moim celem bylo zrobienie 5 batonow, po jednym na dzien pracujacy oraz to by jeden baton nie przekroczyl 10g bialka, mial okolo 35g weglowodanow i okolo 10g tluszczy. pisze to, poniewaz spokojnie iloscia skladnikow mozna manipulowac, w zaleznosci od potrzeb swojego makro, jak rowniez mozna dodac WPC jezeli ktos ma ochote zrobic z nich batony bialkowe

SKLADNIKI:
Na spod:
- 1 jajko L
- 115g maki owsianej
- 20g oleju kokosowego
Na nadzienie:
- 125g banana
- 60g daktyli
- 30g masla migdalowego 100%
- 30g jogurtu naturalnego 1.5%
- 35g platkow owsianych zwyklych zmielonych na drobno
- 10g przesianej przez sito maki kokosowej
- 15g zmielonego siemienia lnianego
- 15g posiakanej gorzkiej czekolady Lindt 90%
- 15g ryzu preparowanego
- 15g erytrytolu
Wykonanie:
skladniki na spod zagniatamy na ciasto, po czym rozplaszczajac dlonmi formujemy odpowiadajacy nam wymiarami prostokat. spod pieczemy 15 minut w 180 stopniach. nastepnie namoczone wczesniej daktyle, bez ich wiekszego odsaczania z wody, wrzucamy do blendera wraz z bananem, maslem migdalowym oraz jogurtem naturalnym i calosc blendujemy na jednolita mase, ktora nastepnie przekladamy do wiekszej miski. dalej dodajemy pozostale skladniki i calosc dokladnie ze soba laczymy. wyjmujemy nasz spod z piekarnika i powstala mase dokladnie po nim rozprowadzamy. i teraz sa dwie opcje: albo batony sa juz gotowe i kroimy je na odpowiadajaca nam wielkosc, zawijamy w folie i wkladamy do lodowki, albo calosc wkladamy jeszcze na 10 minut do piekarnika, rowniez w 180 stopniach, i zapiekamy (ja tak zrobilem), po czym kroimy calosc na batony i zawiniete w folie wkladamy do lodowki.
Makro dla jednego batona:9g bialka ; 13g tluszczy ; 36g weglowodanow ; 297 kcal
SMACZNEGO


when im going to do some mountaineering actually im going back home