(pisalem o tym w pewnym poprzednim temacie, ale wedlug mnie nie ma sensu go odkopywac)
Teraz sprawa jest taka - do konca czerwca chce zwiekszyc do 2100-2200 cal i zaczac lepsza diete. Zaczerpnalem wiedzy z tego forum i chce poprawic swoje zdrowie, a do tego sylwetke, walczac z BF. Wiem, ze po takiej ilosci cal na tej diecie spadl mi na pewno metabolizm, dlatego boje sie zbyt szybko z niej wychodzic. Po zwiekszeniu z 1400 do 1600 nie ma praktycznie wzrostu wagi, jesli mialbym sie wazyc co tydzien (bo jak z dnia na dzien, to jakies tam skoki kilogramowe byly).
I najwazniejsze. Jak mam teraz przejsc na porzadna diete redukcyjna, wychodzac z tej glodowki i nie ryzykowac powrotu kilogramow? Czytalem wszystkie tematy przyklejone, ale nie dalo mi to wystarczajacego punktu odniesienia w mojej sytuacji. Wiem, ze do konca czerwca troche czasu jest. Ja potrafie byc cierpliwy, ale czy to nie uszkodzi mi w jakis sposob zdrowia? I jeszcze - czy powinienem najpierw wrocic do normalnego jedzenia, czyt. bez deficytu na zero, a potem zmniejszac powoli kalorie i robic redukcje, czy od razu z tej glodowki zwiekszac na tyle kalorii ile powinienem miec na redukcji? Bo nie wiem, czy to nie bedzie mialo jakiegos wplywu na to, ze i tak tluszcz nie bedzie lecial, a moja waga bedzie stala w miejscu.
Jesli ktos jeszcze moze odpowiedziec dodatkowo na te pytania, bede bardzo wdzieczny:
1) Czy przebywanie na takiej diecie niskokalorycznej przez pol roku moglo miec wplyw na moja utrate wzroku? -0.5 i -0.75. Zazwyczaj duzo pracuje przed komputerem i wczesniej nie bylem nigdy zabezpieczony, ale sie zastanawiam, czy dieta nie dobila mnie do konca. Mam tez problem z przestawiajacym sie uchem po wysilku, co zaczelo sie od intensywnego biegu na biezni. Czyscilem je specjalna gruszka, ale wax wyskakiwal z nie tego ucha co trzeba. Przez dwa dni mam jeszcze problem z reka, ktora - zauwazylem - delikatnie sie trzesie. Czy takie problemy moga zniknac po poprawie diety?
2) Dla kogo jest dieta low-carb, a dla kogo zbilansowana? Czy to kwestia preferencji, czy po prostu moj organizm na diecie zbilansowanej moglby (albo i nie) palic tluszcz tak samo jak inni na low-carb?
3) Czy zjedzenie owocow do 100 cal po treningu wystarczy do uzupelnienia glikogenu? Po prostu nie chcialbym za duzo wydawac na suplementy typu carbo. Zastanawiam sie nad BCAA i do tego odzywka bialkowa. Musze jednak popatrzec po sklepach.
Moze jeszcze jakies sugestie, propozycje macie dla mnie?
Z gory naprawde wielkie dzieki za pomoc. Pisze sporo, ale chce jak najlepiej okreslic swoj problem.
Zmieniony przez - Waflowski w dniu 2012-03-28 19:06:08
Zmieniony przez - Waflowski w dniu 2012-03-28 19:07:03