Sernik śmietankowy
Składniki na masę:
400g twarogu chudego
200g twarożku naturalnego homogenizowanego
100g mleka
35g budyniu śmietankowego bez cukru
3 jajka
słodzik
łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
150g jogurtu naturalnego
5g kakao naturalnego niskotłuszczowego
5g żelatyny
słodzik
migdały
Przygotowanie:
odpalić piec na 170-180 stopni. Oddzielić białko od żółtek i ubić na sztywna pianę. Resztę składników na masę zmiksować w blenderze (ok 4 min). Do białek dodać masę serową i dość wolno mieszać do połączenia składników. wsadzić w formę i piec ok godziny. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Żelatynę zalać wrzątkiem i połączyć z jogurtem wcześniej wymieszanym z słodzikiem i kakaem. Ostudzony sernik polać polewą i posypać prażonymi migdałami. Wsadzić do lodówki na ok 2h.
Sernik jest pyszny, sycący i puszysty. Dzięki polewie jest też dość mokry taki jaki lubię. Smacznego :)
Wartości
kcal 1043
B: 137g
T: 29g
W: 59g

Składniki na masę:
400g twarogu chudego
200g twarożku naturalnego homogenizowanego
100g mleka
35g budyniu śmietankowego bez cukru
3 jajka
słodzik
łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
150g jogurtu naturalnego
5g kakao naturalnego niskotłuszczowego
5g żelatyny
słodzik
migdały
Przygotowanie:
odpalić piec na 170-180 stopni. Oddzielić białko od żółtek i ubić na sztywna pianę. Resztę składników na masę zmiksować w blenderze (ok 4 min). Do białek dodać masę serową i dość wolno mieszać do połączenia składników. wsadzić w formę i piec ok godziny. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Żelatynę zalać wrzątkiem i połączyć z jogurtem wcześniej wymieszanym z słodzikiem i kakaem. Ostudzony sernik polać polewą i posypać prażonymi migdałami. Wsadzić do lodówki na ok 2h.
Sernik jest pyszny, sycący i puszysty. Dzięki polewie jest też dość mokry taki jaki lubię. Smacznego :)
Wartości
kcal 1043
B: 137g
T: 29g
W: 59g
IF, pierwsze starcie: http://www.sfd.pl/[BLOG]aklord/Szybka_redukcja,_pierwszy_IF:_-t1001365.html