[...] miażdżycy tętnic. Przerywany post hamuje rozwój blaszki miażdżycowej poprzez zmniejszenie stężenia markerów zapalnych, takich jak IL-6, homocysteina i CRP. Dieta IF powoduje wzrost stężenia adiponektyny w osoczu oraz zmniejszenie stężenia leptyny i rezystyny. Zmieniając poziomy tych adipokin, hamuje adhezję (przyleganie) monocytów do komórek [...]
[...] wieku, jako płynna substancja słodząca, alternatywna dla sacharozy. Po wprowadzeniu do przemysłu spożywczego i napojowego w latach 70., wykorzystanie HFCS uległo gwałtownemu wzrostowi w latach 80., zwłaszcza w zastosowaniach związanych z napojami. Jego porównywalna słodkość (HFCS-55) pozwoliła na stosowanie go zamiast sacharozy, jego ciekła [...]
[...] „wpadło” w maju 2011 r. na rutynowej kontroli (poza zawodami) na stosowaniu beta-mimetyka (clenbuterolu), środka stosowanego w niektórych krajach do przyspieszania wzrostu zwierząt (u ludzi działanie anaboliczne jest żadne). FIFA wszczęła dochodzenie w sprawie zatrucia żywności w Meksyku, kraju który gościł zawodników U-17 FIFA World [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
[...] Ilość kalorii dostarczanych z napojów słodzonych oraz 100% soków wzrosła z 242 kcal/dziennie (w latach 1988-1994) do 270 kcal dziennie (w latach 1999-2004). W tym największy wzrost dotyczył napojów słodzonych z 204 do 224 kcal/dziennie. Największy, bo 20% wzrost, odnotowano w grupie dzieci od 6 do 11 lat. Od 55 do 70% napojów słodzonych [...]
[...] związane z kancerogenezą potrafią trwać nawet kilkanaście lat. Cukrzyca typu II nie manifestuje się od razu. Początkowe zmiany, insulinooporność, huśtawka glikemiczna, wzrost otłuszczenia sylwetki, gorsze samopoczucie objawiają się w umiarkowany i powolny sposób. To samo dotyczy spożywania alkoholu. Wiele osób sądzi, iż to niegroźny nałóg, [...]
Przy okazji różnorakich skandali dopingowych na różnych portalach, pojawiają się tak pozbawione, treści merytorycznych, że aż zabawne, artykuły „specjalistów od dopingu”. Niestety, niewiele osób rozumie podstawowe zagadnienia dotyczące nielegalnego wspomagania, więc podobne publikacje uchodzą „dziennikarzom” na sucho. Cytat z artykułu: [...]
[...] (komentarz: dla uściślenia, mieści się tam ośrodek głodu, z kolei ośrodek sytości mieści się w jądrze przykomorowym). Serotonina z kolei, hamuje czynność tego ośrodka. Do wzrostu poziomu serotoniny dochodzi na skutek zaburzenia w proporcji stężeń aminokwasów w surowicy, decydującej o przechodzeniu prekursora serotoniny, tryptofanu, do mózgu. [...]
[...] kostnej, zmniejszać gęstość kości oraz zwiększać podatność kości na złamania, w jednym z badań u uczestników, którzy spożywali dziennie ponad 4 g sodu, odnotowano 2,5-krotny wzrost ryzyka wystąpienia udaru mózgu, w porównaniu do osób spożywających mniej, niż 1.5 g na dobę, redukcja spożycia sodu ze średniego poziomu 201 mmol / dobę do średniego [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
[...] wcześniej lub równolegle z SERM, gonadotropiny kosmówkowej (hCG). Działa silnie na estrogeny, najpierw po 24 h u mężczyzn wzrasta nawet o 168% stężenie estrogenów, natomiast wzrost stężenia testosteronu jest wtórny i następuje po 72 h (o 84%). Ponadto środki z grupy SERM tłumią IGF-1, a więc kluczowy hormon anaboliczny. „Szesnastu mężczyzn w [...]
Otyłość wynika z długotrwałego braku nierównowagi między spożywaną a wydatkowaną energią. To proste stwierdzenie maskuje jednak skomplikowaną sieć biologicznych i behawioralnych czynników. Chociaż wydawać by się mogło, że każdy zna korzyści ze zgubienia nadwagi, to nie wszyscy wiedzą, że benefity wykraczają ponad poprawę sylwetki i wydolności. [...]
[...] było ściśle skorelowane ze śmiertelnością z powodu raka żołądka. Większość badań kliniczno-kontrolnych wykazała podobne wyniki, wskazując na umiarkowany do wysokiego wzrost ryzyka spożycia największej ilości soli lub solonej żywności. Spożycie soli, jakie ma znaczenie? Spożycie soli zostało po raz pierwszy opisane jako potencjalny czynnik [...]
W Polsce niesłychanie popularne są szkodliwe dla zdrowia i wyglądu sylwetki trendy. Doskonale przyjęły się u nas: siedzące spędzanie czasu (telewizja, komputery, tablety, smartfony), nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, palenie klasycznego tytoniu i wdychanie nowych wyrobów (e-papierosy), wykonywanie tatuaży (kancerogeneza), przekłuwanie skóry [...]
Otyłość zwiększa ryzyko wielu chorób, takich jak nadciśnienie czy cukrzyca, wpływając negatywnie na jakość i długość życia. Przyrost masy ciała jest wynikiem braku balansu między całkowitym spożyciem kalorii a wydatkiem energetycznym. Chociaż czynniki te można łatwo skorygować przez restrykcyjne podejście do diety oraz zwiększenie poziomu [...]
Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] i hydrolizowanej albuminy jajecznej w proporcji 70:30, podobną mieszankę w proporcjach 1:1 lub wodę. Badano markery sygnalizacji kinazy mTOR – związku odpowiedzialnego na wzrost i proliferację komórek. U grup przyjmujących proteiny zaobserwowano 2-4- krotny wzrost ich aktywności. Zaznaczono jednak, iż grupy z przewagą białek serwatkowych [...]
[...] działania hormonów tarczycy to wnikanie do wnętrza komórek, gdzie następuje konwersja T4 w T3. Poniższa tabela pokazuje skutki działania hormonów tarczycy. Wpływ na wzrost i rozwój Wpływ na metabolizm regulacja wzrostu tkanek pobudzenie dojrzewania OUN pobudzenie dojrzewania kosccaregulacja syntezy niektórych enzymów i struktur w [...]
[...] 30 roku życia, według ostatnich badań, spada on wówczas o około 10%. Dlaczego optymalny poziom testosteronu jest tak ważny? Nie tylko chodzi o mięśnie, ich regeneracje czy wzrost. Testosteron odpowiada również za szereg innych czynników, które mają wpływ na nasze zdrowie. Krótka lista chorób, na które wpływ ma niski poziom testosteronu choroba [...]
[...] na zdrowie człowieka przez całe jego życie. Najbardziej jest to widoczne w okresie dzieciństwa i wczesnej młodości, kiedy to organizm podlega szybkim przemianom związanym ze wzrostem i rozwojem. Właściwy rozwój psychofizyczny, emocjonalny, dobry stan zdrowia i efektywność uczenia się są w znacznym stopniu determinowane prawidłowością żywienia. [...]