[...] o pasożyty, które bytują na surowej rybie. Zatrucie to może być wywołane od razu, ale pojawić się może nawet do dwóch dni po spożyciu. Towarzyszyć mu mogą wymioty, biegunki, pieczenie w ustach, bóle głowy czy nudności. Zatem wybierajmy sprawdzone restauracje, w których sushi podają najlepiej ze świeżych ryb, jeśli chcemy przygotować to danie sami [...]
[...] Podobnie ma się kwestia nadziewanych czekoladek, gdzie jedna potrafi dostarczać nawet do 100 kcal. 35. Nie dodawaj tłuszczu do obróbki termicznej Wykorzystuj gotowanie, pieczenie i grillowanie, jako główne formy obróbki termicznej mięsa, jakie zjadasz. Nie ma konieczności dostarczania kolejnych kalorii z dolewanych tłuszczy do Twojej diety. [...]
W serwisie zapytaj.sfd.pl zauważyliśmy powtarzający się problem, który związany jest z występowaniem hemoroidów. Osoby trenujące pytają, co można zrobić w przypadku, gdy dokuczają im hemoroidy oraz jaki rodzaj treningu wykonywać, aby sobie nie zaszkodzić. Postanowiliśmy opisać najważniejsze zagadnienia, aby ułatwić życie osobom dotkniętym omawianą [...]
Niestety z licznych opublikowanych badań naukowych wynika, że osoby wykonujące tatuaże mogą cierpieć z powodu rozmaitych zaburzeń, kompleksów, niskiego poczucia własnej wartości lub po prostu nie lubią swojego ciała i chcą je „ulepszyć”. Więcej na ten temat: TUTAJ Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA) Pierwszorzędowe PAAs to jedno- lub [...]
Interwały to bardzo skuteczne narzędzie pozwalające na zwiększenie wydolności, redukcję poziomu tkanki tłuszczowej czy nawet poprawę umiejętności pięściarskich i mocy. W jednym z badań oceniono wpływ 4-tygodniowego treningu interwałowego, specjalistycznego treningu pięściarskiego, na charakterystykę uderzeń i wytrzymałość bokserów. Wady [...]
[...] a co napisałeś? Miś: Eeee... Napisałem tam...: "Markowi Złotnickiemu za zajęcie pierwszego miejsca". 2. „Pokaż piersi i pupę” Pamiętaj, iż pieczesz w ten sposób dwie pieczenie na jednym ogniu. Deprymujesz konkurentki (szczególnie, jeśli masz kształtne pośladki i piersi po chirurgicznym liftingu) i na dodatek budzisz zainteresowanie [...]
[...] produktu. Czy odżywka białkowa nadaje się do gotowania? W pokarmach podawanych na ciepło, które wcześniej trzeba poddać specyficznej obróbce termicznej, jak gotowanie, pieczenie czy też smażenie możliwe jest wykorzystanie odżywki białkowej, jako wsparcia dla przyrządzonego posiłku. Ważne jest, aby nie doprowadzić do momentu, który powodować [...]
W Polsce niesłychanie popularne są szkodliwe dla zdrowia i wyglądu sylwetki trendy. Doskonale przyjęły się u nas: siedzące spędzanie czasu (telewizja, komputery, tablety, smartfony), nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, palenie klasycznego tytoniu i wdychanie nowych wyrobów (e-papierosy), wykonywanie tatuaży (kancerogeneza), przekłuwanie skóry [...]
[...] często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem trzymania się diety. Są jednak proste sposoby, które mogą pomóc nam w [...]
Życzymy Ci, aby żylaki nigdy nie okazały się Twoim problemem. Niestety żylaki to częsta przypadłość, szacuje się, że cierpi na nie od 10 do 30% populacji. Żylaki, czyli workowate lub wrzecionowate poszerzenia żył, występują częściej u kobiet, niż u mężczyzn. Ćwiczenia mogą okazać się również pomocne, gdyż zwiększają ilość naszego czasu w ruchu, [...]
[...] zdjęcie z 2017 roku, kiedy przytrafiło mu się to samo. Nazwał to „utrwaloną wysypką polekową połączoną z reakcją fototoksyczną”. Wspomniał, że u niego ten stan wywołał pieczenie skóry. Podkreślił, że był zmuszony przyjmować morfinę i inne silne leki, aby uśmierzyć ból. Lekarze myśleli też, że może to być rzadki rodzaj raka skóry. Taylorowi [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
[...] w małym gronie. Potrawy mają zupełnie inny aromat niż tradycyjnie przyrządzane. Jeśli jesteś początkującą osobą, być może czujesz obawy, czy sobie poradzisz z rozpaleniem i pieczeniem mięsa. Nie obawiaj się jednak, ponieważ nie ma w tym nic skomplikowanego. Możesz też zacząć od dostępnych w sklepach jednorazowych zestawów, które mają już [...]
[...] kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i jednocześnie bardzo [...]
Redukowanie tkanki tłuszczowej nie zawsze jest łatwym zadaniem. Warto jednak włożyć w odchudzanie nieco pracy i trudu, ponieważ osiągnięte korzyści w pełni nam to wynagrodzą. Dobrze być przygotowanym na to, co może nas spotkać i nie dać się zaskoczyć. Nie denerwuj się Postępy w redukcji mogą mieć odmienne tempo u różnych osób. Gdy starasz się, [...]
To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz [...]
"Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]
[...] a także duszeniu. Wszystko, co jest najgorsze dla zdrowia w produktach odzwierzęcych, pochodzi z niewłaściwej obróbki kulinarnej. Nadmierne i zbyt częste grillowanie i pieczenie oraz smażenie w panierce to metody, które prowadzą nie tylko do ograniczenia przyswajalności cennych związków, ale również ich degradację, co przekłada się na [...]
Popularna mikrofalówka to bardzo przydatne urządzenie, dzięki któremu wiele osób zjada ciepły posiłek. Nie zawsze chce się odgrzewać posiłek z dnia poprzedniego na patelni, w garnku czy w piekarniku i przez lenistwo wiele osób jadłoby po prostu zimne posiłki. Mikrofalówka natomiast pozwala w błyskawiczny i bezwysiłkowy sposób podnieść temperaturę [...]
[...] czy nie jesteśmy uczuleni na kurkumę. Przed stosowaniem na większych powierzchniach dobrze jest zrobić test na wewnętrznej stronie ramienia lub nadgarstka. Jeśli odczuwasz pieczenie, swędzenie lub inne podrażnienia, wówczas natychmiast oczyść skórę i zaprzestań stosowania kurkumy. Jeśli przyjmujesz regularnie suplementy zawierające żelazo lub [...]