Przepis:
Mięso ( może być jakie chcecie, ja użyłem akurat do tych pierś z kurczaka-trochę suche wyszło-ale co zrobić, data przydatności była do 8.01 )
Kapusta włoska
Imbir
Chilli
Sos sojowy jasny i ciemny
Czosnek 4x ząbki
Ocet ( najlepiej ryżowy, albo może być też zwykły spirytusowy lub jabłkowy ) 1x łyżka
Mięso mielimy, mieszamy z posiekanym imbirem, chilli i wyciśniętym czosnkiem. Dolewamy sos sojowy do smaku i ocet. Kapustę wkładamy do wrzątku z odrobiną octu i gotujemy aż liście łatwo będą odchodziły od główki.
Z liści wykrawamy później stwardniałą końcówkę i zawijamy w nią "balaski" z mięsa. Wkładamy do garnka na parę i gotujemy przez ~20min. - LUB - do garnka, zalewamy wodą, wlewamy sos sojowy, imbir i łyżeczkę oleju sezamowego i dusimy jakieś 20min. ( żeby mięsiwo nie było surowe ) I voila! Do tego co chcemy - ryż, ziemniaki, chleb, sałata....... SMACZNEGO!
Regenat - a co to za chleb ten z Biedronki? .
Obecnie wejdą kanapki + jajca na twardo, warzywa i zielona herbata