PODSUMOWANIE
Mysle nie opisze (w miare) krotko i zwiezle bo wypracowania na kilka stron A4 raczej nikt nie bedzie czytal. Chce tylko zaznaczyc ze pisze obiektywne podsumowanie, bez slodzenia bo chyba nie o to tutaj chodzi :)
Czas trwania:
9 tygodni
14 Grudnia 2012 -> 11 Luty 2013
Waga: 78,2 kg -> 82,7
(+4,5 kg)
Klatka: 104 cm -> 107 cm
(+3 cm)
Biceps p: 33 cm -> 33,5
(+0,5 cm)
Biceps l: 33,5 cm -> 34,5 cm
(+1 cm)
Przedramię: 29 cm -> 30,5
(+1,5 cm)
Pas: 86 cm -> 88 cm
(+2 cm)
Biodra: 88 cm -> 90,5 cm
(+2,5 cm)
Udo prawe: 55 cm -> 58 cm
(+3 cm)
Udo lewe: 55 cm -> 58
(+3 cm)
Łydka prawa: 37 cm -> 38,5 cm
(+1,5 cm)
Łydka lewa: 36,5 cm -> 37,5 cm
(+1 cm)
Rozpisze projekt na 'plusy i minusy', mam nadzieje ze ktokolwiek to przeczyta
PLUSY:
1. Wykrycie wady postawy - poglebiona kifoza piersiowa.
To pierwsze miejsce, zdrowie najwazniejsze. W sumie wiedzialem ze mam wade ale jakos nie zastanawialem sie czy treningiem silowym jej nie poglebiam. Antek troche otworzyl mi oczy bo pokrzywiona sylwetka nigdy nie bedzie dobrze wygladala.
2. Poprawa techniki WSZYSTKICH cwiczen.
To punkt ktory pozwolil mi na progres w trakcie projektu ale takze w przyszlosci.
Przestalem bezmyslnie tragac kg, nauczylem sie docierac do partii docelowych. Nauczylem sie czuc trenowane miesnie, zobaczylem co to prawdziwe DOMS-y na trenowanych partiach.
3. Systematyka
W trakcie projektu opuscilem zaledwie 1 trening, 90% wykonywanych cwiczen jest na youtubie. Dieta byla mocno przestrzegana, poza I i II dniem Swiat (kiedy w sumie jadlem zdrowo ale troche mniej) wpadl 1x kebab i 3 kawalki pizzy. Poza tym wszystko jak w rozpisce.
4. Zaangazowanie prowadzacego
Kazdy trening, kazde cwiczenie dokladnie obadane. Na poczatku bylo sporo do poprawy bo praktycznie we wszystkich cwiczeniach bylo cos do poprawy. No ale jakos dotrwalismy do konca
MINUSY:
1. Nogi
W sumie nie wiem czy moge to zaliczyc do 'minusow' ale o tym zaraz. Wydaje mi sie ze bledem bylo wycofanie przysiadow na rzecz wyciskania na suwnicy. Nogi nic nie szly do przodu, zakwasow po treningu praktycznie zadnych.
Nie wiem czy sobie tego nie wmawiam ale wydaje mi sie ze odkad Antek wprowadzil mi przysiady tylne do planu zauwazylem ze jakby "lepiej rosne", lepiej sie czuje.
Trudno to opisac ale tak jakby te siady napedzaly wszystko inne.
Z drugiej jednak strony np. na Decembera suwnica zadzialala kapitalnie (kilka cm w udzie w zaledwie kilka tygodni) wiec przynajmniej wiem co robic zeby isc do przodu.
2. Sila
Sama w sobie nie byla celem projektu ale ze wszystkich uczestnikow tutaj wypadam najslabiej.
W sumie przez wieksza czesc projektu uczylem sie techniki wiec tez nie targalem nie wiadomo ile.
To moje odczucia, jak mowilem - pisze obiektywnie zeby na przyszlosc mozna bylo wyciagac z tego wnioski.
Ankieta
1. Jak oceniasz kontakt z prowadzącym? 10/10
2. Jak oceniasz zaangażowanie prowadzącego? 10/10, naprawde Antek wlozyl w projekt (nie tylko w moja osobe) wiele wysilku i wlasnego czasu. Za to slowa uznania.
3. Czy prowadzący potrafił wpłynąć na Twoją motywację? Jasne, poczatek byl trudny - sporo bledow do poprawienia, niektore powielane po 2-3 razy. Nie zauwazylem u prowadzacego uczucia 'zrezygnowania' a kazda zyeba naprawde napedzala do walki.
4. Czego się nauczyłeś w trakcie projektu? Przede wszystkim techniki cwiczen, podejscia do kulturystyki (wada postawy -> najpierw zdrowie).
5. Czy projekt pomógł Ci przełamać Twoje zastoje i niepowodzenia? Poprawa techniki spowodowala ze poszedlem do przodu teraz i bede szedl w przyszlosci.
6. Czy Twoim zdaniem była to efektywna i skuteczna współpraca? Jasne.
7. Czy stosowałeś się do rad prowadzącego i wprowadzałeś je w życie? Tak, zawsze.
8. Czy projekt pomógł Ci bardziej zrozumieć kulturystykę? Tak, chociazby przelamalem 'stalowe zalozenia' ktory do czasu projektu wyznawalem. Modlitewnik 6x6? Nie, ponizej 12 powt izolacja nie ma sensu. 15 powt w syzyfkach? Po co tyle na nogi, lepiej zrobic 4-6 powt z wielkim ciezarem. I masa tym podobnych twerdzen ktore nijak maja sie w rzeczywistosci.
9. Czy były jakieś sytuacje losowe, które opóźniły Twój progres w czasie trwania projektu? Nie.
10. Czy Twoim zdaniem warto brać udział w tego rodzaju przedsięwzięciach? Oczywiscie, progres w trakcie projektu ma nikle znaczenie. Najwazniejsze ze mozna nauczyc sie wielu rzeczy na przyszlosc.
11. Czy udało Ci się spełnić swoje cele ? Hmm, cel jest raczej na kilka-kilkanascie najblizszych lat wiec odpowiadajac - znalazlem droge do celu (pocieta sylwetka, niski BF +
krata na brzuchu przy dobrej masie).
12. Kilka słów od siebie odnośnie oczekiwań i wątpliwości jakie miałeś przed rozpoczęciem projektu? Troche krzywym okiem patrzylem na wieksze zakresy powt ale okazalo sie ze nie mialem racji. Warto oddac sie w rece kogos kto zna sie na rzeczy, przynajmniej na jakis okres czasu. Uczymy sie o sprawach do ktorych sami dochodzilibysmy latami popelniajac mase bledow.
Zmieniony przez - krisking12 w dniu 2013-02-11 16:14:17