SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237019

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 127 Napisanych postów 10723 Wiek 38 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 139371
MUSZTARDA

Składniki:
- 60g gorczycy
- 8 łyżek octu winnego
- woda
- sól, pieprz

Ziarna gorczycy zalewamy 8 łyżkami octu i wodą tak, żeby płyn był pół centymetra powyżej poziomu gorczycy. Zakrywamy to folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce od 12 do 18 godzin tak, aby gorczyca wchłonęła płyn.
Następnie blenderujemy dodawając stopniowo wodę do uzyskania konsystencji jaką chcemy. Doprawiamy według gustu

W zależności jaką lubimy musztardę to dobieramy proporcje octu i wody do namaczania. Długość okresu namaczania ziaren gorczycy ma wpływ na ostrość musztardy - im krócej tym bardziej ostra, żeby była łagodna to i kilka dni można moczyć.
Jak ktoś lubi musztardę z całymi ziarnami to nie blenderuje wszystkiego tylko część zostawia i potem dodaje.




Zmieniony przez - delfinka w dniu 2014-05-11 18:53:30
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 125 Napisanych postów 12439 Wiek 50 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 85713
Pizza Neapolitana by Peter Reinhart (czyli najlepszy przepis na ciasto na pizzę)

Składniki (powinny wyjść 2 pizze po 32 cm, albo 3 po 26 cm):

2,5 szklanki mąki pszennej razowej (najlepiej lubella razowa pszenna bo jest dość gładka)
1 niecała łyżeczka soli
0,5 łyżeczki drożdży instant
1 szkl. wody ( może być rożnie w zależności od mąki

Wykonanie:

Mikser:
Wyrabiamy mikserem przez 4 minuty na najniższym biegu (hakami). Ma się utworzyć kula (na początku może być nieco lepka, ale potem mąka wchłonie wodę i będzie ok). Ciasto ma "odpocząć" w mikserze 5 minut. Potem miksujemy przez 2 minuty na średnich obrotach. Jeśli widzimy ze ciasto jest za twarde, dodajemy po łyżeczce wody (niechlorowana, temp pokojowa). Jeśli jest za luźne i się lepi do ścianek naczynia nadal - dosypujemy po łyżeczce mąki. A potem odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce w misce wysmarowanej oliwą i przykrywamy miskę folią spożywczą. Potem wkładamy do lodówki na noc.

Potem 3 godziny przed pieczeniem wyjąć z lodówki, podzielić na dwie kule. Przykryć folią [ja kładę w ciepłym miejscu, koło kaloryfera). Po 2-3 godzinach rozciągać (to ciasto się super rozciąga w powietrzu) - mozna tez pomóc sobie wałkiem do ciasta w celu osiągnięcia odpowiednio cienkiego placka. Dokończyć formowanie kształtu na papierze do pieczenia. Posmarować sosem, dodać składniki, zsunąć pizzę z papierem na rozgrzany kamień lub blaszkę z piekarnika (tę w całości, nie kratkę). Piec ok 8-9 minut na kamieniu w bardzo rozgrzanym piecu (rozgrzewać kamień w najwyższej temperaturze przez około godzinę, ja nagrzewam krócej, niestety, ale i tak jest super).

i UWAGA: po upieczeniu położyć na KRATKĘ do pieczywa i odczekać kilka minut - pizza musi odparować od spodu, żeby się nie zrobiła miękka.

surowe ciasto można trzymać w lodówce do dwóch dni, a w zamrażarce 3 miesiące.






porcja na kulkę ciasta o wadze 160g wersja z indykiem i tuńczykiem







Zmieniony przez - markoto w dniu 2014-05-12 08:51:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1014 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 32166
Kulki mięsno-pieczarkowe


Pyszna przekąska. Dosyć pracochłonna, ale efekt jest tego wart.
Przepis pochodzi z bloga smak zdrowia.
Na zdjęciu wśród wędlin. Przyniosłam na przyjęcie i gospodyni chciała z plackami kłaść bo myślała że to ziemniaczki.
Ale pierwsze się skończyły ...



Składniki:

pierś z kurczaka (500g)
pieczarki (200g)
1 duża cebula (100g)
sól morska lub gruboziarnista (2g)
siemię lniane (20g)
serek kanapkowy (100g)
przyprawy (sól, pieprz)

Posypka (gomasio)
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy sól morska, chwilę prażymy na małym ogniu i dorzucamy siemię. Prażymy kilka minut pod przykrywką bo lubi strzelać, co jakiś czas potrząsając patelnią. Po uprażeniu przesypujemy wszystko do miski i zostawiamy do przestygnięcia. Odsypujemy łyżeczkę, dwie. Resztę ucieramy na proszek ( w możdzieżu, w wysokim naczyniu blenderem, lub w młynku do kawy). Do proszku dosypujemy te odstawione ziarna, mieszamy.

