[...] i chorego człowieka”. Są to podsumowane aminokwasy egzogenne (suma to ~50 g w 100 g białka, czyli 12,4 g aminokwasów egzogennych w 25 g białka). Według innych źródeł jajka mogą dostarczać nawet 16,5 g EAA w 100 g, czyli 4,1 g EAA w 25 g. (b) Stefan H. M. Gorissen i in. podają o wiele mniejszą zawartość protein w 100 g. Źródło: Protein [...]
[...] nie wspominając o zawartości witamin oraz minerałów. Takie produkty najlepiej trzymać w chłodnym, ale suchym miejscu. Jajka Bardzo wiele osób zastanawia się gdzie trzymać jajka. Wybór wydaje się być oczywisty, ale czy faktycznie taki jest? Okazuje się, że niezależnie od tego czy trzymasz jajka w temperaturze pokojowej czy też nie, nie [...]
[...] drobnymi zastrzeżeniami odnośnie niektórych skażonych metalami ciężkimi gatunków), olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe. Poza tym mają znaczenie ich proporcje. Z tego powodu dania fast food są najmniej polecane dla zdrowia, gdyż [...]
[...] pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein [...]
[...] odchudzania”. Podsumowanie Jeśli chcesz „dietę cud Knife’a”, to wygląda ona następująco: 40-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe, 2-3.2 g protein na kg masy ciała, dziennie wartościowe tłuszcze w każdym posiłku [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
[...] w 1965 r.) białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Spożycie jaj może również zmniejszyć ryzyko chorób serca na kilka [...]
[...] jednak znajdziemy tam takie fosfolipidy jak lecytyna, która korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową. Jajka to również cenne źródło pełnowartościowego białka. Co więcej, w jajkach znajduje się cholina, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, znajdziemy w nim również kwas foliowy i żelazo, a także selen, jod, [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]
HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]
[...] Czym jest dieta wegańska? Dieta wegańska koncentruje się na produktach, napojach pochodzenia roślinnego i wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, łącznie z jajkami i nabiałem. Weganie eliminują również żywność, w której metody przetwarzania wykorzystują zwierzęta w jakimkolwiek stopniu. Mówiąc o weganizmie, skupiamy się głównie [...]
[...] B12, będąc na diecie wegetariańskiej, jest tak istotna? Witamina ta występuje tylko w produktach odzwierzęcych. Wegetarianie, w przeciwieństwie do wegan, zazwyczaj jedzą jajka, sery czy inne produkty nabiałowe. Teoretycznie więc wegetarianie nie powinni obawiać się niedoborów witaminy B12, ale należy uważać, jeśli spożycie nabiału występuje w [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
[...] pokrojone w kostkę obie papryki, dodajemy również kapary, przyprawiamy, zakrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy i zjadamy w formie sałatki. Posiłek 3 40 g mąki ryżowej 3 jajka szczypta cynamonu 150 g jabłek 10 g masła extra 82% tł. suszone śliwki (bezglutenowe) nieco mleka 3,2% tł. Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy mąki, pokrojone [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
[...] się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety paleo: Posiłek 1 3 jajka 100 g awokado 150 g marchewki 100 g jabłka 5 g oliwy z oliwek odrobinę soku z cytryny Z jaj robimy omlet, który smażymy na oliwie z oliwek. Na jajo nakładamy pokrojone [...]