SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

żywienie wg grupy krwi

  • [...] oraz dwucukrów (laktoza, sacharoza). Wszystkie te procesy i przemiany można precyzyjnie prześledzić np. w publikacji Minga Leong Lima, Jason O’Neal Roacha „Metabolizm i żywienie – Crash Course”. Skoro wg dr. Gartha Davisa cukier nie otłuszcza, to jak wytłumaczyć fakt, iż powoduje silny wyrzut insuliny, supresję wykorzystania WKT (wolnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14069 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • [...] Victor W. Rodwell red. wyd. pol. Franciszek Kokot „Biochemia Harpera ilustrowana” wydanie VI Ming Leong Lim, Jason O’Neal Roach „Metabolizm i żywienie – Crash Course”. F. Delavier „Suplementy żywnościowe dla sportowców” Izabella Czajka, Wojciech Zgliczyński “Gynecomastia – [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5156 Data: 2019-03-12 09:48:25
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Victor W. Rodwell red. wyd. pol. Franciszek Kokot „Biochemia Harpera ilustrowana” wydanie VI Ming Leong Lim, Jason O’Neal Roach „Metabolizm i żywienie – Crash Course”. Joanna Wyka, Ewa Malczyk, Marta Misiarz, Marzena Zołoteńka-Synowiec, Beata Całyniuk, Sandra Baczyńska „Assessment of food intakes [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2793 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • [...] odżywianiem i syntezą białek, anabolizmem lub rozpadem (degradacją) białka. Ustalono, iż kolosalne znaczenie dla odpowiedzi na bodźce (np. trening, temperaturę), pożywienie (jego odpowiednią ilość lub niedobór) ma stres. Zespół odpowiedzi stresowej może wystąpić np. po ciężkim urazie, operacji lub przy poważnej chorobie. Można uznać ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12009 Data: 2019-03-02 15:06:52
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pokarmów fast food, alkoholu. Referencje: 1. https://monographs.iarc.fr/list-of-classifications-volumes/ 2. Mariola Janiszewska Kamil Maciąg „Technologia żywności i żywienie człowieka -przegląd i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28600 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6688 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Kulturyści i inni sportowcy bardzo często sięgają po alkohol. Niestety, to bardzo zły pomysł. W maksymalnym skrócie przytoczę główne fakty i mity dotyczące alkoholu. Alkohol kontra marihuana Na świecie po kannabinoidy (np. marihuanę, haszysz, syntetyczne imitacje) sięga ok. 182,5 mln ludzi (3,8% populacji). Jednakże mimo wytężonej pracy, nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 31221 Data: 2017-12-08 09:35:49
  • Białko, ile razy dziennie? Czy muszę jeść białko co 3h?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Początkujący kulturyści często mają obsesję na punkcie protein i wydaje się to mało sensowne. Dlaczego? Gdyż nawet najlepsza dieta, niedostarczająca nadwyżki energetycznej, okaże się kiepska. Mięśnie nie rosną wtedy, gdy ćwiczysz, ale gdy jesz i śpisz – w ciągu następnych 48-72 godzin po treningu. Zgadza się, kulturystom wyczynowym dość często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15344 Data: 2019-03-17 09:16:15
  • Carnivore - dieta cud mięsożercy czy patologia żywieniowa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 620 Data: 2024-01-09 11:59:37
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Jacek Sieradzki „Polish Forum for Prevention Guidelines on Diet” https://ojs.kardiologiapolska.pl/kp/article/download/1704/4885 H. Ciborowska A. Rudnica „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka” ardhana, Eko E. Surachmanto, E.A. Datau “The Role of Omega-3 Fatty Acids Contained in Olive Oil on Chronic Inflammation” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7908 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • [...] galaktono-laktonowej. Człowiek nie posiada szlaków metabolicznych prowadzących do syntezy tej witaminy, w związku z czym musi być ona dostarczana na bieżąco z pożywieniem. Witamina C, jako antyoksydant Silne właściwości przeciwutleniające witaminy C są dobrze udokumentowane - „wymiata” wolne rodniki i inne reaktywne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2948 Data: 2019-06-19 07:18:54
  • Które węglowodany są najgorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679496/ E. Bańkowski “Biochemia – podręcznik dla studentów medycyny” Ming Leong Lim, Jason O’Neale Roach „Metabolizm i żywienie” Grzegorz WYSTRYCHOWSKI, Ewa ŻUKOWSKA-SZCZECHOWSKA, Ewa OBUCHOWICZ, Władysław GRZESZCZAK, Antoni WYSTRYCHOWSKI „Węglowodanowe substancje słodzące, a otyłość” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 896 Data: 2022-10-04 16:59:39
  • Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu.  Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2605 Data: 2019-10-16 18:55:53
  • Diety każdego rodzaju

