S. Ambroziak
...
Napisał(a)
tez wczesniej pisalem, ze bialka zwierzece nie zawieraja glutenu. Jedynie moze byc problem zafalszowania. Albo trzeba wiec wybierac renomowana marke, jak olimp, albo czytac systematycznie pb. Dzieki artykulowi o jakosci bialek mozna miec np pewnosc, ze glutenu na pewno nie zawieraja bialka sfd.
...
Napisał(a)
problem w tym ,ze dzis nikomu nie mozna ufac :P a celiakia to jest podstepny zespol chorobowy bo objawów poczatkowo nie bedzie i nawet pol roku moglbym jesc taka odzywke nie wiedzac ,ze wciagam gluten (choc zazwyczaj po 2-3 zapodaniach juz widac ,ze cos jest nie tak z jedzeniem) a wyszloby to dopiero jakby m iznow kosmki jelitowe zaczely zanikac ...
...
Napisał(a)
wiem, rozumiem. Nie wiem tylko, jaka jest skala tego problemu posrod sportowcow i czy firmom odzywkowym oplaca sie zawracac sobie tym glowe.
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
najwieszky problem z glutenem w zywnosci jest taki, ze dzis on jest w wielu miejscach w ktorych racjonalnie rozumujac - nie powinno go byc ....
w wedlinach bo jest w mieszankach dodawanych do nich ... w konserwach ... nawet w miesie z kurczaka - popularnym cycu potrafi byc bo cos w niego wstrzykuja zeby wiecej wazyl i to cos czasem zawiera gluten ....
dla mnie kupowanie jedzenia to po prostu meczarnia bo 5 razy musze wszystko ogladac i jesli gdziekolwiek dostrzegam nawet male prawdopodobienstwo wałka to nie kupuje ....
tylko "jak tu zyc Panie Premierze, jak życ?" jak dziś wszystko wałkują :P
zabawna przygode mialem wczoraj w sklepie ze zdrowa zywnoscia - szukalem produktów bezglutenowych a pani (wlascicielka sklepu i podobno dietetyk) sprzedajaca tam kaze mi kupic mąkę orkiszową bo to jest na 100% mąka bezglutenowa i nie mam sie czego obawiać :P
powinni jej zabrac dyplom - jesli go w ogóle ma ....
Zmieniony przez - Bucccek w dniu 2013-07-31 17:45:59
w wedlinach bo jest w mieszankach dodawanych do nich ... w konserwach ... nawet w miesie z kurczaka - popularnym cycu potrafi byc bo cos w niego wstrzykuja zeby wiecej wazyl i to cos czasem zawiera gluten ....
dla mnie kupowanie jedzenia to po prostu meczarnia bo 5 razy musze wszystko ogladac i jesli gdziekolwiek dostrzegam nawet male prawdopodobienstwo wałka to nie kupuje ....
tylko "jak tu zyc Panie Premierze, jak życ?" jak dziś wszystko wałkują :P
zabawna przygode mialem wczoraj w sklepie ze zdrowa zywnoscia - szukalem produktów bezglutenowych a pani (wlascicielka sklepu i podobno dietetyk) sprzedajaca tam kaze mi kupic mąkę orkiszową bo to jest na 100% mąka bezglutenowa i nie mam sie czego obawiać :P
powinni jej zabrac dyplom - jesli go w ogóle ma ....
Zmieniony przez - Bucccek w dniu 2013-07-31 17:45:59
...
Napisał(a)
Tak przy okazji, znalazłem kolejny tekst o zaletach a-la. Ale znowu nie ma nic o wpływie na mięśnie i domniemanej przewadze nad b-lg . Test jest podlinkowany w dziale Badania Naukowe.
...
Napisał(a)
taka ciekawostka jak wykryc gluten info z wiki:
"Najprostszą z metod pozwalającą stwierdzić, czy dany produkt zawiera skrobię (np. wędlina lub ser), jest test z płynem Lugola lub ze związkami jodu (np. jodyną). Należy kroplę rozcieńczonego płynu Lugola lub jodyny nanieść na nieznany produkt. W obecności skrobi odczynniki zmienią kolor z pomarańczowego na granatowoczarny. Test ten nie potwierdza obecności glutenu w produkcie, a jedynie skrobi tam, gdzie nie powinno jej być (np. w wędlinie). Jednak obecność skrobi pozwala z dużym prawdopodobieństwem założyć, że produkt zawiera również gluten.
Sam gluten barwi się na niebiesko pod wpływem nalewki gwajakowej."
"Najprostszą z metod pozwalającą stwierdzić, czy dany produkt zawiera skrobię (np. wędlina lub ser), jest test z płynem Lugola lub ze związkami jodu (np. jodyną). Należy kroplę rozcieńczonego płynu Lugola lub jodyny nanieść na nieznany produkt. W obecności skrobi odczynniki zmienią kolor z pomarańczowego na granatowoczarny. Test ten nie potwierdza obecności glutenu w produkcie, a jedynie skrobi tam, gdzie nie powinno jej być (np. w wędlinie). Jednak obecność skrobi pozwala z dużym prawdopodobieństwem założyć, że produkt zawiera również gluten.
Sam gluten barwi się na niebiesko pod wpływem nalewki gwajakowej."
...
Napisał(a)
buccek, w takiej rzeczywistosci niestety zyjemy. Dzieki inicjatywie pb przynajmniej wiesz, ktore odzywki na pewno nie zawieraja glutenu.
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
luzakkkktaka ciekawostka jak wykryc gluten info z wiki:
"Najprostszą z metod pozwalającą stwierdzić, czy dany produkt zawiera skrobię (np. wędlina lub ser), jest test z płynem Lugola lub ze związkami jodu (np. jodyną). Należy kroplę rozcieńczonego płynu Lugola lub jodyny nanieść na nieznany produkt. W obecności skrobi odczynniki zmienią kolor z pomarańczowego na granatowoczarny. Test ten nie potwierdza obecności glutenu w produkcie, a jedynie skrobi tam, gdzie nie powinno jej być (np. w wędlinie). Jednak obecność skrobi pozwala z dużym prawdopodobieństwem założyć, że produkt zawiera również gluten.
Sam gluten barwi się na niebiesko pod wpływem nalewki gwajakowej."
wiem jak wykryc skrobie w pokarmie, jeszcze tyle z chamii i biochemii pamietam :P
nie da sie chodzic po sklepach i oblewac wszystkeigo co niezapakowane plynem lugola albo jodyną :P to jest niemozliwe - poza tym sklad produktów sie zmienia i za kazdym razem gdy sie cos kupuje trzeba by lać ...
poza tym co z produktami zapakowanymi?
nie jestem w stanie kupowac 5 produktów, wszystkich skontrolowac, 3 z nich wyrzucic a 2 zjesc .....
poszedlbym z torbami - juz dzis moja dieta jest droga a w ten sposob koszty zywienia wiekszyly by mi sie conajmniej o 100% ...
Poprzedni temat
STEFAN HAVLIK – PRZYSZŁOŚĆ KULTURYSTYKI
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- ...
- 190
Następny temat
Trening 5x5 Bill Starr ilość serii zasadniczych - do Binia
Polecane artykuły