dzieki za podpowiedzi. Białko w prochu tu sie bardzo przydaje bo apetyt na poziomie zero. Ja myslalem ze zjadłem surowe mieso lub nie świeże jajko ale za dlugo to trwa. Myslalem ze to mineło wiec zaczłaem jesc normalnie i masakra.
ktos wyzej napisal ze tatar jest bardzo przetworzona zywnoscia? chyba nie wiecie co to jest tatar! jezeli surowe mieso wolowe jest przetworzone w zbyt duzym stopniu to ja nie wiem czlowieku co jest nie przetworzone wg ciebie
Surowe mięso(np.tatar),też się przyswaja w 50%-60%?Bzdury.Wysoka temperatura jaką poddajemy białko w czasie kulinarnych zabiegów prowadzi do nieodwracalnych zmian w strukturze białek(denaturacja),które obniżają jego przyswajalność.To jest udowodnione.Dlatego dobre odżywki białkowe są produkowane w niskich temperaturach.Pozdrawiam.
dla mnie nie ważne tłusty półtłusty jednakowo przetworzony jeżeli sam nie wychodujesz świni i nie zabijesz a kupisz surowe mięso i myślisz że nie jest nic dodane to Chyba błąd. ja nie rozważm w przypadku twarogu przetworzony czy nei bo odpowiedź jest oczwista
Surowe mięso jest raczej o wiele wolniej i trudniej trawione niż odpowiednio przygotowane po obróbce termicznej. Ponadto ryzykuje się zatrucie pokarmowe, nie można również wykluczyć zagrożenia różnymi pasożytami. Dla fantazji - czemu nie? Dla zdrowia i kondycji - NIE!
[...] być przetworzone, ale jak ktoś się tyka mięsa, to kij wie co tam siedzi. Walą tam konserwanty, przyprawy, żeby tylko było "smaczne". Trzeba zapamiętać jedno, najtańsze jest surowe mięso, jeżeli taka szynka z indyka jest dużo tańsza od piersi z indyka, a wagowo są podobne, to nawalone jest tam dużo syfu typu ścięgna, skóra i inne. Czytałem gdzieś [...]
imo więcej tłuszczu tutaj się przyda, nie węgli, tych jest już sporo. mało też jest warzyw, wędzona ryba niecodziennie, raczej postaw na świeżą, ten sznycel to surowe mięso rozumiem? jak tak to ok.
Jesli gotujesz , smazysz czy dusisz to normalnie dzielisz po obróbce, Gdy np surowe mieso ma 1kg to po obróbce jego waga spada srednio do 700-800g więc chcac podzielić na 10 porcji to wyjdzie ci 70/80 g , taka sama zasada jak przy surowym . Posiłki układaj soebie tak żeby ta porcja białka na posiłek tez byla jakaś sensowna ( np +- 30-35 [...]
[...] orzechów, a poza tym nie układaj diety korzystając z gotowców typu Naleśnik, filet bez panierki - chyba że sam te gotowce stworzysz i wiesz dokładnie, co w nich jest. Do oceny wstawiaj dietę, gdzie wpiszesz wszystkie podstawowe składniki - surowe mięso, jaja, mąka itd. Białka daj 1,8-2g na kg masy ciała; większe ilości są zbędne. Pozdrawiam.
ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie czy 100g usmażonych piersi ma 21 g biała czy surowe mięso tyle ma? jak smażone tyle ma to muszę robić porcje po 260gr przed smażeniem bo do tej pory robiłem po 200gr i myślałem ze w tych 200gr mam 42gr biała.