Ryż, makaron, kaszę ważę przed obróbką, a w zasadzie nie muszę, bo jest w woreczkach 100g. A co z piersią z kurczaka? Dla przykładu - wrzuciłem wczoraj na patelnię niecałe 300g piersi z kurczaka i po usmażeniu zostało 200g. Z gotowaniem jest podobnie. Jeśli jem to na jeden posiłek to mam policzyć, że zjadłem 300g kuraka, czy 200g, czyli tyle ile waży po obróbce termicznej?
...
Napisał(a)
Kiedy ważyć produkty żywieniowe?
Ryż, makaron, kaszę ważę przed obróbką, a w zasadzie nie muszę, bo jest w woreczkach 100g. A co z piersią z kurczaka? Dla przykładu - wrzuciłem wczoraj na patelnię niecałe 300g piersi z kurczaka i po usmażeniu zostało 200g. Z gotowaniem jest podobnie. Jeśli jem to na jeden posiłek to mam policzyć, że zjadłem 300g kuraka, czy 200g, czyli tyle ile waży po obróbce termicznej?
Ryż, makaron, kaszę ważę przed obróbką, a w zasadzie nie muszę, bo jest w woreczkach 100g. A co z piersią z kurczaka? Dla przykładu - wrzuciłem wczoraj na patelnię niecałe 300g piersi z kurczaka i po usmażeniu zostało 200g. Z gotowaniem jest podobnie. Jeśli jem to na jeden posiłek to mam policzyć, że zjadłem 300g kuraka, czy 200g, czyli tyle ile waży po obróbce termicznej?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
- Ważenie produktów przed czy po obróbce?
- Jak to w końcu jest z tym ważeniem żywności.... PRZED czy PO obróbce termicznej?
- Mięso liczycie przed obróbką, czy po obróbce termicznej?
- Czy jedzenie ważyć przed czy po obróbce cieplnej?
- Wartości odżywcze przed czy po obróbce?
- ważyć przed czy po obróbce do dziennika
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
w większości kalkulatorów "pierś z kurczaka" to surowa pierś która ma ok. 21gb/100g. W tych 100g jest też woda a samego mięsa jest mniej niż 100g. Po obróbce termicznej woda odparowuje i w 100g jest więcej mięsa dlatego ma ok. 33gb/100g.
tutaj jest pierś z kurczaka(surowa): http://www.ilewazy.pl/piers-z-kurczaka
a tutaj gotowana: http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Pierś-z-kurczaka-gotowana.html
jak ktoś jeszcze będzie miał jakieś problemy to polecam kalkulator fatsecret.pl. Tam można wklepać np. "smażona pierś z kurczaka" i wtedy nie będzie wątpliwości czy przed obróbka czy po.
tutaj jest pierś z kurczaka(surowa): http://www.ilewazy.pl/piers-z-kurczaka
a tutaj gotowana: http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Pierś-z-kurczaka-gotowana.html
jak ktoś jeszcze będzie miał jakieś problemy to polecam kalkulator fatsecret.pl. Tam można wklepać np. "smażona pierś z kurczaka" i wtedy nie będzie wątpliwości czy przed obróbka czy po.
...
Napisał(a)
Waż przed- wszystkie kcal są wyznaczane na początkową masę produktu
"Go Train, or go Home"
...
Napisał(a)
No to wychodzi na to, że do tej pory jadłem po 150g kurczaka na porcję, a nie 100g jak myślałem. Zastanawia mnie tylko co się dzieje z tym kurczakiem, że traci ok. 30% swojej masy po przyrządzeniu?
...
Napisał(a)
A co z rybami w tzw. glazurze? Najrozsądniej by chyba było najpierw ją rozmrozić, potem zważyć i dopiero usmażyć.
...
Napisał(a)
rozmrozić wysuszyć i zwazyć
1
...
Napisał(a)
Dzięki Panowie za odpowiedzi.
Przy okazji - warzywa i owoce dodajecie do bilansu kalorycznego, bo zauważyłem, że część osób ich nie uwzględnia.
Przy okazji - warzywa i owoce dodajecie do bilansu kalorycznego, bo zauważyłem, że część osób ich nie uwzględnia.
...
Napisał(a)
Rozmrozić, żeby odciekła woda swobodnie- na sitku, talerzu. Jak za mocno wysuszone to trochę ryba zmienia smak- bardziej wyczuwalny jest zapach ryby. Ja nie uwzględniam, a waga idzie w dół. Oczywiści uwzględniaj groch, kukurydzę, fasolę. Owoce to banany, awokado winogrona, parę jeszcze by się znalazło
"Go Train, or go Home"
...
Napisał(a)
Ryby mrożone, takie w opakowaniach, mają podane % glazury i często też masę netto więc masz już uproszczone zadanie. Ja wliczam warzywa, a tym bardziej owoce do bilansu. Poza oczywiście małymi ilościami tych warzyw dodawanych, np. do kanapki.
...
Napisał(a)
Jeszcze jedno pytanie - jakiego używacie kalkulatora do liczenia kalorii?
Polecane artykuły