Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]
[...] wzrostu typu 1 (IGF1, insulin-like growth factor 1), zwłaszcza frakcji wolnej niezwiązanej z białkami.” To, co naturalne jest zdrowe – czy na pewno? Czy owoce sprzyjają rozwojowi cukrzycy? Współcześnie wielu „zdrowotnych szamanów” oraz „ekspertów” z dziedziny dietetyki głosi teorie, iż „to co [...]
[...] wiązana ze szkodliwym wpływem na człowieka. To dlaczego jest piętnowana? W przeszłości spożycie fruktozy wynosiło od 16 do 20 g dziennie, a jej głównym źródłem były świeże owoce. Jednak szybko konsumpcja fruktozy wzrosła do 60-150 g dziennie, a współcześnie pochodzi głównie z sacharozy (lub podobnych do niej substancji). Ponadto wraz z [...]
[...] w określonych okolicznościach nawet kiepskie produkty żywnościowe (o wysokim IG) są korzystne dla sportowców i są szybko zużywane np. po wyczerpującym treningu. Świeże owoce zmniejszają ryzyko W okresie od czerwca 2004 r. do lipca 2008 r. w ogólnokrajowym badaniu wzięło udział 0,5 miliona dorosłych w wieku 30-79 lat (średnio w wieku 51 lat) [...]
Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]
[...] - jakis owoc np 2 jablka kolo 13 - 14 ide do pracy 15-15:30 obiad - jakas zupa lub ryz z miesem - kuchnia tajlandzka kolo17:30 - 18 podwieczorek - cos slodkiego albo owoce 20 - 21 kolacja - roznie (to co na obiad) pracuje roznie - przewaznie do 24 czasem dluzej np do 2 czasem krocej np do 22 24 - 2 ide spac -jak pracuje dluzej to [...]
[...] na skośnej ławce. Jaka jest różnica, czy skośna nie wymaga większej pracy? Mam oczywiście na myśli ćwiczenie prostych i skośnych mięśni brzucha. 7. Może to zły dział ale czy owoce jeść najlepiej tuż przed śniadaniem/posiłkiem okołotreningowym żeby cuktry poszły "na pierwszy ogień"? Ja szamam owoce o niskim IG właśnie do tych 2 posiłków dziennie, [...]
wzrost 167 waga 60-59 cel- redukcja Dietka ułożona kcal i rozpiska btw zrobiona- wszystko według Tyki -w każdym posiłku białko ww tłuszcz warzywa, albo owoce o niskim IG (ok. 150 gram :P) no i wszystko ok. Chodzę na siłownie. Na początek wybrałam ACT. Według kolejności ćwiczeń podanej przez Tykę i według atlasu wybrałam te ćwiczenia które dla mnie [...]
[...] rzadko jej słodycze, jak najwięcej sałatek, kurczak, kasza, ryby gotowane lub robione na parze, warzywa na parze, owsianka, dużo zielonych warzyw, twaróg, jogurty naturalne, owoce o niskim IG, nie piję napojów słodzonych itp... Ogólnie staram się i widzę efekty. Moim celem jest schudnąć i przebiec najpierw półmaraton a potem maraton w tym roku. [...]
[...] moze jakieś wskazówki na temat proporcji). 2. W pracy jem 4 posiłki o godz. 8/11/14/17, z czego pierwsze trzy to produkty wysokobiałkowe (mięso, twaróg, białka)+ warzywa ew. owoce o niskim IG, ten o 17 to węglowodany złozone, jesli ide na silownie. 3. Po siłowni pije carbo 30g jade do domu na rowerze godzine i pije łatwoprzyswajalne białko. Jest [...]
Witam, w mojej diecie redukcyjnej zródłem weglowodanów sa owoce o niskim IG ogolnie około 1300g jabłek, pomaranczy, mandarynek. Czy taka ilośc owoców mi nie zaszkodzi ?
[...] białka, 4,6 tłuszczu i 19,5 węglowodanów strawnych (błonnika nie wliczamy do bilansu diety), w sumie to wszystko daje nam 185kcal. Dobre jako dodatek do płatków owsianych są owoce suszone - rodzynki. W 100g (277kcal) zawierają 64,7g węglowodanów, po nim malutkie ilości białka (2,7g/100g) i znikomą ilość tłuszczu (0,5g/100g) Innymi świetnymi [...]
Pierwsze pytanie odnośnie przeznaczenia? Najprostsza odpowiedz: dla wszystkich którzy chcieliby zmieścić się w korzystnym dla zdrowia poziomie tkanki tłuszczowej - dla mężczyzn będzie to 10-15% dla kobiet 18-24%. Przejdźmy do konkretów - podstawowe pytanie jak czujecie się po takim posiłku: duża porcja gotowanej piersi z kurczaka (150g), średnia [...]
[...] czy też tłuszczy. ‘Czystym’ produktem z całą pewnością można nazwać produkty, którymi obdarzyła nas natura,wszelkiego rodzaju mięsa,ryby,jaja,nasiona,orzechy,warzywa i owoce. Jeśli ludzka ręka nie tknęła tych produktów,nie są wysokoprzetworzone,za to bardzo bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały – to chyba można nazwać je [...]
[...] śladowe, pestycydów, chyba że jesz tylko produkty hodowane w warunkach naturalnych - tak zwane organiczne lub ekologiczne. Przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku warzywa i owoce, które zostały spryskane prawie 5 litrami pestycydów. Czy istnieje "dieta idealna"? Podczas gdy przez znaczną część historii człowieka niewiele się [...]
[...] tylko jest budulcem naszych mięśni, ale również pełni rolę odpornościową Odpowiada też za reakcje biochemiczne. Przykładowe produkty, które Janek powinien stosować: *ryby i owoce morza: dorsz, śledź ,łosoś, makrela, krewetki, małże- należy jeść i tłuste i chude ryby *jaja kurze * mięso : indyk, kurczak ,wieprzowina np. schab, szynka, [...]
Witam będzie nie pokolei ale będzię wszystko co nazbierałem Jadyyymyyy TŁUSZCZE(CZYNNIK UTLENIONE TŁUSZCZE) : Dieta: niezbędne i zbędne dla skóry tłuszcze Tłuszcz jest podstawowym surowcem do wytwarzania ścianek komórek skóry, łoju (sebum) chroniącego skórę (i włosy) oraz jest dostarczycielem wielu niezbędnych skórze witamin rozpuszczalnych w [...]
[...] okołotreningowym ( trening siłowy ) ... stopniowo mozesz zmniejszac ich ilość ..2/3 godziny przed snem skup się na posiłkach białkowych , nie jedz węgli 7.zjadaj warzywa i owoce nie w dużych ilosciach ( niskoweglowdanowe ) 8.Unikać przetworzonych produktów 9.Unikaj słodyczy wszystkich produktów zawierających dużo ilość cukrów .. Dieta [...]
[...] niezbędnym składnikiem diety każdego ćwiczącego. 1.4 MIKROSKŁADNIKI Układając jadłospis nie możemy oczywiście zapomnieć o warzywach i owocach (Charlebois, 2009). Warzywa i owoce mają ogromny wpływ na nasze zdrowie i powinny występować w dużych ilościach w każdej diecie, nie tylko kulturystycznej. Są one bogatym źródłem witamin, składników [...]