Witam.
Ostatnio zacząłem ćwiczyć według planu Mawashi-ego Tu wprowadź tekst linku...
I w związku z zamknięciem tematu chciałbym wypytać o kilka dość istotnych dla mnie rzeczy.
Zacznijmy od tego że realizuje plan podstawowy :
Zestaw ćwiczeń dla początkujących, wersja łatwiejsza
1a) Napinanie mięśni brzucha leżąc (m. brzucha)12-15 powtórzeń
2a) Wspięcia na palce obunóż 15-20 powtórzeń
3a)Przysiady klasyczne bez obciążenia (m. ud) 15-20 powtórzeń
4a)Podciąganie na drążku j.w. ze stopami opartymi o krzesło (m. pleców) 10-12 powtórzeń
5a)Pompki na kolanach 12-15 powtórzeń
6a) Podciąganie obciążenia wzdłuż tułowia, oburącz (m. naramienne) 10-12 powtórzeń
7)Uginanie przedramion z baniakami z wodą (m. dwugłowe ramion) 10-12 powtórzeń
8a)Pompki w podporze tyłem (m. trójgłowe ramion) 12-15 powtórzeń
9a) Uginanie nadgarstków z obciążeniem (m. przedramion)
A o to moje pytania :
4) Nie daje sobie rady z podciąganiem,natomiast wole nie robić powtórzeń oszukanych przez pomaganie sobie nogami( Nigdy nie wiadomo jaką siłę wkładam w ręce,natomiast nie mam dość stabilnego krzesła)
Czy w takim razie mogę wykonywać zastępczo to ćwiczenie ? :
- PODCIĄGANIE (WIOSŁOWANIE) W LEŻENIU NA ŁAWECZCE POZIOMEJ:
Nadmienię że bardzo ważne dla mnie jest rozwinięcie mięśni pleców jak najmniejszym kosztem kręgosłupa(z powodu jego kontuzji sprzed 2 lat która lubi dawać o sobie znać),więc większość ćwiczeń odpada...
A co do tematu... To ćwiczenia :
Sprawiają mi nieco bólu,bo nadgarstki też mam w kiepskiej formie. (Chociaż od 2 tygodni biorę glukozamine która pomogła mi na kolano,to nadgarstki i kręgosłup pozostają ciągle w takim samym stanie)
Chciałbym prosić doświadczonych forumowiczów o rady odnośnie ćwiczeń zamiennych.
A... i jeszcze standardowe dane :
Wiek - 18 lat
Wzrost - 174 cm
Waga 75 kg ( Przed kontuzją kręgosłupa trenowałem biegi[Moja waga wynosiła wtedy 60kg],które przyczyniły się do tejże kontuzji,w związku z czym zaprzestałem treningów i od tego czasu jestem w coraz to gorszej formie i .. brzuch rośnie) :)
Mam nadzieje że pomożecie, chociaż rozpisałem się niemiłosiernie ^^
Ostatnio zacząłem ćwiczyć według planu Mawashi-ego Tu wprowadź tekst linku...
I w związku z zamknięciem tematu chciałbym wypytać o kilka dość istotnych dla mnie rzeczy.
Zacznijmy od tego że realizuje plan podstawowy :
Zestaw ćwiczeń dla początkujących, wersja łatwiejsza
1a) Napinanie mięśni brzucha leżąc (m. brzucha)12-15 powtórzeń
2a) Wspięcia na palce obunóż 15-20 powtórzeń
3a)Przysiady klasyczne bez obciążenia (m. ud) 15-20 powtórzeń
4a)Podciąganie na drążku j.w. ze stopami opartymi o krzesło (m. pleców) 10-12 powtórzeń
6a) Podciąganie obciążenia wzdłuż tułowia, oburącz (m. naramienne) 10-12 powtórzeń
7)Uginanie przedramion z baniakami z wodą (m. dwugłowe ramion) 10-12 powtórzeń
A o to moje pytania :
4) Nie daje sobie rady z podciąganiem,natomiast wole nie robić powtórzeń oszukanych przez pomaganie sobie nogami( Nigdy nie wiadomo jaką siłę wkładam w ręce,natomiast nie mam dość stabilnego krzesła)
Czy w takim razie mogę wykonywać zastępczo to ćwiczenie ? :
- PODCIĄGANIE (WIOSŁOWANIE) W LEŻENIU NA ŁAWECZCE POZIOMEJ:
Nadmienię że bardzo ważne dla mnie jest rozwinięcie mięśni pleców jak najmniejszym kosztem kręgosłupa(z powodu jego kontuzji sprzed 2 lat która lubi dawać o sobie znać),więc większość ćwiczeń odpada...
A co do tematu... To ćwiczenia :
Sprawiają mi nieco bólu,bo nadgarstki też mam w kiepskiej formie. (Chociaż od 2 tygodni biorę glukozamine która pomogła mi na kolano,to nadgarstki i kręgosłup pozostają ciągle w takim samym stanie)
Chciałbym prosić doświadczonych forumowiczów o rady odnośnie ćwiczeń zamiennych.
A... i jeszcze standardowe dane :
Wiek - 18 lat
Wzrost - 174 cm
Waga 75 kg ( Przed kontuzją kręgosłupa trenowałem biegi[Moja waga wynosiła wtedy 60kg],które przyczyniły się do tejże kontuzji,w związku z czym zaprzestałem treningów i od tego czasu jestem w coraz to gorszej formie i .. brzuch rośnie) :)
Mam nadzieje że pomożecie, chociaż rozpisałem się niemiłosiernie ^^