SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

źródło węglowodanów

  • [...] o różnych, nieregularnych kształtach, najczęściej podłużnych. Czy bataty są zdrowe? Jakie dają korzyści zdrowotne? Bataty są bardzo pożywne Słodkie ziemniaki to znakomite źródło błonnika, witamin i minerałów. Zawierają dużą dawkę witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Są także źródłem takich minerałów jak potas, wapń, magnez, żelazo. Z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1422 Data: 2022-12-07 15:58:38
  • Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 846 Data: 2023-06-23 09:45:57
  • Wykorzystanie odżywki białkowej w formie uzupełnienia diety można zmodyfikować tak, aby podnieść efektywność jej wpływu na organizm osoby trenującej. Otóż wszystko zależy od odpowiednio dobranego okresu danego dnia, w którym to zastosowanie płynnych protein jest pożądane. W jakich porach dnia suplementacja będzie najbardziej efektywna? W jaki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13593 Data: 2017-11-18 11:57:08
  • Co zamiast chleba pszennego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy).  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2868 Data: 2020-01-13 08:40:28
  • [...] redukcyjny, który polega na wejściu w deficyt energetyczny, sprawia, że nasze ciężko wypracowane mięśnie narażone są na wykorzystanie na potrzeby energetyczne, stanowiąc źródło aminokwasów, które to z kolei zostaną przekształcone na glukozę w wyniku specyficznych reakcji biochemicznych. Zwiększona podaż białka ma na celu dostarczenie nadmiaru [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23728 Data: 2017-11-01 12:43:21
  • [...] Dzięki jego naturalnemu pochodzeniu może być traktowany jako mleczny produkt spożywczy. Serwatka Mleko krowie, mimo że nie jest produktem wyjątkowo bogatym w białko, stanowi źródło cennych dla zdrowia aminokwasów i peptydów. Główną frakcją białkową mleka jest kazeina, która stanowi około 2,5 g białka z całkowitej zawartości białka wynoszącej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1641 Data: 2022-01-31 20:29:33
  • Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 687 Data: 2023-04-08 20:06:09
  • Choco Vegan Protein - pyszny wegański krem czekoladowy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i zdrowe tłuszcze, ale również zaspokoimy swoją ochotę na słodkości i w bardzo ciekawy sposób urozmaicimy posiłki w diecie. Właściwości Quamtrax Choco Vegan Protein idealne źródło białka dla wegan i wegetarian, bardzo dobre źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, pyszny smak, możliwość przygotowania urozmaiconych posiłków (omlety, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2485 Data: 2018-07-19 12:34:55
  • Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2184 Data: 2020-08-03 20:19:57
  • [...] jest zwykle z dużą ilością węglowodanów. Makaron z zielonego groszku ma ich także całkiem sporo (choć nieco mniej od zwykłego), ale jest to przede wszystkim konkretne źródło roślinnego białka. W 100 g suchego produktu jest go aż 22 g. To bardzo dużo jak na tego typu produkt. Skład Mąka z zielonego groszku 100%. Wartości odżywcze Wartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5005 Data: 2022-02-25 09:21:21
  • Co to jest hummus, czy warto go jeść i jak zrobić hummus?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie.  Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 772 Data: 2023-03-22 12:00:43
  • Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10438 Data: 2018-01-08 12:17:30
  • [...] na parze. Kulturyści postrzegają jedzenie inaczej niż większość ludzi. Większość osób uważa jedzenie za coś przyjemnego. Kulturysta natomiast postrzega jedzenie jako źródło energii. Myśli o jedzeniu w kategoriach makroelementów (białka, węglowodanów i tłuszczów). Wszyscy “siedzący w temacie” znają ilość makroskładników na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7176 Data: 2019-10-09 21:37:15
  • [...] wytwarzanie serotoniny dla wegan i wegetarian indyk — tak jak inne chude mięsa, zawiera tryptofan, ale także dużo cennego białka orzechy i nasiona — to nie tylko źródło tryptofanu, ale także zdrowe tłuszcze Co jeszcze możesz zrobić, aby utrzymać wysoki poziom serotoniny? Nawadniaj się Woda zapewnia lepszą pracę mózgu i reszty ciała. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2477 Data: 2021-11-20 20:45:13
  • Migdały często mylone z orzechami, są tak naprawdę nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1434 Data: 2022-12-03 16:38:56
  • Sportowcy wytrzymałościowi korzystają z okresowych ładowań węglowodanami, aby wspomóc osiągane wyniki. Naukowcy z Uniwersytetu w Alabamie postanowili sprawdzić, jak w kwestiach odżywczych sprawdzi się zastosowanie koktajlu z nasion chia i czy wpłynie to na możliwości treningowe sportowców wyczynowych. Wnioski Zastosowanie dodatkowych kalorii z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4457 Data: 2020-12-02 08:22:52
  • Piwo to sfermentowany napój wytwarzany ze słodowanych ziaren, chmielu, drożdży i wody (De Keukeleire, 2000; Duarte i wsp., 2003). Głównymi składnikami piwa są woda, etanol i węglowodany zawierające cukry ulegające fermentacji (tj. fruktoza, maltoza i maltotrioza), jak również oligosacharydy glukozy (Brandolini i wsp., 1995). Cukry fermentujące [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2169 Data: 2021-06-20 06:36:23
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 1 - Białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 643 Data: 2023-03-15 12:11:12
  • Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3797 Data: 2018-01-09 07:32:19
  • [...] żywności (nadaje smak słodki oraz wpływa na lepkość, wykazuje właściwości konserwujące), jak i produkcji leków (jako nośnik różnych substancji), czy suplementów diety (jako źródło energii). Łatwo wchłaniana jest przez organizm, zatem szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Efekt ten szczególnie korzystny może być dla osób wysoce aktywnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1567 Data: 2021-10-07 09:06:36