SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

KARNAWAŁOWE SZALEŃSTWO Z KUCHNIĄ SFD - KONKURS

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 15993

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1727 Napisanych postów 2707 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 241162
Ciasto serowe z jabłkiem

składniki:
250 g serka ricotta
160 g jogurtu
2 jaja- białka osobo z żółtkami
60 g ksylitolu
40 g budyniu waniliowego
1 jabłko

ser, jogurt, żótka, ksylitol, budyń włożyć do miski i wymieszać rózgą do połączenia.
jabłko obrać i pokroić w półksiężyce
Białka ubić, delikatnie wymieszać z masą serową. Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch wyłożyć jabłka.
Piec w 180 stopni około 30 min, do zarumienienia.









...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
Ciasto na kruchym spodzie kokosowym z kremem czekoladowym
Składniki:
Ciasto:
Jaja – 6szt.
Mąka kokosowa 70g
Olej kokosowy – 40g
Proszek do pieczenia – 10g
Słodzik lub miód wg uznania
Krem:
Kasza jaglana – 200g
Mleko (ja użyłem 0%) – 400g
Karob – 40g
Kakao – 10g
Daktyle – 30g
Wierzch:
Serek wiejski - 400g
Żelatyna - 10-15g
WPC – 30g
Można dosłodzić słodzikiem
1. Daktyle namoczyć kilka godzin wcześniej. Kaszę jaglaną dobrze opłukać. Mój sposób to namoczenie jej na jakiś czas, w tym wypadku i daktyle i kaszę namoczyłem wieczorem dzień wcześniej. Rano kaszę przepłukuję wpierw wodą bieżącą, a następnie wrzątkiem. Po tym zabiegu do gotującego się mleka wrzucamy kaszę. Gotujemy jak wszystkie inne produkty sypkie.
2. Blendujemy daktyle, dodajemy ugotowaną kaszę, karob i kakao o blendujemy wszystko na gładką masę. Odstawiamy.
3. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Ubijamy jajka ze słodzikiem lub miodem – trwa to dość długo, u mnie ok 8 minut. W trakcie ubijania sukcesywnie dolewać olej.
4. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy do jednolitej konstystencji.
5. Ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika na 25minut. (ja piekłem w 160stopniach i musiałem przedłużyć do 30 minut). Wyciągamy i studzimy.
6. Rozpuszczamy żelatynę, jeżeli chcemy słodsze to słodzik rozpuszczamy razem z nią. Studzimy. Serek wiejski mieszamy z WPC (u mnie o smaku truskawkowego sernika). Dodajemy żelatynę i mieszamy.
7. Na ciasto wykładamy krem czekoladowy. Na krem kładziemy warstwę serową. Chciałem na górę dać maliny, ale u mnie nigdzie niestety świeżych nie było ani malin, ani innych fajnych owoców, bo winogrona jakoś nie bardzo mi tam pasowały. Zatem posypałem orzechami.
8. Koniecznie odstawić w chłodne miejsca albo przykryć i wstawić do lodówki (żeby nie przejęło zapachów innych rzeczy z lodówki)
9. Zajadamy się.
Makro całości:
Białko: 168,5g ; Węglowodany: 227,3g ; Tłuszcz: 134,8g ; kcal: 2796,6
Niestety, przypadkowo usunąłem zdjęcia kremu :(








Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2017-02-26 14:55:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Sernikobrownie z jagodami








Składniki na brownie :

- 400g batata
- 2jaja
- 120g banana
- 30g kakao
- 30g wheya czekoladowego
- 20g mąki kasztanowej
- 100g mleczka kokosowego (warstwa wierzchnia/krem)
- słodzidło

Składniki na sernik

- 250g twarogu półtłustego
- 250g jogurtu greckiego 0%
- 2 jajka
- 20g budyniu smietankowego
- słodzidło
- aromat waniliowy


Dodatkowo:

- 100g jagód

Do dekoracji:

- 20g gorzkiej czekolady
- łyżka mleczka kokosowego
- suszone maliny








Wykonanie:

Batata upiec lub wrzucić do mikrofali i gotować do miękkosci (ok 6minut) Przewrócić w połowie mikrofalowania.
Batata, jajka, banana i mleczko kokosowe zblendować na gładką masę. Kolejno dodawać whey, mąkę, kakao i słodzik (wg. uznania) cały czas miksując/blendując.
Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 15min***



W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg i jogurt blendować do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać jajka, aromat, słodzidło i dalej miksować. Na koniec dodać budyń.

