SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mięso na tatara - kilka pytań.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 65941

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 764 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 17259
Witam. Mam parę pytań a mianowicie:
1. Czy zmielone mięso na tatara można mrozić?
2. Jeśli tak to jak długo
3. Czy normalne mięso wołowe na tatara można mrozić?
4. Jeśli tak to jak długo?
5. Jak długo takie mięso mielone bądź nomalne można przechowywać w lodówce?
Oczywiście przy wszystkich pytaniach chodzi mi o surowe mięso
(w tatarze surowe = nie przyprawione, nie dodane jajko, cebula bądź ogórek)
10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336119

Do przygotowania tatara najlepiej jest wybrać świeże mięso wołowe - udziec, polędwicę i drobno posiekać bezpośrednio przed spożyciem.
Wytrawni smakosze są zdania, iż nie posiekanie a zmielenie mięsa w maszynce, jest największą z możliwych zbrodni.
Jeżeli jednak chcemy, aby nasze mięso na tatar, zmielone czy też w kawałku, było przechowywane w lodówce lub zamrażarce, warto skorzystać z następujących metod:
1. mięso przechowywać w lodówce przykryte folią,
2. można do mięsa dodać odrobinę wody gazowanej, zawarty w niej dwutlenek tlenu zapobiega ciemnieniu mięsa,
3. w warunkach chłodniczych mięso najlepiej przechowywać maksymalnie 2-3dni,
4. mięso mielone lub w kawałku można zamrozić nawet do 8 miesięcy - im mięso tłustsze, tym krócej może być poddawane mrożeniu,
5. rozmrażanie najlepiej przeprowadzić w lodówce, umieszczając w niej porcję mięsa.

Mrożenie może wiązać się z zakażeniem mięsa drobnoustrojami, dlatego najlepiej po rozmrożeniu poddać je obróbce termicznej, a do spożywania na surowo wybierać mięso świeże.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 331 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1847
1. Tak 2. max miesiąc (mniej więcej) 3. można 4. tak samo .. po porcjuj sobie mięso i zamroz ...
3

Sog Please.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 4533 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 34420
5. Dla bezpieczeństwa myślę,że 2-max 3 dni
1

Nie ma takich zmian,których my nie możemy wnieść!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 764 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 17259
Ok dzięki wielkie za pomoc jak postaram się dać dwa sogi jak wejdą
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 63 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 634
Zawsze czy w lodówce czy zamrożone musi zostać polane oliwą na wierzchu inaczej będzie czarniało czyli zacznie się proces szybszego psucia mięsa a mrozi się również z oliwą bo proces rozmrażania zmielonej wołowiny jest wtedy prawidłowy.
4
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Proszę o pomoc przy zrzucaniu kilogramów...!

Wiecej