Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
Dla wielu osób dieta wegetariańska to po prostu niejedzenie mięsa, dla innych totalna abstrakcja — czy to są same warzywa, czy także jaja, albo ryby? Niezależnie od tego, czy chcesz przejść na wegetarianizm, czy po prostu zastanawiasz się, na czym polega ta dieta, wiedz, że istnieje wiele nurtów tego rodzaju odżywiania. Każdy z nich charakteryzuje [...]
Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]
Majówka, ciepłe, długie dni sprzyjają grillowaniu na świeżym powietrzu. Kiełbaski, hamburgery, karkówka mogą smakować dobrze i zachęcać do ich częstej konsumpcji. Nie wszyscy jednak rozważają zdrowotne skutki grillowania mięsa. Wypróbuj zamienniki wegetariańskie Na grillu świetnie sprawdzą się hamburgery wegetariańskie, np. kotlet z fasoli, [...]
[...] jako przekąskę w towarzystwie owoców jagodowych i orzechów albo wykorzystać go jako składnik sosu do sałatek lub innych dań. Jeśli nie jesz produktów mlecznych, namocz surowe orzechy nerkowca i zblenduj je z sokiem z cytryny, wodą, ziołami i czosnkiem, aby stworzyć kremowy, bogaty w białko wegański dressing do sałatek. Jedz węglowodany [...]
Dieta witariańska (raw food diet), jak sama nazwa wskazuje, opiera się na spożywaniu surowej żywności. Dla jej zwolenników jest to coś więcej niż tylko sposób odżywiania. To cały styl życia i droga do optymalnego zdrowia. Nie zawsze tego samego zdania są eksperci, którzy ostrzegają przed negatywnym wpływem na zdrowie i [...]
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
Bywa tak, że bez względu na to, jak ostrożny jesteś w kwestii swojej diety, a także mimo tego, że na treningach wylewasz siódme poty, nadal Twój wygląd jest delikatnie mówiąc, niezadowalający. Podsumowanie Chociaż te 3 strategie mogą okazać się potężną bronią w walce z konkretnymi rejonami ciała, należy pamiętać, że są one przeznaczone dla osób, [...]
Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]
czytalem o pewnym silaczu z milicza, jego dziadek ponoc jadl surowe mieso, mial przy ty potworna sile. I was sie pytam czy mozna takie prosto ze sklepu surowe jesc?
Co sadzicie o tatarze zjesc od czasu do czasu. Czy jest zdrowy czy ciezko strawny. Sklad 18gram bialka okolo prawie zadnych wegli i tluszczy Powiedzcie jak sie przedstawia kwestiazdrowotna
Surowe mięso jest dość popularne obecnie przynajmniej pod w dwóch postaciach: sushi i tatar. Są osoby które spożywają tylko surowe mięso. Obecnie mięso powinno być dokładnie badane przed sprzedażą, jednak pewności nigdy nie ma. W takiej formie przez setki tysięcy lat jedli mięso nasi przodkowie. Czy bardziej nasze organizmy są przystosowane do [...]
Witam, mam pytanko: czy można jeść surowe mięso mając diete na mase? tzn. włączyć to mięso w posiłki? Mam na myśli taką szynkę surową, ponieważ za nią przepadam, ale nie wiem czy powinienem w tym wypadku ją jeść. Proszę o odpowiedź.
[...] sobie mięsa i chce wiedziec jaka jest róznica pomiedzy miesem surowym a ugotowanym czu w jakis inny sposob przerobionym. Bo do liczenie kcal w diecie bierze sie pod uwage surowe mieso. Czyli jak wrzucam gotowana piers z kurczaka na wage i pokazuje mi 100g to ile to w przyblizeniu jest surowego miesa? Wiem ze nie da sie okreslic dokladnie ale [...]
chodzi mmi oto w jakie j postaci powinno si jesc mieso czy ryby bo przeciesz surowego jesc nie bedziemy jak to obliczyc i w jaki sposób to skonsumowac??? smieszne to jest przeciesz nie upieke miesa bez panierki bez tluszczu moze da sie zmeczy ale tak na zywca...??
[...] na tatara można mrozić? 2. Jeśli tak to jak długo 3. Czy normalne mięso wołowe na tatara można mrozić? 4. Jeśli tak to jak długo? 5. Jak długo takie mięso mielone bądź nomalne można przechowywać w lodówce? Oczywiście przy wszystkich pytaniach chodzi mi o surowe mięso (w tatarze surowe = nie przyprawione, nie dodane jajko, cebula bądź ogórek) :-)
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy można zjeść tatara na noc, redukując masę tłuszczową? Tatar tzn surowe mięso, ogorek kiszony, cebula i wiadomo przyprawy. Do tego nie będę wcinał nic, żadnego chleba i innych węgli. Czy można to jeść przed snem na noc jeśli mięso jest surowe?
Jeżeli surowe mięso (kurczak/indyk) waży 150g przed obróbką, a po obróbce (smażeniu/duszeniu) waży około 100g; to ta waga po obróbce będzie zawsze taka sama albo chociaż podobna? Mogę np zrobić od razu wiecej mięsa i potem je odmierzyć już zrobione skoro wiem, że po obróbce waży około 100g a surowe 150g?
[...] NNKT jest pasteryzacja mleka. Wystarczy naprawdę krótka chwila podniesionej temperatury podczas takiej pasteryzacji, by je tam uszkodzić. Zatem nasi dziadowie, którzy pili surowe mleko, jedli świeże masło, krasili świeżym olejem lnianym, dostarczali swojemu organizmowi naturalne a nie przemysłowo przerobione NNKT. Nic też dziwnego, że na ogół [...]