[...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]
[...] w walce z objawami tzw. grypy keto. Nazywany jest tak okres występujący zwykle parę dni po rozpoczęciu diety, w których organizm próbuje się przystosować do nowych warunków, jakim jest pojawienie się ketozy. Keto-grypa może sprawiać, że ludzie odczuwają mdłości, są osłabieni, rozdrażnieni i bardzo, ale to bardzo, czują potrzebę zjedzenia cukru. [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
[...] żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy krok w dbaniu o zdrową dietę i unikaniu produktów, które mogą być szkodliwe dla [...]
[...] wchłaniania wapnia, dlatego ich spożywanie jest zalecane przez lekarzy, szczególnie w przypadku leczenia osteoporozy. Kwasy te znajdziemy między innymi w rybach, takich jak: łosoś, makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
[...] dla każdej części naszego ciała. Możesz zmaksymalizować korzyści płynące ze spożycia białka, jedząc jego pełnowartościowe źródła i przyjmując określone nawyki, takie jak dokładne przeżuwanie pokarmu. Zwiększenie podaży białka w diecie jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia i nie niesie za sobą żadnych zagrożeń. Źródła: [...]
[...] kulturystyki zauważyć można to, że w ich żywieniu często pojawiają się różnego rodzaju omlety. Jakie są plusy ich spożywania? Co powinno wchodzić w ich skład? Ostatecznie, jak przygotować taki posiłek, aby był dobry jakościowo? W tym artykule postaram się odpowiedzieć na te pytania. Czas przygotowania Wiele osób często nie ma zbyt wiele czasu [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
Każdy z nas często zastanawia się, jakie śniadanie najlepiej zjeść. Jakie produkty sprawią, że będziemy syci, naładowani pozytywną energią na cały dzień? Co zapewni nam najlepsze efekty na treningach i dzięki czemu nie zaczniemy gromadzić tłuszczu wokół pasa? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz poniżej. Wniosek Sportowcy i osoby, które [...]
Kto z Was nie lubi tej puszystej pianki pokrytej warstwą czekolady? Ja jeśli już, jadam je od wielkiego dzwona, najpierw obgryzam czekoladę a potem zjadam środek. Zwykle kończy się na dwóch kostkach bo cukier w ilości "hurtowej" nie pozwala mi zjeść więcej - a i wyrzuty sumienia dochodzą do głosu... By nie odbierać sobie przyjemności stworzyłam [...]
[...] niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli wybierzesz mądrze. Jak widzisz, nie wszystkie są złe. Kluczem do zdrowego odżywiania jest przede wszystkim świadomość. Szukając produktów, czytaj skład i wybieraj te, które mają na liście jak najmniej składników (oprócz składnika głównego).
[...] ale także tego, co akurat mamy w lodówce. Amerykański naleśnik... Pankejki zawładnęły Ameryką. Jada się je tam na potęgę z różnymi dodatkami. Placek ten to nic innego, jak amerykańska wersja naszego standardowego naleśnika, z tym że do pankejków dodaje się zazwyczaj środka spulchniającego, w postaci drożdży, sody oczyszczonej czy też [...]
[...] Będziesz osiągać najlepsze wyniki, dobrze trawić i szybko regenerować się, jeśli będziesz regularnie spożywać wartościowe posiłki, które samodzielnie przygotujesz, ale jeśli raz na jakiś czas po ciężkim treningu zjesz burgera na mieście, nic złego Ci się nie stanie. Pamiętaj, że Twoim celem w kuchni i w posiłkach nie jest doskonałość, a postęp!
[...] gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak glutation jest produkowany przez nasze ciało i powstaje z takich aminokwasów, jak glutamina, glicyna i cysteina. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać Glutation należy do najsilniejszych antyoksydantów, jakie występują naturalnie w [...]
Prawdopodobnie każdemu wielokrotnie zdarzyło się mieć problemy z poruszaniem się dzień lub dwa dni po mocnym treningu. Kiedy doskwiera Ci silny ból mięśni, gdy wstajesz, chodzisz, siadasz na toaletę lub podnosisz swoją torbę, prawdopodobnie masz do czynienia z DOMSami, czyli opóźnioną bolesnością mięśniową. Chociaż DOMSY są technicznie częścią [...]
[...] pamiętać, że każda eliminacja powinna być przeprowadzona w sposób racjonalny tak, aby nie doprowadzić do niedoborów żywieniowych. Bezmyślne zastępowania produktów mlecznych jakimikolwiek produktami roślinnymi może prowadzić do niedoborów wapnia. Pszenicę należy zastępować innymi wartościowymi zbożami takimi, jak żyto, gryka, proso czy owies. [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]