Kulki
Pieczarki trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości.(Można dodać trochę masła) Pod koniec zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. Surowe piersi z kurczaka mielimy w maszynce, dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą. Wyrabiamy wszystko na gładką masę i formujemy małe kulki (wielkości małych pulpecików). W garnku wstawiamy osolona wodę, na wrzątek wrzucamy kolejno kulki mięsne i gotujemy około 15 minut. Gdy wystygną nabijamy każdą na wykałaczkę i cieniutko smarujemy serkiem kanapkowym. Następnie lekko posypujemy z każdej strony prażonym siemieniem lnianym. Z podanych proporcji wyszło mi ok 40-50szt.


Zmieniony przez - tamaqucci w dniu 2014-05-19 20:43:21

Zmieniony przez - tamaqucci w dniu 2014-05-19 20:44:17

Misja na Rok 2014: Być zwyciężcą. (Prawdziwy zwyciężca według mnie to ten który pokona samego siebie czyli zarazem najmocniejszego i najsłabszego przeciwnika jakiego tylko może spotkać)

KONKURS : http://www.sfd.pl/Konkurs_/_Tamaqucci-t1015638.html
OBECNIE : http://www.sfd.pl/[Fit]DT_Tamaqucci-t1031280.html?master=1#post5 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
Zapiekana owsianka (alternatywa dla omletów)

Nic odkrywczego, ale jak kto mało zdolny kulinarnie i z patelniami się nie dogaduje to jest to fajna opcja dająca wiele możliwości urozmaicania

Co potrzebujemy (proporcje składników wg uznania, ja podaję jak było u mnie):
- 50g płatków owsianych
- 2 całe jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenie
- dodatki (np. kakao, owoce, warzywa i inne)
- 15g whey'a (opcjonalnie w wersjach na słodko)

Płatki namoczyć i odsączyć.
Wymieszać z jajkami, proszkiem do pieczenia i dodatkami, które mają być w "cieście".
Wyłożyć do formy i na wierzchu ułożyć owoce/warzywa/inne dodatki.
Ja piekłam w temp. ok. 170 stopni 15-20 min. Sprawdzałam "czy już".

Wersji może być tyle ile dusza zapragnie. Na fotkach:
1) Z jabłkami,można posypać cynamonem.
2) Wytrawnie z cukinią i pieczarkami (przyprawy i rodzaj warzyw wg uznania).
3) Z bananem, żurawiną i kakao.

Dodatki dowolne - wg uznania i możliwości miskowych. Fajną opcją może też być z mięsem i zapieczonym na wierzchu serem




Zmieniony przez - eveline w dniu 2014-05-20 05:42:24
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 486 Wiek 38 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 15795
Rolada drobiowa ze szpinakiem:

Składniki:

1kg g mięsa mielonego (piersi kurczaka lub indyka)
opakowanie szpinaku mrożonego
100 g sera Feta
3-4 łyżki mąki gryczanej (plus odrobina do posypania)
1 jajko
2 cebule, czosnek
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka bazylii
2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól
pieprz
kurkuma

Szpinak rozmrozić, smażyć, aż odparuje cała woda. Doprawić do smaku. Odstawić do przestudzenia.

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, mąką gryczaną, posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem, innymi przyprawami.

Na blacie rozwinąć kawałek folii spożywczej. Na folii rozłożyć mięso mielone – tworząc płat o długości blaszki do pieczenia. Szerokość ma być zbliżona do szerokości folii. Na środku mięsa ułożyć szpinak i pokrojoną w kostkę fetę.
Z pomocą folii zwinąć mięso tworząc roladę.
Odwinąć folię i zawinąć roladę w papier do pieczenia, przełożyć do blaszki i posypać mąką gryczaną.

Piec około 50-60 minut w temperaturze 185°C.













Zmieniony przez - Ola1 w dniu 2014-05-30 10:19:39
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 42 Wiek 37 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1350
Dietetyczne słodkie kuleczki :)

Proporcje są zależne od wilgotności składników, więc nie da się rozpisać ich co do grama.

