[...] i artretycznym, przeziębieniom, kaszlom i innym zaburzeniom układu oddechowego. Najbardziej szkodliwe połączenie zsiadłego mleka to: zsiadłe mleko + ziarna, zsiadłe mleko + rośliny strączkowe, zsiadłe mleko + owoce i cukry. Z czym kojarzy Ci się taki posiłek? Czy z reklamowanymi szeroko jogurtami? Pasteryzacja mleka nie jest dobrym rozwiązaniem, [...]
[...] Powiedziałbym, że tylko wyjątkowo dobrze poinformowany i pilny Veganin ma szanse osiągnąć sukces. Z pewnością dieta Vegan, na ogół uboga w tłuszcze, obfitująca w rośliny bogate w błonnik i węglowodany o dużej zawartości skrobii jest ogólnbie rzecz biorac zdrowa dla serca. Niestety, rośliny nie sa jednak tak dobrym źródłem białka, jak [...]
[...] Powiedziałbym, że tylko wyjątkowo dobrze poinformowany i pilny Veganin ma szanse osiągnąć sukces. Z pewnością dieta Vegan, na ogół uboga w tłuszcze, obfitująca w rośliny bogate w błonnik i węglowodany o dużej zawartości skrobii jest ogólnbie rzecz biorac zdrowa dla serca. Niestety, rośliny nie sa jednak tak dobrym źródłem białka, jak [...]
[...] kolejne, bardzo poważne schorzenia. Popularnym źródłem węglowodanów są ziarna: zboża, ryż, kukurydza, nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, bób, soczewica, soja oraz rośliny okopowe: ziemniaki, buraki cukrowe. Do tycia szczególnie przyczyniają się węglowodany w formie oczyszczonej. Uzyskuje się je z roślin jadalnych bogatych w [...]
[...] nie są często brane pod uwagę bo nie mają takich wpływów jak wielkie koncerny farmaceutyczne. "Ibogaina - indolowy psychoaktywny alkaloid wyekstrahowany z kory afrykańskiej rośliny Tabernanthe Iboga. Ibogaina należy do rodziny tryptamin. Ibogainę stosuje się eksperymentalnie do leczenia uzależnień oraz przy usuwaniu symptomów reakcji [...]
[...] tu o odkrycia dokonywane pod „wpływem", ale o fundamentalne pytania, które zadawali sobie naukowcy obserwujący pociąg Homo sapiens do wielu substancji produkowanych przez rośliny. Dlaczego nasze mózgi są tak wrażliwe na nikotynę z liści tytoniu, morfinę wytwarzaną przez niepozorny mak lekarski czy kokainę z krzewu kokainowego? Dzięki takim [...]
[...] na powierzchni mają głębokie, kanciaste dołki. Złote ziarno Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2013 Międzynarodowym Rokiem Quinoi. Nieprzypadkowo. Ziarno tej rośliny, zwane także „ryżem peruwiańskim”, „złotym ziarnem Inków” czy „matką wszystkich ziaren” (tak nazywali ją Inkowie), jest bardzo bogate w pełnowartościowe białko – [...]
[...] pokarmów, które nie zawierają cholesterolu i nie podnoszą jego poziomu we krwi. Do tej grupy należy większość pokarmów pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, zboża, kasze, rośliny strączkowe, orzechy i nieprażone nasiona). Wśród tych produktów na szczególną uwagę zasługują te wszystkie, które nie tylko nie zawierają złego cholesterolu i [...]
[...] kolejne, bardzo poważne schorzenia. Popularnym źródłem węglowodanów są ziarna: zboża, ryż, kukurydza, nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, bób, soczewica, soja oraz rośliny okopowe: ziemniaki, buraki cukrowe. Do tycia szczególnie przyczyniają się węglowodany w formie oczyszczonej. Uzyskuje się je z roślin jadalnych bogatych w [...]
