Szacuny
1
Napisanych postów
38
Wiek
36 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1780
Koledzy dlaczego przy budowaniu masy większość diet zaleca np chudy twaróg ? dlaczego nie tłusty ? przecież tłuszcz dostarcza wielu kalorii. Albo mleko ? zaleca się picie z niską zawartością tłuszczu. Ja mam dostęp do mleka świeżego prosto od krowy o zawartości tłuszczu 4%, nie poddawanego żadnym obróbkom cieplnym itd. i w dodatku bardzo mi ono smakuje. jestem ektomorfikiem i bardzo wolno rośnie mi masa, czy powinienem nabiał spożywać chudy, czy mogę pozwolić sobie na tłusty?
Szacuny
430
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
Możesz pozowlić sobie na tłusty teoria utrzymuje się od lat 90 kiedy to okrzyknieto że tłuszcze są złe a nasycone wywołują szerego chorób metabolicznych co jest oczywiście bzdurą. Pij mleko jedz twaróg dysproporcje uzupełniaj o omega 3 i oliwe z oliwek
Szacuny
1
Napisanych postów
38
Wiek
36 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1780
Właśnie szczególnie chodziło mi o mleko, bo skoro mogę pić nieprzetworzone i w dodatku smaczne tłuste mleko, to dlaczego mam tego nie robić, tylko pić jakieś odtłuszczone poddane dziesiątkom procesów cieplnych chemicznych itd. Dzięki koledzy za szybką odpowiedź :)
Szacuny
23
Napisanych postów
5416
Wiek
32 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
52179
A jakieś ograniczenia dobowe są? Np. szklanka takiego mleka na dzień ? Też mam dostęp do takich produktów prosto od zwierząt (rodzinke na wsi mam, i jutro rodzice jadą. Przywiozą plony Jaja, mleko, kurczaki, indyki, kaczki się czasem zdażają. Robią od czasu do czasu swojskie masło, ale jakoś do tego mam wstręt, a może blokade ;)
Szacuny
11
Napisanych postów
2407
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
37030
Tym bardziej koncentruj sie na takich produktach. ograniczeniem jest bilans i urozmaicenie, czyli nie jedz jednego dnnia samego sera, a drygiego tylko mleka. ;) zdr
Szacuny
8
Napisanych postów
414
Wiek
29 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
2784
Przepraszam, że się wtrące do tematu, ale nie chce już zakładać nowego.. Właśnie a propo nabiału i przetwarzania produktów, czy takie odżywki białkowe to również produkty przetworzone? Jakie białko jest lepszej jakości i bardziej, że tak powiem "zdrowsze" z takiego np. serka wiejskiego lub przetworzonego trwarogu chudego pewnej mleczarskiej firmy czy jakiejś super odżywki białkowej renomowanej firmy?
Pzdr
Szacuny
31
Napisanych postów
2344
Wiek
33 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
17221
A jak byś chciał, żeby odżywki były naturalne? Jasne, że odżywki są mocno przetworzone, dlatego to jedynie uzupełnienie, a lepiej bazować na normalnym jedzeniu.