[...] warzywem liściastym w wielu krajach na całym świecie. Liście sałaty, spożywane głównie na surowo, zawierają błonnik pokarmowy, kilka ważnych w dietetyce minerałów, witaminy (np. witaminę B9 i witaminę C) oraz związki bioaktywne (np. karotenoidy i związki fenolowe; Kim, Moon, Tou, Mou i Waterland, 2016; Mou, 2009), które są korzystne dla [...]
Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]
[...] Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny. Witamina K razem z D3 Jako końcową ciekawostkę wartą podkreślenia należy wskazać możliwy synergizm oddziaływania suplementacji łącznej witaminy D3 z witaminą K2. Przynajmniej bowiem w kilku ww. obszarach łączne podawanie tych dwóch witamin, skutkowało większą poprawą parametrów zdrowotnych.
[...] makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która również wykazuje działanie przeciwzapalne. Witamina D Niskie stężenie witaminy D w surowicy może wywołać i nasilić bóle kości oraz stawów, ponadto może [...]
[...] produktów mlecznych wręcz sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Odchudzająca moc nabiału związana jest z jednej strony z wysoką zawartością wapnia, z drugiej z obecnością witaminy D, a także bioaktywnych produktów aktywności bakterii kwasu mlekowego – w produktach fermentowanych. Może niekoniecznie warto opijać się mlekiem i objadać twarogiem [...]
Czy nabiał jest dobry, czy zły dla zdrowia? Czy czerwone mięso zabija? Czy dieta ketogeniczna jest cudownym rozwiązaniem, czy zagrożeniem dla zdrowia? Czy dieta wegańska może przedłużyć długość życia? Czy węglowodany to przyczyna otyłości na świecie? Badania obserwacyjne Badania żywieniowe muszą mieć pewne odstępstwa, ponieważ idealne badanie [...]
[...] Co więcej, wykorzystanie większej ilości białek, jak i węglowodanów w diecie osoby trenującej, która chce zwiększyć masę mięśniową, będzie zwiększało zapotrzebowanie na witaminy z grupy B. Można więc w uproszczeniu napisać, że niedobory witamin będą powiązane z zahamowaniem wyników treningowych. Jako że witaminy z grupy B są rozpuszczalne w [...]
[...] na nich naszego odżywiania. Nabiał jest zdrowy Po części jest to prawda - nabiał ma szereg dobrych właściwości. Posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, sole mineralne i witaminy oraz jest dobrym źródłem białka. Chociaż nie jest on wbrew pozorom najlepszym źródłem wapnia, posiada w swoim składzie witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia [...]
Popularność witaminy K w suplementacji sportowej wzrosła pośrednio na skutek docenienia niezwykłych walorów witaminy D3. To właśnie dzięki rozpopularyzowaniu witaminy D3, witamina K2 coraz częściej gości w arsenale suplementacyjnym osób trenujących. Jej zadanie jest dość proste z punktu widzenia osoby trenującej. Ma ona na celu wesprzeć działanie [...]
[...] kamieni przyczyniają się infekcje bakteryjne, szczególnie bakteriami, które mają zdolność rozkładania mocznika (np. Proteus vulgaris czy gronkowce). Przy niedoborach witaminy A jądrem krystalizacji może stać się złuszczony naskórek nabłonka metaplastycznego dróg moczowych. Duże znaczenie ma również pH moczu: wysokie (zasadowe) sprzyja [...]
Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]
[...] jest dodatkowo to, że węglowodany w niej zawarte pochodzą z błonnika, czyli po jej zjedzeniu czujemy większą sytość. Kapusta włoska jest również bogata w różnego rodzaju witaminy oraz minerały. Z witamin znajdziemy w niej: witaminę C, A, K i B6, natomiast z minerałów: magnez, miedź i wapń. Szpinak Warzywo to od dawien dawna uważane jest za [...]
Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta keto, zyskała na popularności ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne i ułatwiające utratę wagi. Jest to dieta wysokotłuszczowa, która ogranicza spożycie węglowodanów do minimum, zwykle poniżej 50 gramów dziennie i jak każda inna dieta przy ujemnym bilansie energetycznym stymuluje organizm do [...]
Kolejnym systemem żywieniowym, jaki dziś przedstawię, jest dieta śródziemnomorska. Mówi się, iż osoby mieszkające w Hiszpanii czy Włoszech charakteryzują się zdecydowanie większym zdrowiem i lepszym samopoczuciem, niż np.: Amerykanie i właśnie dzięki temu zainteresowano się dogłębniej ich dietą. Dietą byłoby wprowadzenie wcześniej wspomnianego [...]
[...] Wysokiej jakości źródło białka. Zawiera selen (pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy). Jajka od kur wolnowybiegowych Pełnowartościowe źródło białka. Jajka dostarczają witaminy A, E, D oraz K i B2, B12 oraz kwasu pantotenowego. Żółtko bogate jest również w beta-karoten oraz luteinę. Luteina chroni nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
[...] absolutnie niezbędną nam do życia substancją, możliwą do uzupełniania jedynie poprzez spożywanie roślin, jest witamina C. Warto przypomnieć, że reguła ta dotyczy również witaminy E. Jakie natomiast związki roślinne nie są nam do życia absolutnie niezbędne, ale ich spożywanie zapewnia nam wysoki komfort egzystencjalny? Otóż chodzi tutaj w [...]
[...] zróżnicowana dieta. Taka dieta, która obejmuje wszystkie rodzaje pokarmów - od chudych źródeł białka, poprzez węglowodany bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze, aż po warzywa i owoce pełne witamin i minerałów. Jeżeli nie jesz produktów, które są głównym źródłem danej witaminy, poszukaj zamienników. Upewnij się, że Twojej diecie niczego nie brakuje.
Wybór suplementów jest ogromny i ciężko zdecydować, co rzeczywiście może być nam najbardziej potrzebne. Nie każdy ma ochotę zagłębiać się w tajniki różnych substancji i sprawdzać ich działanie na sobie. W dzisiejszym artykule przedstawiamy pięć podstawowych suplementów, które warto przyjmować. Dzięki nim poczujesz się lepiej, będziesz mieć więcej [...]