SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] MissInvincible w kuchni

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 239929

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
i klasyk robiony na szybko wczoraj czyli chlebek bananowy z rodzynkami i masłem orzechowym

1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
z dwojga złego wolę jak jest tego jedzenia dużo niż ładnie wygląda u kogoś wolę oglądać ładne
Proste rozwiązanie... musisz zwiększyć rozmiar zastawy kuchennej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Albo na dwa talerze rozkładać

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
gdyby to chodziło o mnie to napisałbym, że zacznę w korytko sobie kłaść, ale że jesteśmy tu gdzie jesteśmy to przyznam rację z dwoma talerzami
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Chleb wygląda przeznakomicie Mniam!
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94922 Napisanych postów 364911 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670432
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Bułeczki drożdzowe z daktylowo- orzechowym nadzieniem.



Składniki:

-150g mąki pszennej typ 550 **
- 50g mąki pszennej razowej
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4g drożdży suszonych
- 125ml mleka 2%
- 25g miodu
- 1 jajo
- 25g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- szczypta soli
- 80g daktyli medjool lub suszonych
- 25g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 30g rodzynek
- cynamon

** ja postanowiłam użyć miksu mąk, można użyć jednego rodzaju, lecz jeśli będzie to tylko mąka pełnoziarnista - ciasto może być trochę cięższe.

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 5-10minut. W tym czasie połączyć mąki oraz szczyptę soli w dużej misce. Wlać mleko z drożdżami i miód do miski z mąką i wymieszać łyżką. Następnie dodać jajko i wyrabiać ciasto (ja wyrabiałam ręcznie) przez około 10-15minut. W połowie wyrabiania dodać olej. Jeśli ciasto będzie bardzo lepiące, można dodać odrobinę mąki, ale generalnie ciasto ma takie być.
Daktyle pozbawić pestek i zalać gorącą wodą. Kiedy już namiękną, odlać wodę i zblendować na gładką masę. Dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5h. Następnie wyjąć na blat oprószony mąką i wyrabiać przez minutę. Rozwałkować na kwadrat o wielkości, mniej więcej, 30cm x 30cm.
Posmarować na całej powierzchni masą daktylowo - orzechową. Posypać cynamonem i rodzynkami. Następnie zawinąć w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 2cm. Ułożyć na blaszce, na papierze do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia, na około 45min.

Przesmarować wierzch bułeczek olejem i piec w 175 stopniach Celsujsza, przez około 20min.

Polecam zrobić polewę z odżywki białkowej , np. o smaku szarlotki.

Wartości dla całości:

1 751,2 kcal
B: 45,7 g
W: 282,6 g
T: 48,8 g

Wartości dla jednej (wyszło 10 sztuk):

175kcal
B:4,5
W:28
T:4,8




Zmieniony przez - missInvincible w dniu 15/02/2018 13:26:30
1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
Zdecydowanie biorę ten przepis do siebie, ale z tymi mąkami trochę pomajstruję
Zrobiłbym już w ten weekend, ale kurczę..... masło orzechowe mam smooth, a nie crunch
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5281 Napisanych postów 3170 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 53093
Mega wyglądają!
Trzeba będzie spróbować zrobić jak trochę wolnego czasu w końcu się znajdzie ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Dziéki Dodo możesz zwykłą pszenną dodać a zwykłe masło orzechowe też będzie OK, chociaż te kawałeczki orzechów fajnie się komponują z masą z daktyli

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Weekendowe konkursy z kuchnia SFD Styczeń -wyniki

Następny temat

Jajka ze wsi czy z supermarketu cena-jakość?

WHEY premium