Żywność jest źródłem rozmaitych związków, w tym i takich które są w stanie hamować aktywność wolnych rodników i innych reaktywnych form tlenu. Natknąłem się na publikację ze zbiorem danych na temat 3100 produktów żywnościowych i zawartością w nich przeciwutleniaczy. Możliwe że zainteresuje ona niektóre osoby: TABELA: [...]
[...] wiejski, jogurt naturalny, kefir, maślankę. Co jako deser : Orzechy, suszone owoce, gorzka czekolada. Ograniczenia żywieniowe : jedzenie typu fast food, silnie przetworzoną żywność, bardzo tłuste potrawy domowe, słodycze oraz słone przekąski. Stan zdrowia: czy regularnie miesiączkujesz: nie czy bierzesz tabletki hormonalne: tak czy przyjmujesz [...]
[...] mnie jak zwiększyć obwody nóg, zwłaszcza łydek. Jestem zdeterminowany. Prosze o pomoc w ułożeniu treningu i diety (ale bez jakichkolwiek wspomagaczy), tylko naturalna żywność. Jestwśród Was masa ludzi z wiedzą i doświadczeniem. Liczę na pomoc. Wiem, że tutaj chyba rozdaje sie sogi, czy jakoś tak. Za pomocną opinie dam trylion bimbalionów [...]
[...] ds. żywieniowych, utrzymanie zdrowia zależy od codziennej diety. Powinna ona składać się w 20% z produktów kwaśnych, a w 80% z pokarmów o odczynie zasadowym. Dieta bogata w żywność kwaśną w dłuższym czasie podniesienie kwasowość naszego organizmu (zakwaszając go), wywołując zaburzenia, stany zapalne, w tym choroby serca, zapalenie stawów, wyższe [...]
[...] wydłużenie i zintensyfikowanie treningu. Ogólnie rzecz biorąc, idealny posiłek przed treningiem nie zawiera dużych ilości węglowodanów ani protein, jest to przede wszystkim żywność niskotłuszczowa. Wszystko zależy jednak od tego, co zjadło się wcześniej w ciągu dnia: ten mini posiłek potraktuj jako uzupełnienie i zrównoważenie dziennej diety, [...]
[...] PORY JAKIEŚ DIETY (JAKIE/KIEDY/JAK DŁUGO) 5 lat temu zaczęłam swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem, powoli wprowadzałam zmiany – regularne posiłki co 3-4 godziny, zdrowa żywność, ograniczenie posiłków przetworzonych, eliminacja cukru oraz słodyczy, początek treningów z Ewą Chodakowską 4-5 razy w tygodniu. W czasie tego okresu, zeszłam do [...]
[...] potencjalnego ryzyka większego odkładania tłuszczu w wątrobie. Ryzyko to obniża także dodatek L-karnityny, lecytyny i chitosanu. Błonnik i inulina: dobrze skomponowana żywność powinna zawierać wystarczającą ilość niestrawnych składników nazywanych błonnikiem. Inulina stanowi pożywkę dla flory jelitowej, ułatwiając wzrost niezbędnych [...]
[...] preferuje raczej tryb siedzacy tj. monotonne życie przed komputerem Uprawiany sport lub inne formy aktywności: trening w domowym zaciszu(j/w) pływanie Odżywianie: zdrowa żywność, ograniczenie słodyczy Cel: szybka redukcja Ograniczenia żywieniowe: - Stan zdrowia: wszystko ok Preferowane formy aktywności fizycznej: - Stosowane [...]
[...] potem próby współpracy z dietetyczkami (wyeliminowanie zup, tylko zimne mięsa i ryby,"w Oświęcimiu grubych nie było", ostatnio swoje własne pomysły na mało przetworzoną żywność. Jadłospis: Śniadanie koło 5-tej - latem kanapka z chleba żytniego z mięsem, zimą posiłek na gorąco, jajecznica, zupa, naleśnik II śniadanie w pracy około 9-tej - [...]
[...] tkanki tłuszczowej : 25% Aktywność w ciągu dnia : praca i dzieci Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia FBW+15min boksu Odżywianie : zdrowa żywność od sierpnia do końca roku. Obecnie zaczynam Low-Carb Cel : redukcja Ograniczenia żywieniowe : brak Stan zdrowia : skłonność do urazu kolana dawna kontuzja [...]
