Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]
[...] pisze. Referencje, badania, literatura: Carolyn C Brackett Clarifying metformin's role and risks in liver dysfunction https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20452916/ R. Grace Walton i in. Metformin blunts muscle hypertrophy in response to progressive resistance exercise training in older adults: A randomized, double‐blind, placebo‐controlled, [...]
HMB (skrót dla β-Hydroxy β-Methylbutyrate) jest metabolitem podstawowego anabolicznego aminokwasu, leucyny. Od niepamiętnych czasów HMB jest piętnowane, jako mało skuteczne. Kreatyny nie trzeba przedstawiać, jest jednym z najpopularniejszych środków, który wcale nie traci na popularności i nie dzieje się tak bez przyczyny. Co daje kreatyna? [...]
[...] postaci soczewicy, ciecierzycy, czarnej fasoli, tofu czy grochu. Zawierają one też sporo błonnika, co również zmniejsza nagłe skoki poziomu cukru we krwi. Warto zaopatrzyć się też w dobrej jakości odżywkę białkową, która jest świetną i szybką alternatywą dla tradycyjnego posiłku. Pomoże także w uzupełnieniu niedoborów tego cennego makroskładnika.
Już od dawna wiemy, iż witamina D poprzez różne mechanizmy wpływa m.in. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Wykazano również, że suplementacja witaminą D zmniejsza ryzyko infekcji dróg oddechowych. Prawdopodobnie witamina D indukuje rozmaite związki należące do peptydów antydrobnoustrojowych (PAD), [...]
Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]
Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to przewlekła choroba autoimmunologiczna charakteryzująca się przewlekłym stanem zapalnym stawów, często wywołującym obrzęki. Najbardziej dotknięte są stawy dłoni, nadgarstków i stóp. Choroba ta może prowadzić do bólu, sztywności i deformacji stawów, a także do powikłań takich jak bezsenność, lęk i depresja. [...]
Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]
Aktywność fizyczna to ważna kwestia dla każdego, kto chce żyć w sprawności i zdrowiu. Nic jednak nie działa zero-jedynkowo i jeśli chcesz o siebie dbać, powinieneś brać pod uwagę to, że nie zawsze trening i dieta okażą się wystarczające. Wystarczy, że w danym okresie czasu będziesz mieć więcej stresu, więcej pracy, mniej czasu na regenerację, a [...]
Ktoś mógłby powiedzieć, że suplementacja przedtreningowa to tylko chwyt marketingowy, żerujący na fitnessowej modzie. Oczywiście, że firmy wymyślają różne produkty by zwiększyć swoje zyski, ale nie bądźmy tak surowi. Wielu sportowców, czy to zawodowych czy rekreacyjnych, ceni sobie suplementy, które dodają energii i sprawiają, że możemy trenować [...]
Znacznie podwyższone stężenie kinazy kreatynowej może być wyznacznikiem rozpadu mięśni szkieletowych (Rabdomioliza) np. po zbyt ciężkim treningu. Znacznikiem rabdomiolizy jest poziom CPK, czyli enzymu (kinazy kreatynowej CK lub CPK) występującego głównie w mięśniach, sercu, mózgu. Podwyższony poziom CPK świadczy o uszkodzeniu mięśni. Normalna, [...]
Berberyna stosowana jest jako suplement diety najczęściej z uwagi na jej właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwmiażdżycowe. Nierzadko sięgają też po nią sportowcy, szczególnie z dyscyplin sylwetkowych, wykorzystując potwierdzony badaniami efekt jej suplementacji w postaci redukcji tkanki tłuszczowej. Niemniej powszechne wykorzystanie berberyny w [...]
Jeszcze kilka lat temu na siłowniach popularne było następujące zdanie: jeśli ktoś nie dba o zapewnienie odpowiedniej ilości i jakości przerw w cyklach treningowych, organizm prędzej czy później sam upomni się o niezbędny odpoczynek. Jakże to prawdziwe... Najczęściej odbywa się to kosztem pojawienia się infekcji górnych dróg oddechowych - [...]
Osoba rozpoczynająca swoją wspaniałą przygodę z siłownią jest w idealnym momencie. Jest wolna od wszystkich błędów, którymi cechuje się większość z nas, długo korzystających z dobrodziejstw siłowni. Nie popełniła jeszcze żadnego błędu, a większe lub mniejsze, przytrafiają się nam wszystkim. Gołym okiem widać, że część pozytywów wynikających ze [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]
Od dekad utarło się błędne pojęcie, iż trening siłowy służy tylko do poprawy wyglądu sylwetki, ma wpływ na estetykę ciała, ale poza tym nie przynosi większych korzyści. Osoby głoszące podobne poglądy nie zdają sobie sprawy, jaką rolę odgrywają mięśnie w ustroju człowieka. Podsumowanie Trening aerobowy daje zyski, jednak głównie doraźne, które [...]
Stres, a dokładniej rzecz biorąc jego nadmiar, to jeden z najgorszych wrogów zdrowia. Długotrwały stres to również wróg numer jeden szczupłej sylwetki. Permanentny stres jest czynnikiem, który może przyczyniać się do problemów z redukcją tkanki tłuszczowej, co więcej, dzięki niemu możemy zacząć tyć. Po czym poznasz, że jesteś zestresowany? 10. [...]