Wyjąć brownie z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.
Wyłożyć na wierzch jagody i zalać masą serową. Piec przez 40-50min***



*** sprawdzać w trakcie pieczenia.

Po ostudzeniu można zabierać się za dekorowanie (opcjonalnie). Dwie kostki gorzkiej czekolady i łyżkę mleczka kokosowego (wierzchniej warstwy) podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia, wymieszać i zrobić zygzaki na ciescie. Posypać suszonymi malinami i gotowe

Makrosy :

Dla całosci:

Kcal: 1 863,6 kcal
B: 139,9 g
W: 189,7 g
T: 60,6 g

Dla porcji jak na zdjęciu - dwa kawałki:
Kcal: 228,0
B:17,0 g
W: 23,0 g
T: 7,5 g







Zmieniony przez - missInvincible w dniu 2017-02-27 14:31:57
4

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3328 Napisanych postów 8555 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 321811
PIZZA NA SPODZIE Z BROKUŁA



Spód:
brokuł
jajko
ser biały 100g
2 łyżki otrebów
drożdże
łyżeczka cukry i mąki
przyprawy: do kurczaka, czosnek, zioła



Sos
koncentrat - pół słoiczka
czosnek, oregano, łyżeczka cukru
odrobina wody

dodatki
wedle uznania
u mnie: cebulka, pomidory, mozarella light, pierś z kurczaka

Wykonanie:
Brokuła gotujemy do miękkości. Odcedzamy studzimy.
Blendujemy brokuła, dodajemy jajko, ser , otręby, drożdzę, cukier, mąke, przeprawy.
Mieszamy wszystko.
Wykładamy na papier do pieczenia, cienko rozprowadzając.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku na maxa ok 10min - 15min aż będzie całkiem suchy spód.
Wyjmujemy.
Kładziemy sos do pizzy.
Nakładamy dodatki.
Podpiekamy aż ser sie rozpuści.

Smacznego :)






Makrosy SPODU (bez dodatków):
kcal / b/ w / t
440,0 kcal /44g / 47 g /9g



Zmieniony przez - natalijka w dniu 2017-02-27 19:43:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
Domowe reese's

Składniki: na ok. 4-6 sztuk
-olej kokosowy 40g
-kakao gorzkie 25g
-słodzik ( u mnie dwie łyżki erytrolu)
-masło orzechowe (łyżeczka lub więcej na każdą czekoladkę)
-dowolne mleko (na oko. kilka łyżek)

Przygotowanie

Olej roztapiamy, mieszamy ze słodzikiem i kakao. Dolewamy mleko na ok. do otrzymania gładkiej czekoladowej, lekko płynnej konsystencji. Ja dodałam ok 5 łyżek mleka. Wlewamy odrobinę masy do foremek i wkładamy je na 10-20 min do zamrażarki. Po tym czasie wyciągamy foremki, łyżeczką nakładamy masło orzechowe i zalewamy wszystko pozostałą częścią czekolady. Wkładamy znów do zamrażarki na przynajmniej 30 min. Generalnie ciężko mi było nie zjeść więcej niż jedną










...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
JUŻ DZISIAJ WIECZOREM OGŁOSZENIE WYNIKÓW !
1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94916 Napisanych postów 364911 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670432
Mamy nad czym debatować
Jest kilka swietnych przepisow

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 133 Wiek 38 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2046
trzymacie Nas w napięciu :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 76 Wiek 43 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 335
...a może ONI teraz w kuchni i pieką, gotują, mieszają i próbują ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 160 Napisanych postów 246 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 11795
Ależ jestem ciekawa :D
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Muffiny - mega dobre!

Następny temat

Pancakes protein

WHEY premium