SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

warzywa na parze

  • Trzy największe dietetyczne mity o odchudzaniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 734 Data: 2023-07-07 13:22:52
  • Pięć warzyw, które po ugotowaniu są zdrowsze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2408 Data: 2019-11-24 14:26:43
  • [...] zjadać kilka łyżeczek cukru stołowego oraz 3 łyżki masła. Po osiągnięciu pewnego wieku lepiej jeść chude mięso, najlepiej przygotowywane na parze, jajka, wybrane ryby, warzywa, owoce, ryż brązowy, makaron. Napoje słodzone nie wchodzą w grę, podobnie jak alkohol. Całkiem dobrze sprawdzi się filtrowana kawa bez cukru oraz woda mineralna bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11809 Data: 2018-12-03 10:05:37
  • Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9179 Data: 2019-12-27 09:13:24
  • [...] Według badania z 2015 roku poziom glukozy we krwi u osób, które jadły białko z niewielką domieszką tłuszczu (grillowana pierś z kurczaka, bez skóry) i owoce oraz warzywa z niewielkim dodatkiem tłuszczu (sałatka: pomidory i sałata, brokuły na parze z masłem) przed węglowodanami (sok pomarańczowy, ciabatta) był o 29%, 37% oraz 17% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27373 Data: 2018-02-23 07:32:03
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28587 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, pomarańcze i szpinak. Wapń dostarczają produkty mleczne i zielone warzywa liściaste. Magnez jest obecny w różnych produktach pełnoziarnistych, warzywach liściastych, orzechach i nasionach. Podsumowanie: w kilku badaniach wykazano, że dieta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2714 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • [...] a dopiero później węglowodany. Wg badania Alpana P. Shukla i wsp. z 2015 roku poziom glukozy we krwi u osób, które jadły białko (grillowania pierś z kurczaka bez skóry) i warzywa z tłuszczem (sałatka: pomidory i sałata, brokuły na parze z masłem) przed węglowodanami (sok pomarańczowy, ciabatta) był o 29%, 37% oraz 17% niższy (odpowiednio 30, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3596 Data: 2018-10-13 12:15:47
  • Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4458 Data: 2020-04-30 10:49:22
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (prowitaminy A). Dla człowieka źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego (bogate w tłuszcze), a karotenów (prowitamin, barwników roślinnych) żółte i zielone warzywa liściaste. Witamina A jest istotna dla funkcjonowania wzroku, integralności błon komórkowych (stanowi przeciwwagę dla oddziaływania ROS) i struktur [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1367 Data: 2021-08-19 09:22:06
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, pomarańcze i szpinak. Wapń dostarczają produkty mleczne i zielone warzywa liściaste. Magnez jest obecny w różnych produktach pełnoziarnistych, warzywach liściastych, orzechach i nasionach. Podsumowanie W kilku badaniach wykazano, że dieta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1452 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • [...] a dopiero później węglowodany, wg badania Alpana P. Shukla i wsp. z 2015 roku poziom glukozy we krwi, u osób, które jadły białko (grillowania pierś z kurczaka, bez skóry) i warzywa (sałatka: pomidory i sałata, brokuły na parze z masłem) przed węglowodanami (sok pomarańczowy, ciabatta) był o 29%, 37% oraz 17% niższy (odpowiednio 30, 60 i 120 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5814 Data: 2018-01-15 11:29:45
  • [...] pochodzących z ryżu czy kaszy gryczanej. Jak zepsuć zdrowy pokarm? Tak, człowiek jest w stanie wszystko zepsuć. Wystarczy, że niskokaloryczny, zdrowy posiłek (np. warzywa ugotowane na parze podawane z chudą rybą, do tego mała porcja ryżu brązowego) obficie polejesz tłustym sosem. Ziemniaki wcale nie tuczą, ale ... możesz je zalać gęstą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19669 Data: 2018-08-21 15:30:40
  • [...] pomidory 50 g Szpinak 100 g Tuńczyk w sosie własnym 10 g Oliwa z oliwek Rozkład Makroskładników (przybliżony) Białko 37 g Tłuszcze 14 g Węglowodany 89 g Kasza pęczak z warzywami i indykiem Składniki: 100 g Kasza jęczmienna pęczak 200 g Warzywa na patelnię  150 g indyk pierś 10 g Oliwa z oliwek Rozkład Makroskładników (przybliżony) Białko 41 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 518 Data: 2023-12-19 18:27:59
  • [...] i 5 Czwarty i piąty posiłek Samsona Daudy wyglądają tak samo. Kolację stara się zjeść przed 21:00. Obydwa posiłki składają się z: Ryż – 1,5 szklanki Kurczak – 250 g Zielone warzywa Poza sezonem Dauda zjada jeszcze jeden posiłek przed pójściem spać, ponieważ jego celem jest przyrost masy mięśniowej. Dodatkowo posiłek tuż przed snem zapewnia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 563 Data: 2024-01-10 13:29:03
  • Dieta paleo - Zasady, jadłospis. Plan ewolucyjnego dziedzictwa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4709 Data: 2018-02-12 12:10:43
  • [...] gryczana 100 g Mięso z piersi indyka 200 g Olej rzepakowy uniwersalny 10 g Pieczarki 60 g Kalafior świeży lub mrożony 100 g Marchew 55 g Brokuły 150 g Kolacja Twarożek z warzywami i czarnuszką oraz bułką grahamką Czarnuszka 5 g Ser twarogowy chudy 100 g Rzodkiewka 75 g Ogórek zielony 85 g Cebula dymka 50 g Bułka grahamka 1 × sztuka 80 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 953 Data: 2023-02-01 18:19:54
  • [...] źródła wapnia, które dostarczają też sporo witaminy K. Witamina K ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia kości i serca. Pomaga też w krzepnięciu krwi. Szczególnie wartościowe warzywa liściaste to jarmuż, szpinak, boćwina, kapusta włoska. Minusem jest to, że warzywa te zawierają szczawiany, które wiążą się z wapniem, zmniejszając jego wchłanianie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 669 Data: 2022-06-01 15:24:32
  • Na czym polega dieta wolumetryczna - objętościowa?

    Artykuł
    Zawody - wyniki i relacje

    [...] gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, prowadząc do utraty wagi bez uczucia głodu czy niedosytu.  Kolacja: Soczewica duszona z warzywami i pieczarkami Soczewica 100g Cebula 100g Pieczarki 100g Papryka czerwona 100g Olej rzepakowy 5g Brukselka 100g Sposób przygotowania: Ugotuj soczewicę według [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 281 Data: 2024-02-06 09:14:08
  • Gotowanie jako jedyna słuszna metoda obróbki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    "Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4468 Data: 2017-07-19 09:35:52