SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sernik WPC by kupsetrabke :D

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 15484

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 166 Wiek 42 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2952
Jak wiele innych przepisow, oryginalny koncept zaczerpniety jest z forum. Ciasto jest doskonalym substytutem posilku, a jednoczesnie mozna go sobie pieknie sieknac pijac w robocie kaffke z pania Hela :D Sernik byl pieczony przeze mnie milion razy, przy czym poczatkowo az taka petarda nie wychodzila. Tak wiec, podaje przepis dopracowany przeze mnie metoda prob i bledow, wedlug ktorego, moim zdaniem, wychodzi najepszy sernik.

Skladniki:
-10 jaj
-75g wpc
-13tabs slodzika rozpuszczonego w minimalnej ilosci cieplej wody
-800g twarogu poltlustego 3krotnie (lub wiecej) zmielonego przez praske do wyciskania lub maszynke
-1/2 fiolki (ok 1g) aromatu smietankowego
-jogurt naturalny, cale opakowanie; ja mialem Pilos z Lidla 1,5%, weszlo prawie 500g (moim zdaniem to wlasnie jogurt nadaje sernikowi swietna konsystencje, ciasto nie jest suche w srodku)


Wykonanie
-Zoltka i jaja rozbijamy na 2 osobne miski, bialka do bialek zoltka do zoltek
-Zoltka miksujemy robotem, az zmienia troche kolor, w sensie stana sie troche jasniejsze, dosypujemy WPC, i nadal miksujemy (2-3min), dodajemy rozpuszczony slodzik caaaaly czas miksujac
-Do miski w ktorej byl przecisniety trzykrotnie twarog dodajemy cale opakowanie jogurtu naturalnego i mieszamy, tym razem lyzka, az powstanie jednolita masa
-nastepnie twarog porcjami po 1-2 lyzki dodajemy do miski z ubitymi wczesniej zoltkami, caaaly czas mieszajac az do uzyskania jednolitej konsystencji
-dodjemy olejek smietankowy, mieszamy lyzka all the f***ing time :D
-TERAZ wszystko mieszamy mikserem
-na koniec do masy 'serowo-zoltkowej' dodajemy ubite wczesniej bialka ze szczypta soli (bialka ubijamy wczesniej na sztywna piane)
-obie masy mieszamy delikatnie lyzka, juz nie robotem- zeby nie opadlo, ale rowniez dokladnie, do uzyskania jednolitej masy
-tortownica 24-26cm- spod smarujemy maslem, na to wycinamy papier do pieczenia, zeby nie przywarlo (sugeruje nie smarowac bokow tluszczem ani nie obkladac ich papierem, bo podczas pieczenia, jak jest tluszcz ciasta sciaga sie do srodka, tylko teraz po wyjeciu z piekarnika trzeba pamietac, zeby obkroic boki tortownicy nozem)
-wkladamy do rozgrzanego piekarnika, 200st
-pieczemy 30min
-nastepnie zmniejszamy temp do 170st i pieczemy jeszcze ok 20 minut (to tez pewnie zalezy od piekarnika)
-jak ciasto jest juz na tortownicy proponuje przykryc ciasto papierem do pieczenia, tak zeby pokryl cala blache, ale jednoczesnie zeby nie przywarl do ciasta i sugeruje trzymac papier przez poczatkowe 25 min pieczenia, pozniej papier zdjac zeby sernik przypiekl sie rowniez z zewnatrz (zapobiegnie to nadmiernemu przypieczeniu ciasta z zewnatrz)
-czas pieczenia zalezy od piekarnika, ale ciasto bedzie dobre jak zaczna pojawiac sie delikatne slady pekania i nie bedzie zbyt sprezyste na srodku- mozna to sprawdzic dopiero po 20 minutach, wczesniej nie otwierac piekarnika, dopiero jak zdejmujesz papier
-po skonczeniu pieczenia ciasto pozostawic w piekarniku do momentu calkowitego wystygniecia

i bang !!! :D smacznego
Dla mnie to ciasto jest juz kompletne, ale mozna pokusic sie o inne dodatki- bakalie, owoce, polewy itd, pelna dowolnosc.
Uparlem sie na ten sernik, bo smaczek jest wyborny a przy tym jest doskonalym posilkiem 'do kawy'. Tak jak pisalem wczesniej przepis nie jest nowy, ale zostal udoskonalony metoda prob i bledow, i w tej formie, juz teraz za kazdym razem wychodzi mi petardyczny (jak koledze Grekowi pancakesy hły hły). Na koniec chcialem doddac, ze kawal serducha wklada w niego zona, jestem jej to winien... :D
1 porcja = 1/4 ciasta :D = 590,0kcal B:74,0 g WW:16,4 g T:25,0 g














Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 5058 Wiek 110 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 17444
Serniucho bardzo dobre, ale lepsza opcja to aromat waniliowy, a nie śmietankowy. Poza tym 8 jajek też zrobi nawet lepszą robotę

tutaj moja wersja, very low carb z płatkami migdałowymi (to 1/3 blachy, która mi wyszła z tego)


Tutaj kiedyś pojawi się nowy dziennik treningowy...

już jest! http://www.sfd.pl/[BLOG]_kurekski_redukcja_carb_nite_-t1066973.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 3159 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 25123
W niedzielę robimy. Połowa dla mnie, połowa dla Rodziców :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Remik7 Ćpaj Sport
Ekspert
Szacuny 728 Napisanych postów 34667 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 254666
łap pochwałe za ten sernik bo wyglada zayebiscie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 96396 Napisanych postów 366940 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1676555
druga ode mnie bo j.w. kozacko się prezentuje

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Wyglada swietnie, ale zapomniales pochwalic sie ze to Twoja luba dopracowala ten przepis

edit: zwracam honor ! doczytalam !

Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2014-04-04 14:51:09

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 166 Wiek 42 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2952
kupsetrabke

Na koniec chcialem doddac, ze kawal serducha wklada w niego zona, jestem jej to winien... :D



hehe, no jakbym mogl? :D

Zmieniony przez - kupsetrabke w dniu 2014-04-04 14:56:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1149 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Łap trzecią pochwałę ode mnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 166 Wiek 42 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2952
Dzieki, pancake. Dzisiaj montuje kolejnego :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 135 Napisanych postów 324 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2260
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 166 Wiek 42 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2952
U mnie stoi 3, max 4 dni.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 595 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 11162
Czuję, że u mnie nie postoi więcej niz 24h. Wygląda pysznie.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Babski spam, dla Panów od Pań :-D 212s

Następny temat

Wysokobiałkowy sos mocno czosnkowy

WHEY premium