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] przez przejadanie się pokarmami wysokokalorycznymi, pozbawionymi składników resztkowych. Jedną z głównych przyczyn rozwoju metabolicznych chorób cywilizacyjnych jest żywienie się pokarmami wysoko oczyszczonymi. Natomiast polisacharydy roślinne dostarczne z pokarmem, stanowiąc masę wypełniającą w przewodzie pokarmowym, zwiększają ilość [...]

    Odpowiedzi: 57 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-12 17:36:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tluszcze : Rola i znaczenie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] i rozwojem. Właściwy rozwój psychofizyczny, emocjonalny, dobry stan zdrowia i efektywność uczenia się są w znacznym stopniu determinowane prawidłowością żywienia. Racjonalne żywienie musi odpowiadać w sposób optymalny zapotrzebowaniu na energię i składniki odżywcze, bez których człowiek nie może w pełni wykorzystywać swoich genetycznie [...]

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-01-28 15:39:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Slowniczek-Diety wszystkie ;-)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] starszych obniżoną tolerancję glukozy. W wielu przypadkach dieta powinna być ustalana indywidualnie ze względu na ewentualne choroby czy też istniejącą nadwagę lub niedożywienie. PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS śniadanie:Płatki owsiane na mleku,Chleb razowy z margaryną, wędliną drobiową Surówka z pomidora i papryki II śniadanie:Kefir z grahamką [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 14181 Data: 2005-03-09 16:46:15 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • wszystko o witaminach

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] uszkodzenia prowadzą do rozwoju wielu przewlekłych chorób m.in. układu krążenia, udarów, nowotworów, a także starzenia się skóry. Narażenie na czynniki stresogenne, wadliwe żywienie, a także zanieczyszczone powietrze, dym papierosowy oraz promieniowanie słoneczne mogą uszkadzać Twój układ odpornościowy poprzez nasilanie produkcji wolnych [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 15723 Data: 2005-09-05 23:35:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wegetarianizm

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Wiadomo np. że: Błonnik usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Wzmaga trawienie, ale przyspiesza proces przechodzenia pożywieni przez ciało. Im więcej tym szybciej pożywienie jest wydalane, i tym mniej wartości odżywczych jest przyswajalne. Może to powodować np. anemię. (za Dziecko 7/2000 - dr W. Trzeciakowski - pediatra) Brak białka [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 3409 Data: 2007-02-03 22:49:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Troszke o diecie :-D

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] 680. Przykłady te odnoszą się do średniego zużycia kalorii na godzinę osoby o wadze 75 kg. Rozmaitość spożywanych produktów. Przyjmuje się obecnie, że codzienne pożywienie powinno człowiekowi dostarczyć ok. 60 składników pokarmowych uznawanych za niezbędne do prawidłowego rozwoju. Jednakże organizm może także wykorzystać kilkadziesiąt [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 10930 Data: 2005-06-21 04:11:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • 1* To jest mój pierwszy art. w którym nie zadaje pytan, tylko odpowiadam A odpowiadam na wiele pytań których jeszcze nie zadacie, to dla nowicjuszy w kulturystyce, a także już tych zaawansowanych też się przyda. Mój art. będzie pisany prosto z głowy, daltego że sam jestem nowicjuszem nie bedzie to taki świetny poemat Ale wiem że wielu [...]

    Odpowiedzi: 26 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-01-18 12:38:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)