[...] Ważyłam wtedy ok.65, aktualnie chciałabym zredukować wagę do 56 kilo. Od miesiąca staram się pilnować z porami jedzenia (odstępy 3-4h), odstawiłam alkohol, słodycze i żywność przetworzoną. Waga 19 lipca wynosiła 80,5 kg. Wykonywałam w tym czasie aeroby 3-4 razy w tygodniu ( jazda na rowerze ok. 1h) i przyjmuję xtreme thyroburn. Aktualnie [...]
[...] Cel : redukcja (30-40 kg) rozłożona w czasie, oraz zmiana nawyków żywieniowych i utrzymanie wagi na poziomie 80kg - max 90kg Ograniczenia żywieniowe : bardzo droga żywność (ograniczenie finansowe) Stan zdrowia : oceniam jako dobry, w ostatnim czasie lekkie bóle w kolanach oraz kostkach - myślę że to przeciążenie od częstego [...]
[...] Godziny posiłków dobieraj dowolnie pamiętając o zachowaniu odstępów na poziomie 2,5-3,5 godzin. Posiłki możesz przyrządzać dzien wczesniej i pakować w pojemniki próżniowe na żywność. Gramatura produktów podana przed obróbką termiczną. Z podanego menu dostarczasz: Białko pochodzenia zwierzęcego: 180 gramów Tłuszcze: 60 gramów Węglowodany: 230 [...]
Pamiętasz, jak byłeś mały rodzice zawsze mówili, żebyś jadł to i to, bo to jest dobre dla Ciebie, pomoże ci urosnąć i być silnym. I mieli rację, to jak jadłeś i ile było ważne, ponieważ organizm się rozwijał i miał większe wymagania niż organizm dorosłego. Wiele negatywnych zmian powstałych wskutek starzenia możemy wyeliminować lub znacznie [...]
[...] do pełnego wykorzystania białka przez organizm. Istnieją trzy rodzaje węglowodanów. Pierwszy to węglowodany oczyszczane, głównie cukier i słodzące dodatki chemiczne - żywność bezwartościowa. Nawet spożycie jednego dziennie produktu to już za dużo. Drugi rodzaj to węglowodany proste (głównie owoce). Jest to wspaniałe źródło energii dla [...]
Wiem... Wiem... wielu juz pisalo o tym na forum... Ale ja potrzebuje indywidulanej rady i podejscia. Wielu z was to eksperci jesli chodzi o diety, odchudzanie, gubienie kilogramow, itd. Inni to obserwatorzy i laicy tacy jak ja, ktorzy bazuja na wlasnym doswiadczeniu i eksperymentach na sobie :) Potrzebuje waszej was wszystkich!!! Troche o mnie: [...]
[...] także układ odpornościowy, pomaga obniżyć po¬ziom LDL („złego" cholesterolu) i podwyższyć poziom HDL („dobrego" cholesterolu) oraz zmniejszyć ryzyko chorób serca. Najpierw żywność Eksperci zgadzają się, że najlepszym źródłem beta-karotenu jest żywnos'ć. Ponieważ jest on żółtopomarańczowym barwnikiem, jego źró¬dła są łatwe do ustalenia: to owoce [...]
[...] "Gazety Poznańskiej" specjaliści odpowiadają: szpik, chrząstki, dużo tłuszczu i chemii oraz... śladowe ilości mięsa. Parówek, traktowanych powszechnie jako dietetyczna żywność, eksperci nie daliby swoim dzieciom. Cena mówi wszystko - stwierdza prof. Włodzimierz Dolata, dyrektor Instytutu Technologii Mięsa AR w Poznaniu, który oficjalnie [...]
W naszej swiadomosci wciąż tkwi przekonianie,ze tluszcz jest wrogiem zdrowia ,jest on uwazany za winowajce otylosci,wyglada jednak na to,ze tak nie jest.Koniecznoscia jest spozywanie odpowiednich ilosci tluszczy,aby mieć wystarczajaco witamin rozpuszczalnych w tluszczach i nie ryzykowac zaburzen metabolizmu,ponieważ tluszcze dostarczaja [...]
[...] indziej, na terenie Chin najwcześniejsi ludzie również musieli doskonalić sprawności i umiejętności niezbędne do polowania. Podobne umiejętności niezbędne były w walce o żywność, o terytorium, czy o własność (w miarę rozwoju społeczeństwa). Te same narzędzia, przy pomocy których polowano, były także bronią używaną w walce z innymi ludźmi. [...]