xxx88:
Przepis mega prosty. Gotujesz wywar na skrzydełku indyka/udku z kurczaka i włoszczyźnie. Albo bezmięsny. Jak chcesz :) W dużym garnku rozpuszczasz ok. łyżkę masła i wlewasz trochę oliwy z oliwek. Na to wrzucasz 2x cebule pokrojone w grubą kostkę i dwie główki czosnku ( ząbki obrane i poprzekrawane na pół, na ćwiartki. Różnie ). To wszystko szklisz, ale nie rumienisz (!). Na tak zeszklony czosnek z cebulą wrzucasz pokrojone różnie pomidory ( ja,jak napisałem użyłem 2,5 kg ). Wlewasz szklankę wody i dusisz przez jakieś 30 minut z dodatkiem świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Po 30 minutach wlewasz duszone pomidory do robota kuchennego i miksujesz na pulpę. Następnie do jakiegoś garnuszka przecierasz tą pulpę przez sitko. Do tak miksowanych pomidorów możesz dorzucić marchewkę i
korzeń pietruszki/pora/selera z wywaru,żeby nadały gęstości tej pulpie. Ja dodałem jeszcze krzaczek bazylii. Po przetarciu pomidorów przez sitko do takiej dość gęstej zupy wlewasz wywar. Tyle,żeby nie była zbyt gęsta,ale rzadka też nie. Taka pośrednio. Następnie doprawiasz do smaku solą,doprowadzasz do wrzenia i gotowe. Można zjeść cały gar
Musiałem się hamować,żeby nie zjeść wszystkiego.
Podawać możesz posypaną listkami świeżej bazylii ( jak ja ) i np. z łyżką gęstego jogurtu na wierzchu. Z makaronem lub ryżem. Albo pić taką gęstą. Też rewelacja!
Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu 2011-08-12 22:45:51
Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu 2011-08-12 22:46:23
Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu 2011-08-12 22:48:12