SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jakie ryby można jeść na surowo?

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 34040

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 84 Wiek 26 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1568
Cześć, mam pytanie jakie ryby w miarę przystępnej cenie mógłbym kupić i zjeść na surowo? Lub przyrządzić je w taki sposób aby strata mięsa była jak najmniejsza.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4064 Napisanych postów 45434 Wiek 3 lata Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 347429
Witaj



Ryby to bardzo cenny element diety bogaty w pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze. Niestety większośc osób je ich zbyt mało . Najlepiej jest jeść dwa lub trzy razy w tygodniu po 150 – 300g na posiłek. Jeśli będą to ryby morskie, zasobne w kwasy omega 3 i witaminę D to pokryjemy w ten sposób zapotrzebowanie na ów składniki. Oczywiście można je jeść i częściej, byle nie przesadzać z ich ilością, gdyż dawki zawartych w nich zanieczyszczeń mogą w takim wypadku stanowić zagrożenie dla zdrowia.


Mięso niektórych ryb nadaje się do tego, by spożywać je na surowo, co od dawna wykorzystywane jest w dalekowschodniej kuchni. Jeśli surowiec pochodzi ze sprawdzonego źródła, to przygotowane z niego dania mogą stanowić wartościowy element diety.

Należy jednak pamiętać, iż w surowych rybach zawarta jest tiaminaza – enzym rozkładający witaminę B1. Częsta ich konsumpcja może prowadzić do niedoborów tej witaminy.


Jakie gatunki ryb wybierać ? Patrząc na wartości odzywcze i ogólną dostępnośc zalecamy ryby takie jak:

-łosoś

-makrela

-śledź, (ale nie bałtycki – ten jest mocno zanieczyszczony)

-sardynki

-pstrąg (ryba słodkowodna, ale bardzo bogata w kwasy omega 3)

Pozdrawiam


„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„

Pilny student Vincea.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3421 Napisanych postów 8469 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 407869
Z tanich to śledź. Ale moim zdaniem, żle kombinujesz. Ważymy wszystko przed obróbką, więc czy zjesz 100 gr surowego, czy te same 100 gr, które po upieczeniu skurczy się do powiedzmy 70 g bilans będzie ten sam. No jeszcze tuńczyk na surowo, ale on raczej do tanich nie nalezy - przynajmniej dla mnie.

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Dokładnie, przy obróbce dochodzi do straty wody a nie mięsa Na surowo można jeść wiele ryb,byleby były świeże i z pewnego źrodła, łosoś jak dla mnie najlepszy,dla powala cenowo.

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14678 Napisanych postów 53199 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400740
Tylko wlasnie w jakim celu chcesz jesc na surowo? Lubisz? Czy o co cho?

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Każdą rybę mozna jest na surowo tak jak kazde mięso
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
W sushi jeszcze zjem od tak na surowo bym nie zjadł. Ludzie jadają np tatara z łososia, z innej rybki może też by wyszło. Podobno nawet i z piersi jedzą tatara.


Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2016-04-10 13:27:20

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Dorsza bym na surowo nie polecała jeść , niestety 80% jest zarażonych nicieniem , nic smacznego , chyba ze ktoś lubi takie smakołyki
1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 84 Wiek 26 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1568
Wcześniej w ogóle nie interesowałem się rybami, również ich nie przyrządzałem, więc nie za bardzo ogarniałem jak w nich z stratami w mięsie. Jeśli ugotuję 100g łososia i zostanie mi z niego dajmy 80, to tak jakbym zjadł 100? Matematyka trochę trudna być.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 50 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1496
tak wszystko liczysz przed obróbką! Czyli jak na surowo łosoś waży 100g a po ugotowaniu np 80g to i tak masz makro z tych 100g
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Kurczak waży 100g po usmażeniu np ok 70g, wstawiasz torebkę ryżu, gotujesz ją ona pęcznieje bo wchłania wodę i jak się dobrze ugotuje to i 300g moze ważyć, no ale nie wpisujesz że zjadłeś 300g ryżu bo niby skąd te 200 się tam miało wziąć to nadal jest 100g ryżu i 200g wody która nie ma kalorii.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 4 Wiek 54 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 54
Generalnie żadnych ryb nie powinno się jeść na surowo z uwagi na cala masę pasożytów.
Wielu ludzi jest obecnie zafascynowanych ssushi. Nie można jednak zapominać, że sushi to była strawa biedaków, których nie stać było na rozpalenie ognia.
Obecnie np. w Japonii wiele chorób układu pokarmowego ma swoje źródło w sushi. W Europie problem jest mało widoczny ponieważ większość ryb podawanych jako sushi jest poddana obróbce termicznej, głównie poprzez mrozenie.
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Mięso z grilla elektrycznego

Następny temat

stejk kokosowy czy bananowy

WHEY premium