
Składniki:
- 60g mąka żytnia, użyłam typu 2000 (+ trochę do podsypywania)
- łyżeczka suchych drożdży
- 50ml ciepłej wody
- kulka mozzarelli
- dowolne dodatki: u mnie koncentrat pomidorowy, por, pomidor, pieczarki, szpinak, kukurydza, papryka mielona słodka i ostra.
Sos czosnkowy:
- porządna łycha ok. 30g śmietany 18%
- 5g majonezu (można pominąć)
- 1 duży ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z wodą i drożdżami, wyrabiamy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy sos: czosnek drobno kroimy i mieszamy z resztą składników. Wstawiamy do lodówki.
- Dodatki do pizzy kroimy.
- Ciasto wałkujemy i układamy na lekko natłuszczoną patelnie. Smarujemy koncentratem i wykładamy dodatki. Na samą górę kładziemy pokrojoną mozzarellę. Smażymy 20 minut najpierw pod przykryciem później bez aby woda odparowała.
Wartości (bez majonezu):
B: 22g
W: 40g
T: 30g
Zapraszam do mojego DT :)
http://www.sfd.pl/Nowe_życie__DT_julcziik-t1045898.html