SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

hp protein

  • Czy cukier owocowy tuczy? Soki i napoje cola, co gorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] g dziennie), ale nie z zalewem wywołanym masowym spożyciem cukru lub HFCS. Eksperyment naukowy W dobrze kontrolowanych badaniach zastosowano diety: 60,4% węglowodanów, 29% protein, 10,6% lipidów. Dieta wysokofruktozowa zawierała: 60,4% węglowodanów, 29% protein, 10,6% lipidów – czyli tyle samo. Jednak z 60,4% węglowodanów w grupie kontrolnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 816 Data: 2022-11-11 18:03:20
  • [...] z pomocą partnera). Referencje, badania, literatura: Bart Pennings „Minced beef is more rapidly digested and absorbed than beef steak, resulting in greater postprandial protein retention in older men” https://academic.oup.com/ajcn/article/98/1/121/4578312 Bart Pennings „Amino acid absorption and subsequent muscle protein accretion following [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10508 Data: 2020-12-24 08:31:19
  • Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2482 Data: 2020-06-30 11:00:00
  • [...] Byłbym niesłychanie zdziwiony, gdyby nie wykazano w tym opracowaniu „przewagi pod każdym względem” diety o bardzo małej zawartości węglowodanów. Popularne diety (w tym wysokoproteinowe) i ich charakterystyka: Nie da się tu jednoznacznie powiedzieć, co lepsze: Diety niskowęglowodanowe są początkowo lepsze dla utraty wagi ciała od niskotłuszczowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2888 Data: 2020-02-03 16:58:54
  • [...] spożywać dużą porcję węglowodanów o zróżnicowanej kinetyce w okresie potreningowym, jeśli stosujesz kreatynę, warto dodać 5-10 g do napoju potreningowego (może być łączona z proteinami i węglowodanami). Referencje: Duchman SM1, Ryan AJ, Schedl HP, Summers RW, Bleiler TL, Gisolfi CV. “Upper limit for intestinal absorption of a dilute glucose [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3127 Data: 2019-09-13 14:39:40
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., grupa kontrolna CP 35% białka – 2,3 g protein / kg m.c., grupa wysokich protein, HP Sportowcy przez okres 4 tygodni badań trenowali tak samo, jak przed [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7101 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • [...] Klaasa R. Westerterpa oraz pracy Acheson KJ i wsp. Oszacowano, iż jeśli osoba stosuje dietę dostarczającą 8368 kJ dziennie (2000 kcal) i przy tym 30% energii dostarczają proteiny, termiczny efekt pożywienia będzie wyższy o 58 kJ dziennie, w porównaniu do sytuacji, gdy białko dostarczałoby tylko 20% energii. Mikkelsen i wsp. wykazali, że osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6007 Data: 2019-08-10 12:47:45
  • Dieta paleo jest kontrowersyjnym sposobem odżywiania, szeroko promowanym w Internecie, książkach, czasopismach. Dlaczego? Nie ma dowodów na to, iż zastosowanie określonej diety przyniesie znacząco lepsze rezultaty, w porównaniu do innej. Ale dieta paleo, jest najlepsza, bo… Tak? Bo Brazylijczycy przeprowadzili meta-analizę 11 badań naukowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3918 Data: 2019-08-04 09:04:55
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. Identyczne wnioski płyną z badania Veldhorst MA i wsp. z 2010 r. Badani (w wieku ~23 lat) byli podzieleni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3221 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • [...] 2% w grupie wysokowęglowodanowej, odnotowały zmniejszenie stężenia leptyny w surowicy o 30,8%, w porównaniu z spadkiem o 10,8% w grupie wysokowęglowodanowej. Blaski i cienie protein Oczywiście nic za darmo. Białko ma wpływ na wyrzut insuliny (szczególnie duży mają białka serwatkowe i białka mleka). Insulina jest silnym inhibitorem rozpadu białek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 40305 Data: 2019-03-30 10:04:07
  • Białko, ile razy dziennie? Czy muszę jeść białko co 3h?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Początkujący kulturyści często mają obsesję na punkcie protein i wydaje się to mało sensowne. Dlaczego? Gdyż nawet najlepsza dieta, niedostarczająca nadwyżki energetycznej, okaże się kiepska. Mięśnie nie rosną wtedy, gdy ćwiczysz, ale gdy jesz i śpisz – w ciągu następnych 48-72 godzin po treningu. Zgadza się, kulturystom wyczynowym dość często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15293 Data: 2019-03-17 09:16:15
  • Dużo białka = mało tłuszczu podskórnego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] większe efekty przyniesie program ćwiczeń i dieta bogatsza w węglowodany czy ćwiczenia i dieta polegająca na ograniczeniu podaży węglowodanów, a przy wyższej podaży protein. Wniosek: dieta o ograniczonej zawartości węglowodanów, a większej podaży protein zapewniała większe efekty redukcyjne i zdrowotne, w porównaniu do zwykłej diety o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4168 Data: 2019-03-10 12:43:51
  • Dostarczanie różnego rodzaju białka uważa się za kluczowy element budowania masy mięśniowej. Często młodzi adepci żelaznego sportu zapominają o tym, iż sama podaż protein nic nie znaczy i nie przyspieszy przyrostów masy mięśniowej. Jeśli zapomnisz o tłuszczu i węglowodanach, zapewne efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8290 Data: 2018-12-23 15:20:59
  • [...] sportowców. Okazuje się, że nie tylko osoby chcące zwiększyć hipertrofię korzystają z dobrodziejstw białka serwatkowego. Ludziom nieaktywnym fizycznie zaleca się niewiele protein. Sytuacja zmienia się jednak diametralnie, gdy rozpoczyna się treningi. Wbrew obiegowym opiniom, wszyscy sportowcy mogą spożywać o wiele więcej białka, niż kiedyś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5123 Data: 2018-09-10 11:50:39
  • Mit białka?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] że potem piszesz brednie, że kulturyści umierają od białka przed 40-tką. BMR nie zależy od białka? A białko nie ma kcal? Utrata wagi zależy od bilansu energetycznego, a proteiny chronią mięśnie na redukcji - jest na ten temat masę badań. Kulturyści umierają od SAA, diuretyków, rhGH, insuliny i beta mimetyków, nie od białka. Uszkadza się [...]

