Siemanko.
Przepisów na fit muffiny jest wiele, jednak po dopracowaniu mojego składu postanowiłem się z Wami podzielić, ponieważ od jakiegoś czasu nie wyobrażam sobie ich nie podjeść przez okres weekendowy, kiedy to jest ciut więcej czasu na zabawę w kuchni
Skład:
- 100g całych jaj
- 100g kaszy jaglanej
- 50g płatków orkiszowych
- 30g otrębów żytnich
- 15g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 20g wiórków kokosowych
- 20g kakao
- 50g banana
- 40g erytryrolu
- 5g proszku do pieczenia
- ok. 50-100g mleka kokosowego / migdałowego / UHT w celu rozcieńczenia masy
Wykonanie (z tych proporcji wychodzi mi 12 muffinek):
kaszę jaglaną gotujemy. ugotowaną wrzucamy ją do blendera wraz ze wszystkimi składnikami i miksujemy na gładką masę. pozostaje delikatnie nasmarować tłuszczem foremki do muffinek i gotowe. piekarnik ustawiamy na 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 20-25 minut.
Makro całości: 46g białka , 46g tłuszczu, 132g węglowodanów, 1126 kcal
Makro jednej muffinki: 3,8g białka , 3,8g tłuszczu, 11g węglowodanów, 93,4 kcal
Uwagi: jak najbardziej można pokombinować i dostosować muffiny pod swoje makro dodając np. odżywkę białkową do masy w celu podbicia białka. również dodatki typu siemię lniane, nasiona chia, posiekane migdały / orzechy są mile widziane. wszystko kwestią naszego makro i tego, co lubimy.
SMACZNEGO!!

Przepisów na fit muffiny jest wiele, jednak po dopracowaniu mojego składu postanowiłem się z Wami podzielić, ponieważ od jakiegoś czasu nie wyobrażam sobie ich nie podjeść przez okres weekendowy, kiedy to jest ciut więcej czasu na zabawę w kuchni

Skład:
- 100g całych jaj
- 100g kaszy jaglanej
- 50g płatków orkiszowych
- 30g otrębów żytnich
- 15g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 20g wiórków kokosowych
- 20g kakao
- 50g banana
- 40g erytryrolu
- 5g proszku do pieczenia
- ok. 50-100g mleka kokosowego / migdałowego / UHT w celu rozcieńczenia masy
Wykonanie (z tych proporcji wychodzi mi 12 muffinek):
kaszę jaglaną gotujemy. ugotowaną wrzucamy ją do blendera wraz ze wszystkimi składnikami i miksujemy na gładką masę. pozostaje delikatnie nasmarować tłuszczem foremki do muffinek i gotowe. piekarnik ustawiamy na 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 20-25 minut.
Makro całości: 46g białka , 46g tłuszczu, 132g węglowodanów, 1126 kcal
Makro jednej muffinki: 3,8g białka , 3,8g tłuszczu, 11g węglowodanów, 93,4 kcal
Uwagi: jak najbardziej można pokombinować i dostosować muffiny pod swoje makro dodając np. odżywkę białkową do masy w celu podbicia białka. również dodatki typu siemię lniane, nasiona chia, posiekane migdały / orzechy są mile widziane. wszystko kwestią naszego makro i tego, co lubimy.
SMACZNEGO!!

2
kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!