SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Robert Burneika

temat działu:

Aktualności - Kulturystyka i Fitness

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 806525

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 367 Wiek 49 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 23013
Łydki, to bardzo specyficzna "partia mięśniowa". Mam kolegów, którzy latami kombinowali z różnymi rodzajami treningów i pomimo dużego zaangażowania efekty zwykle nie były zadowalające. Wg. mnie genetyka ma tu pierwszorzędne znaczenie i jestem w sumie tego przykładem. Mój ś.p. ojciec nigdy nie ćwiczył siłowo, grał za to w liceum dużo w piłkę nożną. Pomimo ogólnie dość szczupłej budowy ciała jego łydki były zawsze imponujące (jak dwie patelnie), nawet kiedy już był sporo po czterdziestce. Kilkanaście lat temu miałem wypadek i operację usunięcia około 30% powierzchni stawu skokowego w prawej nodze. Od tego czasu żyję z bólem i mam ten staw częściowo sztywny (często zwyczajnie kuleję). Dodatkowo kilka lat temu ujawniła mi się wada separatora żylnego w nodze lewej co skutkuje problemami z krążeniem i tendencją do żylaków na tym podudziu. Te dwie "kontuzje" owocują tym, że nogi trenuję bardzo rzadko - może ze 2-3 razy w miesiącu... Czasem też zwyczajnie rezygnuję z zaplanowanych treningów nóg bo czuję, że oznaczałyby one ból i problemy z chodzeniem przez kilka dni. Tak na prawdę nie jestem w stanie robić przysiadów (trenuję tylko na "prasie"), a łydki ćwiczę teraz praktycznie tylko poprzez wspięcia na palce z własnym ciężarem ciała. Jest to w sumie dosłownie kilka serii wspięć na jednej nodze po 20-30 powtórzeń, 2-3 razy na miesiąc. Pomimo tych ograniczeń i tak skąpych treningów geny odziedziczone po ojcu "działają" i pozwalają mi utrzymać mięśnie łydek na dość dobrym poziomie - obecne obwody: prawa-rozyebany staw ma 51cm, lewa-rozyebana żyła 53cm. Myślę, że nawet teraz przy trochę większym zaangażowaniu mógłbym spróbować dobić do 55cm. i jestem pewien, że jest to możliwe tylko i wyłącznie dzięki odziedziczonym predyspozycjom do rozwoju akurat mięśni łydek. Co dokładnie decyduje, że akurat u mnie łydki zawsze rosły bez żadnego problemu nie wiem. Rozwijały się nawet wtedy, gdy robiłem treningi nóg na "odwal się" i rosły szybciej niż obwody ramion. U mnie wygląda to wręcz tak, że to obwodem "w bicku" muszę gonić za obwodem łydki...

1%-er

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 533 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 29188
ktos wie co to za model tych butow nike ma robert?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ASNF Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4591 Napisanych postów 49024 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 522861
tydzień do zawodów - 120 kg







Zmieniony przez - ASNF w dniu 2013-10-10 16:21:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 581 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 16852


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ASNF Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4591 Napisanych postów 49024 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 522861


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 834 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 26196
Z ciekawości kupiłem tego tatara w lidlu z beef mastera, to stwierdzam, że to chemiczne gunwo. Po usmażeniu twardy, gumiasty i pozbawiony smaku. Na dodatek kosztuje 6zł za 200g to już wole do mięsnego skinąć i mieć prawdziwą wołowinę w takiej cenie.

"Dieta to, to co trzeba, by być większym i lepszym"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 605 Napisanych postów 36399 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 297123
Że co? Smażyłeś tatara?

Dziennik treningowy - http://www.sfd.pl/[DT]_Ozzy__Get_big_or_die_trying-t1037943.html

I don't miss workouts, i don't miss meals, because this is what i love to do :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 17127 Wiek 31 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68105
Dla Twojej wiadomosci tatara sie nie smazy :) tatar to surowe mieso, przyprawione, dokonserwowane odpowiednio tak aby kilka dni wytrzymalo w lodowce i aby mozna bylo zjesc go na surowo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 24 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 3
usmażyć tatara- mistrzostwo świata. Polecam tatara z biedronki, lepszy nieco od beef mastera. A najlepiej samemu zmielić wołowinę i jest dobrze.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 834 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 26196
Co za różnica to mięso, a mięso po usmażeniu nie powinno zachowywać się jak guma...

"Dieta to, to co trzeba, by być większym i lepszym"

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Max Charles i inni.

Następny temat

podział zawodów

forma lato