SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

UWAGA!!!-Ocena jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku polskim

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 209395

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
tez wczesniej pisalem, ze bialka zwierzece nie zawieraja glutenu. Jedynie moze byc problem zafalszowania. Albo trzeba wiec wybierac renomowana marke, jak olimp, albo czytac systematycznie pb. Dzieki artykulowi o jakosci bialek mozna miec np pewnosc, ze glutenu na pewno nie zawieraja bialka sfd.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 526 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6494
problem w tym ,ze dzis nikomu nie mozna ufac :P a celiakia to jest podstepny zespol chorobowy bo objawów poczatkowo nie bedzie i nawet pol roku moglbym jesc taka odzywke nie wiedzac ,ze wciagam gluten (choc zazwyczaj po 2-3 zapodaniach juz widac ,ze cos jest nie tak z jedzeniem) a wyszloby to dopiero jakby m iznow kosmki jelitowe zaczely zanikac ...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
wiem, rozumiem. Nie wiem tylko, jaka jest skala tego problemu posrod sportowcow i czy firmom odzywkowym oplaca sie zawracac sobie tym glowe.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 526 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6494
nie opłaca się :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
tak podejrzewam

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 526 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6494
najwieszky problem z glutenem w zywnosci jest taki, ze dzis on jest w wielu miejscach w ktorych racjonalnie rozumujac - nie powinno go byc ....

w wedlinach bo jest w mieszankach dodawanych do nich ... w konserwach ... nawet w miesie z kurczaka - popularnym cycu potrafi byc bo cos w niego wstrzykuja zeby wiecej wazyl i to cos czasem zawiera gluten ....

dla mnie kupowanie jedzenia to po prostu meczarnia bo 5 razy musze wszystko ogladac i jesli gdziekolwiek dostrzegam nawet male prawdopodobienstwo wałka to nie kupuje ....

tylko "jak tu zyc Panie Premierze, jak życ?" jak dziś wszystko wałkują :P

zabawna przygode mialem wczoraj w sklepie ze zdrowa zywnoscia - szukalem produktów bezglutenowych a pani (wlascicielka sklepu i podobno dietetyk) sprzedajaca tam kaze mi kupic mąkę orkiszową bo to jest na 100% mąka bezglutenowa i nie mam sie czego obawiać :P

powinni jej zabrac dyplom - jesli go w ogóle ma ....

Zmieniony przez - Bucccek w dniu 2013-07-31 17:45:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 86 Wiek 49 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1358
Tak przy okazji, znalazłem kolejny tekst o zaletach a-la. Ale znowu nie ma nic o wpływie na mięśnie i domniemanej przewadze nad b-lg . Test jest podlinkowany w dziale Badania Naukowe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 450 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5651
taka ciekawostka jak wykryc gluten info z wiki:

"Najprostszą z metod pozwalającą stwierdzić, czy dany produkt zawiera skrobię (np. wędlina lub ser), jest test z płynem Lugola lub ze związkami jodu (np. jodyną). Należy kroplę rozcieńczonego płynu Lugola lub jodyny nanieść na nieznany produkt. W obecności skrobi odczynniki zmienią kolor z pomarańczowego na granatowoczarny. Test ten nie potwierdza obecności glutenu w produkcie, a jedynie skrobi tam, gdzie nie powinno jej być (np. w wędlinie). Jednak obecność skrobi pozwala z dużym prawdopodobieństwem założyć, że produkt zawiera również gluten.

Sam gluten barwi się na niebiesko pod wpływem nalewki gwajakowej."
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
buccek, w takiej rzeczywistosci niestety zyjemy. Dzieki inicjatywie pb przynajmniej wiesz, ktore odzywki na pewno nie zawieraja glutenu.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 526 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6494
luzakkkk
taka ciekawostka jak wykryc gluten info z wiki:

"Najprostszą z metod pozwalającą stwierdzić, czy dany produkt zawiera skrobię (np. wędlina lub ser), jest test z płynem Lugola lub ze związkami jodu (np. jodyną). Należy kroplę rozcieńczonego płynu Lugola lub jodyny nanieść na nieznany produkt. W obecności skrobi odczynniki zmienią kolor z pomarańczowego na granatowoczarny. Test ten nie potwierdza obecności glutenu w produkcie, a jedynie skrobi tam, gdzie nie powinno jej być (np. w wędlinie). Jednak obecność skrobi pozwala z dużym prawdopodobieństwem założyć, że produkt zawiera również gluten.

Sam gluten barwi się na niebiesko pod wpływem nalewki gwajakowej."


wiem jak wykryc skrobie w pokarmie, jeszcze tyle z chamii i biochemii pamietam :P

nie da sie chodzic po sklepach i oblewac wszystkeigo co niezapakowane plynem lugola albo jodyną :P to jest niemozliwe - poza tym sklad produktów sie zmienia i za kazdym razem gdy sie cos kupuje trzeba by lać ...

poza tym co z produktami zapakowanymi?

nie jestem w stanie kupowac 5 produktów, wszystkich skontrolowac, 3 z nich wyrzucic a 2 zjesc .....

poszedlbym z torbami - juz dzis moja dieta jest droga a w ten sposob koszty zywienia wiekszyly by mi sie conajmniej o 100% ...
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

STEFAN HAVLIK – PRZYSZŁOŚĆ KULTURYSTYKI

Następny temat

Trening 5x5 Bill Starr ilość serii zasadniczych - do Binia

forma lato