    Odpowiedzi: 63 Ilość wyświetleń: 19295 Data: 2018-08-11 14:13:09 Szacuny postu: 2 (cały temat: 0)
  • [...] A co jeśli akurat ta osoba wyjściowo miała już fatalną dietę, w której było za mało niezbędnych tłuszczy wielonienasyconych, witamin, minerałów czy pełnowartościowych protein? Przykładowo, liczne badania wskazują, iż w trakcie diety z ujemnym bilansem kalorycznym należy stosować większą ilość protein w diecie, a więc nie wystarczy tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11644 Data: 2018-07-05 14:28:06
  • [...] klubów, amatorscy biegacze czy pływacy. Zmiany w sylwetce zaczynają się od zmian w sposobie odżywiania. Referencje: Ehsan Parvaresh Rizi “A high carbohydrate, but not fat or protein meal attenuates postprandial ghrelin, PYY and GLP-1 responses in Chinese men” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5792004/#pone.0191609.s001 A Malhotra1, T [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10080 Data: 2018-05-25 11:00:51
  • Zaburzenia żołądkowo-jelitowe często występują u sportowców, szczególnie dyscyplin wytrzymałościowych. Mają wpływ na regenerację, mogą obniżać wyniki sportowe. Według badań, 30-50% sportowców skarży się na podobne dolegliwości. Nieselektywne niesteroidowe leki przeciwzapalne (w nomenklaturze angielskojęzycznej określane jako non-selective [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14837 Data: 2017-12-08 23:36:10
  • [...] czy też do diet polegających na głodzeniu się. Jakie na spalanie tłuszczu wpływają proporcje makroskładników? Przykład praktyczny: czy korzystniejsza jest duża ilość protein, czy niska ilość węglowodanów przy redukcji tkanki tłuszczowej? W badaniu wzięło udział 132 uczestników w średnim wieku 50 ± 12 lat, wadze ciała 107 ± 20 kg oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15572 Data: 2017-12-03 12:42:58
  • [...] 108 g węglowodanów na godzinę regeneracji, czyli 324 g w ciągu 3 h). Dla sportowców, którzy tolerują niższe ilości węglowodanów, rozwiązaniem może być dostarczanie 0,2-0,4 g protein/kg masy ciała razem z 0,8 g węglowodanów/kg masy ciała (dla wzorcowego 90 kg zawodnika byłoby to więc 18-36 g protein np. białka serwatkowego/godzinę oraz 72 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6080 Data: 2017-10-05 10:08:05