Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]
[...] niedoborów, a opłacani lobbyści sugerują, że prawie każdy mężczyzna powinien brać testosteron, niezależnie jakie ma wyjściowe stężenie w ustroju. I faktycznie dieta wysokobiałkowa, w której dostarczano za mało energii (białko jest materiałem budulcowym, a nie energetycznym) spowodowała, że stężenie testosteronu było u mężczyzn niższe o 20.7%, [...]
W ostatnich kilkunastu latach obserwujemy szybki wzrost ilości tematycznych portali (stron internetowych), kont w serwisie YouTube, Facebook czy Instagram. Jak to w życiu bywa, za ilością prawie nigdy nie idzie jakość. Oto kilka powielanych tez, które są głoszone przez osoby uznawane za guru treningu oraz diety. Wielokrotnie opisywałem też [...]
[...] które pełnią wiele ważnych funkcji. 3. Białko jest idealne dla tych, którzy chcą schudnąć, gdyż odgrywa istotną rolę w odczuwaniu sytości. Ze wszystkich makroskładników białko jest zdecydowanie najbardziej sycące. Jeśli czujesz się nasycony, najprawdopodobniej nie będziesz miał problemu z utrzymaniem diety. 4. Białko może zapobiegać [...]
[...] w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko Tłuszcze Węglowodany Suplementacja Odżywka wysokobiałkowa Kreatyna Kofeina/Guarana Beta-alanina Odżywka wysokowęglowodanowa Spalacz tłuszczu Magnez Kwasy tłuszczowe Omega-3 Witamina D Dla kogo ten artykuł? Dom, jako [...]
[...] na insulinę pojawia się inna odpowiedź metaboliczna, niż u osób otyłych, opornych na insulinę. Podawano posiłki bogate w węglowodany, bogate w tłuszcz lub bogate w białko, w losowej kolejności. Posiłek wysokowęglowodanowy zawierał 56.4% węglowodanów, wysokotłuszczowy 56.5% tłuszczu, a wysokoproteinowy 51.4% białka. Gdy podawano tłuszcz, [...]
[...] kobiety, które rozpoczęły trening i dietę z wyższym poziomem HOMA (większymi zaburzeniami glikemii) doświadczyły większego obniżenia stężenia glukozy we krwi po diecie wysokobiałkowej. Niestety, nie ma róży bez kolców, skoro dieta w grupie wysokobiałkowej spowodowała supresję leptyny, to oznacza to jednocześnie wyraźny wzrost głodu (większy, niż [...]
[...] skurczowe ciśnienie krwi (o 2,6%), zmniejszył się obwód talii (-3,7%), spowodowały wzrost szczytowej wydolności tlenowej (o 7,3%). Jednakże panie z grupy diety wysokobiałkowej: straciły więcej kilogramów (-4,4 ± 3,6 kg) vs -2,6 ± 2,9 kg w grupie wysokowęglowodanowej, straciły więcej tkanki tłuszczowej (-3,4 ± 2,7 kg), [...]
Wiele osób lekceważy wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie [...]
[...] niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży białka, przy umiarkowanej podaży tłuszczów. W [...]
Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
[...] w nodze, która nie pracowała do wyczerpania na rowerze (NORM), z kolei niskie tam, gdzie zastosowano metodę wyczerpania glikogenu, Fosforylacja Akt-p70S6K-rpS6 (jest to białko efektorowe mTOR) zwiększyła się w obu grupach, bez różnic pomiędzy nogami. mTOR jest głównym ośrodkiem sprawującym kontrolę nad wzrostem komórki. W warunkach [...]
Dieta paleo jest kontrowersyjnym sposobem odżywiania, szeroko promowanym w Internecie, książkach, czasopismach. Dlaczego? Nie ma dowodów na to, iż zastosowanie określonej diety przyniesie znacząco lepsze rezultaty, w porównaniu do innej. Ale dieta paleo, jest najlepsza, bo… Tak? Bo Brazylijczycy przeprowadzili meta-analizę 11 badań naukowych [...]
Ostatnio niezwykle popularne są twierdzenia dotyczące diet wegańskich, wegetariańskich, głodówek, morsowania, witaminy D i C, „walki” z rakiem („te pokarmy żywią raka!”), no i oczywiście diet ketogenicznych. Tak, te ostatnie mają pewne plusy, są z nimi związane pewne korzyści, jednak nie należy ich gloryfikować i bezkrytycznie powielać mitów. Nie [...]
[...] i na patelni bez tłuszczu smażymy omleta. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli oraz ksylitolem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżkę „pianki” białkowej z wcześniej ubitych na sztywno białek. Zapiekamy do zarumienienia (około 10-15min) w temperaturze 180° C. Posiłek 2 200 g łososia świeżego 150 g brokuła sól [...]
W tym artykule podsumuję krótko największe nieporozumienia, zwykłe kłamstwa i mity, które nadal pokutują w sieci. Część twierdzeń dotyczy budowania „masy” (rozbudowy mięśni), inne redukcji tkanki tłuszczowej, a jeszcze inne zachowania zdrowia w następnych 20-30 latach. Liczy się tylko bilans kaloryczny Nieprawda. Liczy się też to, skąd pochodzi [...]
[...] ma pozytywny wpływ na masę ciała, BMI, obwód w pasie, ciśnienie krwi, frakcję HDL cholesterolu, trójglicerydy, glikemię, hemoglobinę A1c (HbA1c), insulinę i białko C-reaktywne (CRP). Jednak, pomimo pozytywnego wpływu na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, nie ma wystarczających danych, aby rekomendować stosowanie diety [...]
[...] wcześniej przeprowadzonymi eksperymentami. Podsumowanie Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jaki model dietetyczny jest lepszy w trakcie redukcji: dieta wysokobiałkowa (przy równomiernej podaży tłuszczów i węglowodanów) czy wysokotłuszczowa i jednocześnie wysokobiałkowa, przy zredukowanej ilości węglowodanów. Wydaje się, iż diety [...]
Siłownia najczęściej kojarzy się z młodym i wysportowanym ciałem. Jednak nie tylko takie osoby odwiedzają “świątynię wysiłku”. Co więcej, zarówno w rozmowach z pacjentami, jak i obserwując w przerwach między seriami swoje otoczenie na siłowni, zauważam coraz większą ilość osób w kwiecie wieku. Wybierając ten najlepszy, warto sprawdzić, czy [...]