Szacuny
0
Napisanych postów
60
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
844
Kiedy ważyć produkty żywieniowe?
Ryż, makaron, kaszę ważę przed obróbką, a w zasadzie nie muszę, bo jest w woreczkach 100g. A co z piersią z kurczaka? Dla przykładu - wrzuciłem wczoraj na patelnię niecałe 300g piersi z kurczaka i po usmażeniu zostało 200g. Z gotowaniem jest podobnie. Jeśli jem to na jeden posiłek to mam policzyć, że zjadłem 300g kuraka, czy 200g, czyli tyle ile waży po obróbce termicznej?
jak ktoś jeszcze będzie miał jakieś problemy to polecam kalkulator fatsecret.pl. Tam można wklepać np. "smażona pierś z kurczaka" i wtedy nie będzie wątpliwości czy przed obróbka czy po.
Szacuny
0
Napisanych postów
60
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
844
No to wychodzi na to, że do tej pory jadłem po 150g kurczaka na porcję, a nie 100g jak myślałem. Zastanawia mnie tylko co się dzieje z tym kurczakiem, że traci ok. 30% swojej masy po przyrządzeniu?
Szacuny
1
Napisanych postów
73
Wiek
35 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
4291
Rozmrozić, żeby odciekła woda swobodnie- na sitku, talerzu. Jak za mocno wysuszone to trochę ryba zmienia smak- bardziej wyczuwalny jest zapach ryby. Ja nie uwzględniam, a waga idzie w dół. Oczywiści uwzględniaj groch, kukurydzę, fasolę. Owoce to banany, awokado winogrona, parę jeszcze by się znalazło
Szacuny
12
Napisanych postów
692
Wiek
37 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
138399
Ryby mrożone, takie w opakowaniach, mają podane % glazury i często też masę netto więc masz już uproszczone zadanie. Ja wliczam warzywa, a tym bardziej owoce do bilansu. Poza oczywiście małymi ilościami tych warzyw dodawanych, np. do kanapki.