Czas przygotowania: 30 minut
Składniki: (12 sztuk)
2 rozgniecione dojrzałe banany
pół szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka płatków owsianych
1¼ szklanki mąki razowej
¾ szklanki chudego mleka (0,5%)
1 jajko, 2 białka
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ziarenka słodziku
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Płatki śniadaniowej należy zmielić na drobny pył, najlepiej w mikserze lub ewentualnie w młynku do kawy. Całe jajko oraz białka roztrzepać widelcem i połączyć z mlekiem, oliwą oraz rozgniecionymi (lub zmiksowanymi), jak najbardziej dojrzałymi bananami. Następnie wsypać zmielone płatki i pozostawić całą masę na kilka minut. Na koniec dodać pozostałe składniki, tj. mąkę razem z żurawiną oraz przyprawami. Muffiny najlepiej formować przez układanie masy w foremkach (metalowych lub papierowych) i układać na specjalnej blasze z kieszonkami u spodu. Foremki wypełnione masą pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.
Wartości odżywcze
Białko: 65g
Węglowodany: 385g
Tłuszcz: 35g
Kalorie: 2143 kcal