Składniki:
Banan
płatki owsiane (u mnie pół na pół z żytnimi)
kakao naturalne
wiórki kokosowe
dla tych co lubią bardziej słodkie - można dodać swoje ulubione białko. (masa robi się wtedy nieco bardziej gumowata i słodka)

Płatki owsiane wrzucamy do blendera i mielimy na drobne, dodajemy inne sypkie składniki i blendujemy razem. Po wymieszaniu dorzucamy banana i znów belndujemy wszystko razem. W zależności od konsystencji jeśli jest zbyt suche dodajemy więcej banana, jeśli zbyt lejące dodajemy nieco więcej płatków owsianych.
Masa powinna dać się łatwo formować, ale nie zmieniać kształtu po ulepieniu. Formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i obtaczamy we wiórkach kokosowych. Odstawiamy do lodówki żeby płatki wchłonęły nadmiar wilgoci z kulek. Zajadamy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1317 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 36488
Placek z rabarbarem vel pieczona owsianka
Przepis powstal na szybko z koniecznosci zlamania potwornej slodyczy wheya o smaku sezam-czekolada

Skladniki:
-płatki owsiane 40g
-jajo całe
-TREC whey 100 smak sezam-czekolada 30g
-chia 10g
-łodyga rabarbaru - moja ważyła 100 g
Piekarnik nagrzac do 180 st
Rabarbar pokroic w kawalki,lekko poddusic w mikrofali (1 min moc 800watt) - prawdopodobnie mozna pominac ten kawalek i wrzucac surowy do masy i tak zmieknie
Whey rozmieszac z woda,dorzucic jajo i troche ubic, dosypac platki owsiane i chia, odstawic na 10 min. Dodac rabarbar,wymieszac i wlac do formy (ja mam taka,ze nic w niej nie przywiera ale dla pewnosci wylozyc papierem do pieczenia). Piec ok 12-15 minut - do zestalenia i lekkiego zrumienienia
Z powyzszego skladu wychodzi
372,9 kcal
B - 35,4
T - 11,4
W - 32,2

Zdjecie na szybko komorka wiec sorry za jakosc


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336124
Hej dziewczynki, potrzebuje przepis na najsmaczniejsze ciasto na pierogi. Ma być smaczne a nie dietetyczne i najlepiej by po rozmrożeniu były także smaczne.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 444 Wiek 38 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 43294
Ja zawsze korzystam z tego przepisu:
Składniki, na około 40 pierogów:

• 300 g mąki pszennej
• szczypta soli
• 200 ml gorącej wody
30 g masła


Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się.
Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 - 2 minuty, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką.
Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy zachowując odstępy.

Generalnie najważniejsze to dobrze wyrobić ciasto - wtedy będzie elastyczne i nie będą się rozpadały. Dokładne proporcje niestety zawsze będą inne - zależnie przede wszystkim od użytej mąki, także jeśli ciasto wychodzi za twarde, to trzeba trochę wody dolać, a jeśli za luźne to dosypać mąki.

I żeby nie było, że przepis nie działowy dodam, że oczywiście tym sposobem razowe pierogi też się zrobi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lubiekaszke Redakcja SFD
Ekspert
Szacuny 471 Napisanych postów 13028 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 79809
W związku z zainteresowaniem ciastem migdałowo - kokosowym wrzucam przepis

Składniki:
*100g całych migdałów
*100g wiórków kokosowych
*50g odżywki białkowej (ja dałam smak neutralny)
*5 jaj
*szczypta proszku do pieczenia (nie wiem ile - sypałam "na oko" :) )
*trochę wody
*4 tabletki stevii
*aromat waniliowy

Sposób wykonania:
Migdały blendujemy na mąkę i mieszamy z pozostałymi suchymi produktami (wiórkami, białkiem, proszkiem do pieczenia). Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę. Stevię rozpuszczamy w małej ilości wody, łączymy z żółtkami i aromatem i miksujemy. Dodajemy stopniowo suche produkty i w razie zbyt suchej konsystencji dolewamy wody. Miksujemy.
Łączymy z ubitymi białkami delikatnie mieszając i wylewamy na blachę wyłożoną papierem (ja użyłam małą keksówkę).
Piekłam ok. 40min w temp. 160-180stopni (zwiększałam i zmniejszałam, bo piekłam pierwszy raz ciasto w piekarniku elektrycznym).
Pieczemy do suchego patyczka.

Smacznego



Jestem świeżo po spróbowaniu i moje uwagi:
Ciasto jest bardzo puszyste, delikatnie wilgotne i mięciutkie. Jedak migdały sprawiają, że jest trochę mdłe. Tzn. jeden kawałek (w moim przypadku 1/10 całego ciasta) spoko, ale jak byłam w połowie drugiego kawałka to musiałam popić kawą z kakaem
Dlatego do jutrzejszej porcji dodam owoce i czekoladę hand made
Moim zdaniem świetnie się sprawdzi w roli biszkoptu do ciasta z lekkim kremem i owocami... Teraz tak na to wpadłam
Inspiracją był przepis:
https://www.sfd.pl/CIASTO_KOKOSOWE_LOW_CARB-t441135.html


Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2014-06-12 12:46:08
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium