwrotnie przy produktach suchych, masz je też przed obróbką, czyli zanim nabiorą wody
tutaj masz przykład (ten pieczony schab akurat jest przesadzony), czyli schab którego 1kg ma 1300kcal, po upieczeniu mając np. 700g to nadal ma 1300kcal, czyli 1300/10= 130kcal na 100g, zaś po upeiczeniu jak zostanie go 700g to masz 1300/7 = 185kcal na 100g, dlatego wazysz i liczysz na produkty przed obróbką

1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7683 Napisanych postów 78199 Wiek 44 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 654298
Przed obrobka ważymy wszystko . Pierś kurczaka w czasie obróbki termicznej traci około 33% masy. Tak więc 100g surowej piersi, po ugotowaniu będzie ważyła około 70g. To o ile zmniejszy się waga mięsa podczas obróbki cieplnej, zależy od zawartości wody w mięsie oraz od rodzaju obróbki termicznej. Pierś z kurczaka gotowana na parze straci prawdopodobnie mniej wody niż pierś pieczona w piekarniku. Czasami 100g surowego mięsa po ugotowaniu będzie ważyło 70g, innym razem 80g. Nadal jednak znajdziemy tam tyle samo białka i tłuszczu co w surowej piersi. Białko nie wyparuje w trakcie gotowania. 100g piersi z kurczaka po ugotowaniu będzie nadal miało około 22g białka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 89 Wiek 19 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 2335
dobra wyjaśnione, dzięki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4263 Napisanych postów 65495 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 690961
Zdecydowanie należy ważyć wszystkie produkty przed ich obróbką termiczną. Tylko jadalne elementy. Wartości odżywcze w tabelach również są podawane przed obróbką. Chyba, że jest to ujęte w określonym produkcie, że wartość jego podana jest po obróbce. Do mięs nie dodaje się wody. Jest ona naturalnym składnikiem mięśni/mięsa. Polecam poczytać więcej na ten temat w artykule:

https://potreningu.pl/articles/5062/jak-liczyc-i-wazyc-jedzenie

https://potreningu.pl/articles/4639/kiedy-nalezy-wazyc-produkty 

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pierwsza redukcja

nutlove