Ciasto na kruchym spodzie kokosowym z kremem czekoladowym
Składniki:
Ciasto:
Jaja – 6szt.
Mąka kokosowa 70g
Olej kokosowy – 40g
Proszek do pieczenia – 10g
Słodzik lub miód wg uznania
Krem:
Kasza jaglana – 200g
Mleko (ja użyłem 0%) – 400g
Karob – 40g
Kakao – 10g
Daktyle – 30g
Wierzch:
Serek wiejski - 400g
Żelatyna - 10-15g
WPC – 30g
Można dosłodzić słodzikiem
1. Daktyle namoczyć kilka godzin wcześniej. Kaszę jaglaną dobrze opłukać. Mój sposób to namoczenie jej na jakiś czas, w tym wypadku i daktyle i kaszę namoczyłem wieczorem dzień wcześniej. Rano kaszę przepłukuję wpierw wodą bieżącą, a następnie wrzątkiem. Po tym zabiegu do gotującego się mleka wrzucamy kaszę. Gotujemy jak wszystkie inne produkty sypkie.
2. Blendujemy daktyle, dodajemy ugotowaną kaszę, karob i kakao o blendujemy wszystko na gładką masę. Odstawiamy.
3. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Ubijamy jajka ze słodzikiem lub miodem – trwa to dość długo, u mnie ok 8 minut. W trakcie ubijania sukcesywnie dolewać olej.
4. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy do jednolitej konstystencji.
5. Ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika na 25minut. (ja piekłem w 160stopniach i musiałem przedłużyć do 30 minut). Wyciągamy i studzimy.
6. Rozpuszczamy żelatynę, jeżeli chcemy słodsze to słodzik rozpuszczamy razem z nią. Studzimy. Serek wiejski mieszamy z WPC (u mnie o smaku truskawkowego sernika). Dodajemy żelatynę i mieszamy.
7. Na ciasto wykładamy krem czekoladowy. Na krem kładziemy warstwę serową. Chciałem na górę dać maliny, ale u mnie nigdzie niestety świeżych nie było ani malin, ani innych fajnych owoców, bo winogrona jakoś nie bardzo mi tam pasowały. Zatem posypałem orzechami.
8. Koniecznie odstawić w chłodne miejsca albo przykryć i wstawić do lodówki (żeby nie przejęło zapachów innych rzeczy z lodówki)
9. Zajadamy się.
Makro całości:
Białko: 168,5g ; Węglowodany: 227,3g ; Tłuszcz: 134,8g ; kcal: 2796,6
Niestety, przypadkowo usunąłem zdjęcia kremu :(
Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2017-02-26 14:55:48