SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ważenie produktów - przed czy po obróbce termicznej?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9852

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 60 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 844
Kiedy ważyć produkty żywieniowe?
Ryż, makaron, kaszę ważę przed obróbką, a w zasadzie nie muszę, bo jest w woreczkach 100g. A co z piersią z kurczaka? Dla przykładu - wrzuciłem wczoraj na patelnię niecałe 300g piersi z kurczaka i po usmażeniu zostało 200g. Z gotowaniem jest podobnie. Jeśli jem to na jeden posiłek to mam policzyć, że zjadłem 300g kuraka, czy 200g, czyli tyle ile waży po obróbce termicznej?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 146
w większości kalkulatorów "pierś z kurczaka" to surowa pierś która ma ok. 21gb/100g. W tych 100g jest też woda a samego mięsa jest mniej niż 100g. Po obróbce termicznej woda odparowuje i w 100g jest więcej mięsa dlatego ma ok. 33gb/100g.
tutaj jest pierś z kurczaka(surowa): http://www.ilewazy.pl/piers-z-kurczaka
a tutaj gotowana: http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Pierś-z-kurczaka-gotowana.html

jak ktoś jeszcze będzie miał jakieś problemy to polecam kalkulator fatsecret.pl. Tam można wklepać np. "smażona pierś z kurczaka" i wtedy nie będzie wątpliwości czy przed obróbka czy po.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 73 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4208
Waż przed- wszystkie kcal są wyznaczane na początkową masę produktu

"Go Train, or go Home"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 60 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 844
No to wychodzi na to, że do tej pory jadłem po 150g kurczaka na porcję, a nie 100g jak myślałem. Zastanawia mnie tylko co się dzieje z tym kurczakiem, że traci ok. 30% swojej masy po przyrządzeniu?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 73 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4208
Woda odparowuje

"Go Train, or go Home"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 60 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 844
A co z rybami w tzw. glazurze? Najrozsądniej by chyba było najpierw ją rozmrozić, potem zważyć i dopiero usmażyć.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 637 Napisanych postów 19268 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 852245
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 60 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 844
Dzięki Panowie za odpowiedzi.
Przy okazji - warzywa i owoce dodajecie do bilansu kalorycznego, bo zauważyłem, że część osób ich nie uwzględnia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 73 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4208
Rozmrozić, żeby odciekła woda swobodnie- na sitku, talerzu. Jak za mocno wysuszone to trochę ryba zmienia smak- bardziej wyczuwalny jest zapach ryby. Ja nie uwzględniam, a waga idzie w dół. Oczywiści uwzględniaj groch, kukurydzę, fasolę. Owoce to banany, awokado winogrona, parę jeszcze by się znalazło

"Go Train, or go Home"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 692 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 138399
Ryby mrożone, takie w opakowaniach, mają podane % glazury i często też masę netto więc masz już uproszczone zadanie. Ja wliczam warzywa, a tym bardziej owoce do bilansu. Poza oczywiście małymi ilościami tych warzyw dodawanych, np. do kanapki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 60 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 844
Jeszcze jedno pytanie - jakiego używacie kalkulatora do liczenia kalorii?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
potreningu.pl, dziennik żywieniowy
1

Stop wishing start doing

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

POSIŁEK

Następny temat

Jaka diete stosowac zeby schudnac?

WHEY premium