[...] roślina z filmów o wampirach, wspaniale pobudza nasze komórki ochronne, a dokładnie komórki obronne CD4, które przez to szybciej się dzielą i są bardziej aktywne - pikantne rośliny (chili, ostra papryka) - już od dawna wiadomo, że pikantne rośliny pobudzają nasz układ immunologiczny, więc jeżeli jest zagrożenie chorobą, zwiększ w swojej diecie [...]
[...] wynosi (o zgrozo) 15 g/ osobę. Można je zmniejszyć stosując sól niskosodową, przyprawy lub po prostu nieco mniej dodawać jej do przygotowania potraw i przy stole. ŻRÓDŁA K rośliny strączkowe 1000 - 1700 mg/100g orzechy 500 - 700 mg/100g ziemniaki 400 mg/100g ryby ok. 400 mg/100g banany, porzeczki 300 mg/100g mięso 200 - 300 mg/100g produkty [...]
Czy czosnek będzie wkrótce przepisywany na receptę? Ostatnio pojawiła się kolejna naukowa publikacja zachwalająca cudowne właściwości tej pospolitej rośliny. Badacze, tym razem chińscy, odkryli, że jedzenie surowego czosnku może zmniejszyć niemal o połowę ryzyko raka płuc. Liczne wcześniejsze analizy udowodniły, że czosnek zapobiega [...]
[...] roślina z filmów o wampirach, wspaniale pobudza nasze komórki ochronne, a dokładnie komórki obronne CD4, które przez to szybciej się dzielą i są bardziej aktywne - pikantne rośliny (chili, ostra papryka) - już od dawna wiadomo, że pikantne rośliny pobudzają nasz układ immunologiczny, więc jeżeli jest zagrożenie chorobą, zwiększ w swojej diecie [...]
Efedryna - Numer jeden na liście substancji używanych obecnie do zwiększenia tremogenezy to efedryna. Pochodzi głównie z suszonych młodych gałęzi rośliny Ephedra sinica, ten azjatycki krzew potocznie jest zwany mahuang.(Efedrynę można otrzymywać również z innych roślin z rodzaju Ephedra oraz z rośliny Sida cordifolia). Efedryna jest [...]
[...] jest lepiej tolerowana, nie wywołuje tak mocno niepokoju i przyśpieszonego pulsu. Budowanie tolerancji: Nasz organizm wytwarza tolerancje na wiele leków (i niektóre rośliny, naturalne suplementy) jeśli są przyjmowane regularnie przez dłuższy czas - ich efektywność wtedy maleje. Pomocą jest robienie "rotacji" (np. 2 tyg. brania substancji [...]
[...] Rośnie w strefie zwanej „suni” oraz „puna”, w których niskie temperatury i silne wiatry nie pozwalają na wzrost większości innych roślin. Surowcem najbardziej pożądanym tej rośliny jest korzeń. Świeże korzenie zawierają ok. 80% wody, w wysuszonych jest jeszcze ponad 10%. W pozostałej masie znajduje się 10%-13% białek, 25%-78% węglowodanów, 8,5% [...]
[...] na dobrą równowagę systemu nerwowego oraz dobre funkcjonowanie systemu trawiennego. Źródła wyżej wymienionych witamin-jajka, pełnowartościowe zboża, drób zielone jarzyny, rośliny, ryby, owoce, mleko, drożdże browarnicze. WITAMINA C-uodparnia organizm na infekcje, pomaga w pordukcji tkanki łącznej, ogólnie wzmacnia układ szkieletowy. [...]
[...] na temat zawartości bisfenolu-A, ftalanów, triklosanu, pochodnych leków w ryżu oraz innych roślinach uprawnych – tłumaczy dr Szychowski. - Dzieje się tak dlatego gdyż rośliny do swojego wzrostu i podtrzymania procesów życiowych przez cały czas pobierają znaczące ilości wody, w której rozpuszczone są różne substancje odżywcze, lecz również [...]