Szacuny
10
Napisanych postów
106
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
2140
Martwy ciąg to ćwiczenie, które wzmacnia kręgosłup, ja robie je przy karzdym treningu pleców, Ale nie urzywam durzych ciężarów: 50% max powtużenia.
Jeśli chcesz mieć zdrowy kręgosłup i jeśli chcesz bez obaw wykonywać inne ćwiczenia to lepiej ćwicz dolne partie pleców, ale najlepiej z pasem (ja nie posiadam, dlatego wykonuję takim lekkim cięrzarem).
A pozatym jest to podstawowe ćwiczenie na masę.
Szacuny
62
Napisanych postów
6045
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
40153
w martwym ciagu chwytem zamkowym (mam nadzieje, ze kazdy z Was go stosuje) robie nie mniej niz 8 powtorzen umiarkowanym obciazeniem do 100kg w seriach-taki trening super buduje dolna czesc plecow, ktora jest np. bardzo potrzebna przy przysiadach
Szacuny
62
Napisanych postów
6045
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
40153
ten chwyt, przynajmniej mi, pozwala na maksymalne skupienie sie na powtorzeniu, bez zadnych ruchow niespodziewanych-oszukanych (bez pochylu do przodu)-jedna reka dziala jakby na podtrzymanie sztangi, druga na opuszczanie, hmmm trudno jest mi to opisac, ale mniej wiecej chodzi oto, ze ciezar nie leci w dol, tylko jest jakby podtrzymywany... dobra ale zamotalem... dodatkowo wiekszy ciezar biore chwytem zamkowym
Szacuny
291
Napisanych postów
17217
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
86319
A ja robie (oczywiscie po rozgrzewce) 140x10, 150x8, 160x6 i uwazam ze trzeba uzywac jak najwiekszych ciezarow z oczywiscie odpowiednia technika.
Moge robic bez pasa a jak na sali jest chlodniej to zakladam luzny zeby plecy mi nie stygly.